Eiendomsmegler Stig Henning Svartor i Privatmegleren Lillehammer forteller om fullt kjør i hyttemarkedet på Hafjell og Kvitfjell.

– Januar har vært all-time high for min del, jeg har aldri solgt så mye bra i januar før, da snakker vi om fritidsboliger pluss minus ti millioner, sier han.

Hittil i januar er det blitt solgt 30 fritidsboliger på Lillehammer-kontoret.

– Hvis prisen er riktig og beliggenheten er god, er det ikke noe problem å få solgt. Vi skulle gjerne hatt mange flere hytter i prisklassen fire-seks millioner. Der er etterspørselen større enn tilbudet, sier Svartor.

I forrige uke la han ut en hytte på Kvitfjell for salg på fredag med prisantydning 5,2 millioner.

– Den solgte vi mandagen etter for 5,5 millioner, sier han.

«Skyhøyt nivå»

Mens kvadratmeterprisen for hytter ved sjøen og i innlandet har hatt en svakt negativ prisutvikling det siste året, fortsetter hytteprisene i fjellet å stige som aldri før, understreker partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

– Salget av fjellhytter som ligger minst 800 høydemeter over havet ligger på et skyhøyt nivå. Da vi tok et dypdykk i disse tallene nylig, ble vi virkelig overrasket, sier Øye.

Tar man utgangspunkt i alle fjellhytter som ligger 800 meter over havet, uten å ta hensyn til destinasjon, steg medianprisen fra 1,9 millioner i 2018 til 2,4 millioner i 2019 – en prisvekst på 26 prosent.

– Det er viktig å understreke at vi her har sett på medianpris og ikke gjennomsnittspris, men det er likevel en overraskende høy vekst, sier Bjørn Erik Øye.

Til sammenligning var medianprisene på sjøhytter 1,83 millioner kroner og i innlandet 1,71 millioner i fjor.

Øye venter markedet for fjellhytter vil holde seg på et høyt nivå også i 2020.

– Omsetningen er stabil, igangsettingen er svakt ned, men prisene på fjellhytter vil ligge godt over boligprisveksten fremover, tror han.

Norske fjellhytter har hatt en jevn prisvekst på rundt fem prosent de siste tre årene, ifølge Eiendom Norges årlige fjellhyttestatistikk. Men ifølge Prognosesenteret har fjellhytteprisene steget rundt ti prosent årlig de siste årene, når man måler gjennomsnittlige kvadratmeterpriser.

I Prognosesenterets definisjon ligger fjellhytter minst 700 høydemeter over havet, mens Eiendom Norges statistikk inkluderer hytter som har færre høydemeter å skilte med.

Eiendom Norges tall baseres på priser oppnådd for brukte fritidsboliger annonsert på Finn.no, mens Prognosesenterets tall er basert på tinglysninger for brukthytter i eiendomsregisteret.

Ikke bekymret over fall

Ferske tall fra Boligprodusentene viser en nedgang på henholdsvis ni og ti prosent i igangsettingen og salg av nye fritidsboliger. Dette omfatter alle fritidsboliger, både på fjellet, i innlandet og ved sjøen.

– Dette er ingen bekymringsfull nedgang, sier administrerende direktør Per Jæger, som forklarer at en av årsakene til nedgangen er at det reguleres for få områder til hyttebygging eller mangler områder som kan bygges ut.

Han mener det bør åpnes for flere hyttedestinasjoner, men at det er helt avhengig av at kommunene legger til rette for det.

– Jeg tror det hadde vært positivt å spre fritidsboligene mer, flere kommuner kan nyte godt av å skape et næringsliv som også er tilpasset fritidsmarkedet, sier Jæger.

Tallene til Boligprodusentene viser at det igangsettes flest fritidsboliger i Oppland, etterfulgt av Hordaland og Buskerud.

– Det igangsettes klart flest fritidsboliger på typiske vinterdestinasjoner, sier Per Jæger.

«All-time high» i januar

Eiendomsmegler Petter Birkrem i Privatmegleren Ullevål har siden 2005 solgt flere tusen fritidseiendommer i Trysil. Han bekrefter en solid økning i salget fra 2018 til 2019, og har noen konkrete eksempler:

– En hytte som ble kjøpt for 10,3 millioner i januar 2018 ble solgt for 12,2 millioner i november i fjor, det vil jeg si er en bra prisstigning. Jeg sto også for salget av noen litt billigere leiligheter i prissjiktet tre-fem millioner kroner som steg med 10–15 prosent, det er ingen tvil om at markedet for fritidsleiligheter virkelig har løsnet, sier Birkrem.

Og salget så langt på nyåret har gått over all forventning, opplyser han.

– Vi la ut hytteleiligheter i et nytt prosjekt med 24 enheter med salgsstart i forrige uke. Allerede den første dagen gikk de 11 første enhetene unna, og de syv neste enhetene ble solgt to-tre dager senere. Disse lå i prissjiktet fra 7,5 til 8,75 millioner kroner, sier Petter Birkrem, som forteller at de venter med å selge de seks siste enhetene i prosjektet.

– Kort oppsummert har vi hatt en kjempebra start på året, mye bedre enn i fjor, sier Birkrem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.