Lav rente, stengte grenser og oppfordringer til å «bli hjemme» har gitt spinnville tilstander i fjellhyttemarkedet. November fortsatte med fullt trøkk, ifølge meglere DN har vært i kontakt med.

– Hos oss var det helt rått i november. Fjellmegleren i Hallingdal, som omfatter Hemsedal, Gol og Geilo, solgte 107 eiendommer i denne måneden, mot 51 i fjor. Samlet omsetning økte med 85 prosent. Det er rekordtall, definitivt, vi har aldri sett tilsvarende, sier eiendomsmegler Christian Haatuft på Geilo.

Han legger ikke skjul på at hyttemarkedet er en av de virkelige koronavinnerne, for når folk må bli i Norge, da er de også mer interessert i å oppgradere både hus og hytte. Eller kjøpe seg den hytta de har hatt lyst på i mange år.

– Da vi la ut prosjektet Uthussentra, som er hytter i rekke priset mellom 4,9 og 5,9 millioner kroner, solgte vi halvparten på noen få dager. Utfordringen nå er at det er for få hytter til salgs, ideelt sett burde det ha vært mye mer ute i markedet for å dekke den voldsomme etterspørselen, sier Haatuft.

Kraftig vekst

Ferske tall fra Prognosesenteret viser at det hittil i år er tinglyst omsetning av 13.510 fritidsboliger, en økning på hele 25 prosent fra samme periode i fjor. Gjennomsnittsprisen har økt med ni prosent til 2,3 millioner kroner, og kvadratmeterprisen er 30.800 kroner, som er syv prosent høyere.

– Ja, nå er vi på all-time high. Siden april/mai har det vært fullt trøkk hele veien, og vi tror det kommer til å fortsette det første halvåret i 2021. Ingen ting tilsier noe annet, sier partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

– Spørsmålet nå er hvor lenge denne pågangen vil vare. Hyttemarkedet fikk en kickstart med korona, og siden har vi jo holdt oss i Norge. Så spørs det hva som skjer når koronakrisen er over, og vi kan reise utenlands igjen. Men nå er det i alle fall fullt trøkk på hyttevisninger, og alt går unna – i alle prisklasser, sier Øye, som har analysert det norske hyttemarkedet i en årrekke.

Årsaken til at utbudet mange steder nå er for lite i forhold til en eksplosjon i etterspørselen, er at igangsettingen har hengt litt etter. Men dette vil ta seg opp, sier Øye.

– Nå står prosjektene i kø fremover. Det er veldig mye på gang, og når mange nye prosjekter kommer på banen, kan dette bidra til å trigge etterspørselen ytterligere, legger han til.

Dæhlie-hytta til salgs igjen

Eiendomsmegler Petter Birkrem i Privatmegleren, som selger mye hytter i Trysil, er enig i at november var en «veldig, veldig bra måned», selv om oktober var enda bedre.

– Vi solgte 32 fritidsboliger i oktober og 26 i november, det er mer enn i fjor. Hadde det vært flere objekter ute til salgs, ville vi satt nye rekorder. Men akkurat nå er det for lite å selge i forhold til påtrykket fra interessenter, sier han.

Bjørn Dæhlies hytte i Trysil er til salgs for 13,9 millioner kroner.
Bjørn Dæhlies hytte i Trysil er til salgs for 13,9 millioner kroner. (Foto: Foto: Inviso AS/Bernat Tubau)

Mange har en mindre hytte og er på jakt etter noe større, andre er på vei inn i markedet for første gang. Og selv om det er ikke er aktuelt for svensker å feriere i Norge med det aller første, er også de virkelig om dagen, melder Birkrem.

– Jeg har hatt en rekke Facetime-visninger med svensker de siste ukene. De vil ha hytte i Trysil som de kan bruke når grensene åpnes igjen, sier megleren.

Nå har han nettopp lagt ut Bjørn Dæhlies hyttepalass i Trysil med en prisantydning på 13,9 millioner kroner. En hytte på 281 kvadratmeter rett ved alpinbakken med jacuzzi, ti soverom og seks bad, som også ble forsøkt solgt i 2018 for 12,9 millioner kroner.

Dette var faktisk skilegenden og investorens første eiendomsinvestering.

– En rekke oppgraderinger av hytta ble gjort i 2019, opplyser Petter Birkrem, som tror Dæhlie-hytta har gode muligheter i dagens brennhete hyttemarked.

Leter etter luksushytter

Brennhett er det også på Hafjell og Kvitfjell, ifølge eiendomsmegler Stig Svartor i Privatmegleren på Lillehammer. Han opplyser om rundt 40 solgte fritidsboliger i forrige måned, en vekst på 88 prosent sammenlignet med november i fjor.

– Det er helt sprøtt. Jeg har ikke sett på maken! Markedet er fortsatt selektivt, men det er så mange forespørsler og henvendelser, og så mange salg – og nå begynner det å bli tomt i hyllene. Vi skulle gjerne hatt mye mer å selge, sier Svartor.

En hytte de la ut for syv millioner kroner en mandag morgen ble solgt for åtte millioner kroner én time senere. Flere hytter i prisklassen 30 millioner «off market» er til salgs i området, og Stig Svartor er på leting etter hytter på oppdrag fra folk som for eksempel «vil ha noe rundt 20 millioner».

– Markedet er rett og slett skikkelig bra om dagen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.