– Det er veldig kjekt å få en slik pris. Jeg er mest stolt av teamet og folkene som har vært med i den tøffe tiden vi har bak oss. Folkene våre er skikkelig flinke, sier gründer og styreformann i E Plug, Evald Holstad, som ble kåret til årets gasellevinner i en sending på DN.no

Årets gasellevinner gikk fra å være på vei til konkurs til å bli årets mest lønnsomme gasellebedrift.

– Det er hvert fall ikke en pris til meg. Jeg er den minst viktige av alle i dette selskapet, legger han til.

E Plug utvikler teknologi som brukes i oljeindustrien. Oljepluggen selskapet fra Sola brukte syv år på utvikle var svært kostnadstung og førte i mange år til negative resultater og egenkapital før det løsnet.

Siden 2017 har omsetningen og resultatet skutt i været.

2019 endte med nesten 80 millioner kroner i omsetning og et driftsresultat på vel 29 millioner kroner. Koronaåret 2020 gir litt bedre tall enn 2019.

DN har hvert år siden 2003 kåret en gasellevinner. På grunn av koronapandemien og utsettelse i frister for årsregnskap gjøres kåringen av gasellevinneren i 2020 først nå.

– Erfaringen til årets gasellevinner gir et godt bilde på de utfordringene norske vekstselskaper møter. Kostnadskrevende utvikling, utfordrende finansiell situasjon, patentkamp, testutfordringer og internasjonal ekspansjon. Samtidig har tålmodige partnere og oppmuntrende ansatte vært med på å holde liv i gründerens drøm, sier sjefredaktør i Dagens Næringsliv Amund Djuve, om årets vinner.

– Merkelig tid å bli hedret i

Holstad har fått på plass DNs gaselleutmerkelse på kontoret. Han synes det er stas å være vinneren i kåringen av Norges fremste vekstbedrifter.

Evald Holstad er gasellevinner både på Vestlandet og i Norge. Han startet selskapet E Plug som leverer brønnplugger til olje og gassnæringen. Over sytti prosent av inntektene kommer fra utlandet.
Evald Holstad er gasellevinner både på Vestlandet og i Norge. Han startet selskapet E Plug som leverer brønnplugger til olje og gassnæringen. Over sytti prosent av inntektene kommer fra utlandet. (Foto: Tommy Ellingsen)

Gasellevinneren forteller at han syns det er en merkelig tid å bli hedret i, nå som så mange bransjer sliter etter at koronapandemien inntok landet.

– Jeg føler på det at vi blir hedret mens andre sliter enormt i koronaåret. Samfunnet har behov for alle bransjer og arbeidere, og det er urettferdig hvordan korona har slått ut. Det står ikke helt i stil at mange nå må takle bedriftshverdagen uten å få hjelp, det tenker jeg mye på, sier Holstad.

Han er fryktelig stolt av sine ansatte og hvordan de har taklet det siste året. Mange ansatte har måttet være lenge borte fra familiene sine grunnet karanteneregler inn og ut av landet.

– Det er fedre som har småbarn hjemme og de har ofret mye. Det er ikke enkelt for familiene hjemme så det er mange som fortjener hyllest, sier Holstad.

Knalltøft koronaår

Koronaåret 2020 har vært knalltøft for mange gaseller, og rundt halvparten av de drøyt 3400 gasellene har måttet ty til permitteringer, og rundt 700 har fått støtte via kompensasjonsordningen, viser DNs tall.

Dette er tall som forteller om en knalltøff vår, og i noen bransjer har høsten og vinteren kommet som et nytt slag i ansiktet.

Men blant de flere hundre som har opprettet en gaselleprofil på DN er det også mange som forteller om hvordan de har tilpasset seg og at de er overrasket over hvor bra det har gått. Enkelte bedrifter forteller at de så nedstengingen som en mulighet til å vokse enda raskere, og økte trykket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.