Oppussingsobjekt på Adamstuen i Oslo fikk interessentene til å grave dypt i lommene. Med en prisantydning på 9.250.000 kroner for en femroms leilighet med idyllisk hage syntes drømmen innen rekkevidde for mange.

Leiligheten ligger i en fasjonabel, frittstående bygård på et høydedrag på Adamstuen i Oslo i Ullevålsveien 71. Med kun åtte leiligheter i bygget er det sjelden en av disse kommer for salg. Da en leilighet av tilsvarende størrelse kom for salg i 2008, gikk den for 7,6 millioner kroner.

Forsøkt kuppet

Da boligen ble annonsert for salg reagerte boligjegerne spontant. I uken som ledet opp til visningene søndag og mandag, arrangerte Krogsveen en rekke privatvisninger. To interessenter skal ha forsøkt å kuppe leiligheten ved å legge inn bud før de åpne visningene, men budene, som skal ha ligget i intervallet 9,5 til 10,5 millioner kroner, ble avvist av dødsboet som selger leiligheten.

Med sentrumsnær beliggenhet og en solrik hage var det ikke overraskende «folkevandring» under visningene sist søndag og mandag.

Kjøperen av 5-roms leiligheten i 2. etasje i Ullevålsveien kan kose seg med havutsikt og bruksrett til hagen med sandkasse, husker og utemøbler. Det følger også garasjeplass med leiligheten. Foto: Øyvind Elvsborg
Kjøperen av 5-roms leiligheten i 2. etasje i Ullevålsveien kan kose seg med havutsikt og bruksrett til hagen med sandkasse, husker og utemøbler. Det følger også garasjeplass med leiligheten. Foto: Øyvind Elvsborg (Foto: Øyvind Elvsborg)

 Ifølge DNs kilder skal det ha vært godt over hundre personer på søndagsvisning. Over 70 personer skal ha satt seg på listen over interessenter den første dagen. 

– Visningen var godt besøkt, er alt megler Jørn M. Bakken vil si om interessen. Hvor mange som satt seg på listen i løpet av visningene vil han ikke opplyse.

Meglers prisantydning gir en kvadratmeterpris på 69.000 kroner, mens gjennomsnittlig kvadratmeterpris i bydel St. Hanshaugen, som leiligheten ligger i, lå på 85.396 i februar. Snittprisen i bydelen ville gitt en pris på 11,4 millioner kroner for leiligheten i Ullevålsveien, altså mer enn to millioner mer enn prisantydningen.

Forbrukerombudet ser på saken

– Dette må vi sjekke opp nærmere. Den kvadratmeterprisen skiller seg betraktelig fra kvadratmeterprisen i området, og det er et varsko-tegn som gjør at vi vil se nøyere på det, sier Tonje Hovde Selbostad som er fagdirektør for bolig hos Forbrukerombudet. 

Forbrukerombudet har i mer enn et år jobbet med å bevisstgjøre eiendomsmeglerne at det er ulovlig å bruke såkalte lokkepriser i markedsføring av boliger. Ifølge dem var problemet med lokkepriser spesielt utbredt i Oslo.

I den seneste boligstatistikken fra Eiendom Norge selges boliger i Oslo i snitt 7,3 prosent høyere enn meglers prisantydning. Adamstuen ligger litt lavere med et avvik på 6,8 prosent. For den 134 kvadratmeter store leiligheten i Ullevålsveien var avviket på hele 47 prosent.

– Det finnes ikke noen fasit, men når avviket i kvadratmeterprisen er såpass stor er det grunn til å se på det, sier Selbostad og legger til at Finanstilsynet sist høst presiserte at megler har plikt til å dokumentere sine vurderinger for prisen som er satt.

– De skal ikke prise lavere enn meglers objektive vurdering tilsier, påpeker hun.

– Riktig prising

Megler Jørn M. Bakken formidlet boligen for salg.

– Vi oppfattet dette som riktig prising. Det var ikke en lokkepris, sier han om prisantydningen på 9.250.000 kroner.

– Ville selger akseptert et bud lik prisantydning?

– Ja, det sjekket vi på forhånd.

 Det første budet gjennom megler var på 11 millioner. Så gikk det slag i slag helt til boligen ble solgt for 13.620.000 kroner tirsdag ettermiddag, som gir en kvadratmeterpris på drøyt 100.000 kroner. 

– Er du overrasket over at den endte så høyt?

– Ja, det må jeg si at jeg er. Absolutt, sier Bakken, som mener beliggenheten var utslagsgivende. Han mener det er et enkeltstående tilfelle at budrunden sendte prisen så høyt opp.

– Jeg tror beliggenheten var verdt mer denne gangen. Det er mange gode beliggenheter, men denne er ekstremt god, sier Krogsveen-megleren.

Konfrontert med megleren svar sier Selbostad at beliggenheten er et av de objektive parametrene megler skal vurdere i forbindelse med fastsettelsen av prisantydningen.

– Vi vil ikke konkludere med at dette var lokkepris, men vi kommer til å se nærmere på saken.

Megler Jørn M. Bakken vil ikke kommentere at Forbrukerombudet ser på saken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjekk trikset til denne Texas-roboten
Dette er teknomessen i Austin
01:52
Publisert: