Boligtallene for januar 2019 viste rekordvekst i både pris og boligsalg, sammenlignet med de siste ti årene.

Nå spår boligekspertene at trenden med et sunt og velfungerende boligmarked, med balanse mellom kjøper og selger, vil gjenspeiles i februartallene som slippes av Eiendom Norge tirsdag.

– Jeg får ikke sagt det nok, det er virkelig et drømmemarked som jeg håper varer. Hvordan det vil bli i 2020 er jeg mer bekymret for, sier Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren.

Jeg får ikke sagt det nok, det er virkelig et drømmemarked som jeg håper varer
Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør i Privatmegleren

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret tror det vil kunne bli lavere boligtilbud i 2020, som følge av færre ferdigstillelser. Likevel tror hun ikke nivået vil bli lavt nok til å fyre opp under boligprisene.

Sjeføkonom i Prognosesenteret Nejra Macic spår stans i boligprisveksten etter vårmånedene.
Sjeføkonom i Prognosesenteret Nejra Macic spår stans i boligprisveksten etter vårmånedene. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

– Det vil bli færre ferdigstillelser av nybygg i 2020 enn i 2018 og 2019, men nivået vil fortsatt ligge høyere enn det som har vært snittet for siste ti til 15 årene. Det kan bli litt sterkere prisvekst i 2020 enn i 2019, men fortsatt ganske nøkternt. Tidene med vill boligprisvekst ser ut til å være forbi, sier hun.

Tror januar-trenden vedvarer

I Oslo-området steg prisene for Obos-boliger med 1,8 prosent fra januar til februar, ifølge tall fra konsernet som ble lagt ut fredag.

Tallene i Oslo er nå 7,2 prosent høyere enn februar i 2018. For hele landet er økningen på 6,3 prosent, og på landsbasis steg prisene med ett prosent i samme periode.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) ser lyst på februarstatistikken som kommer tirsdag.

– Det generelle inntrykket er at markedet nå er usedvanlig velfungerende. Trenden vi så i januar har vedvart gjennom februar, sier Geving, som ikke vil spekulere dypere i tallene.

7254 boliger solgt under årets januar, noe som er 7,3 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2018. Geving tror februar ligger an til å vise lignende tall.

– Vi antar at omsetningsvolumet vil være høyt. Inntrykket er at forholdene vil ligne tilbudet og etterspørselen i januar, som viser et balansert marked, der det både er bra å selge og kjøpe, sier han.

Grethe Wittenberg Meier sier de i Privatmegleren opplever at mange vil selge. At dette samtidig absorberes av markedet, synes hun er spesielt.

– Utover våren vil det også komme enda mer trafikk. Flere venter med å legge ut eneboliger til april eller mai, og disse oppdragene begynner å komme inn nå, sier Meier, og fortsetter:

– Jeg tror vi får et godt boligmarked gjennom hele 2019, med en ganske balansert vekst på fem prosent.

Administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren.
Administrerende direktør Grethe Wittenberg Meier i Privatmegleren. (Foto: Gunnar Blöndal)

Venter renteøkning og økt salgstid

Nejra Macici Prognosesenteret tror, som meglerne, at omsetningen vil fortsette å stige ut året. Men med hensyn til prisutviklingen, mener hun det ser ut til å bli en normal februarmåned.

– Vi venter en nominell prisvekst på rundt én prosent, som sesongjustert gir 0,2 prosent vekst, sier Macic.

Videre venter Prognosesenteret at omtrent hele prisveksten for 2019 vil komme i januar, februar og mars – etter dette spår de prisvekst-stopp og renteøkning.

– Den siste tids utvikling i makroøkonomiske indikatorer, peker mot en renteøkning på rundt 0,25 prosentpoeng i mars. Dette vil sende negative signaler ut i boligmarkedet og redusere etterspørselen, sier Macic, og legger til at lavere befolkningsvekst på både kort og lang sikt heller ikke vil gi drahjelp til boligmarkedet fremover.

– Samtidig vil det tilføres flere nybygde boliger utover dette året, som bidrar til at vi tror det blir dårlig med boligprisvekst etter våren.

Det tok i gjennomsnitt 63 dager å selge en bolig i januar 2019 her til lands, noe som er fem dager mer enn i januar 2018. Macic tror at kjøperne vil bli både mer forsiktige og selektive.

– De som skal selge bolig må belage seg på denne utviklingen, som vi har sett som en klar tendens gjennom hele fjoråret, sier hun.

Frykter prispress

Grethe Wittenberg Meier er enig i renteprognosene, men frykter et prispress i 2020.

– I Oslo er det bygget lite som skal komme ut i 2020, i motsetning til 2019. Jeg er derfor redd dette vil medføre press på pris, sier hun.

Å gå inn i boligmarkedet nå, mener direktøren derfor er lurt.

– Nå er tiden moden for å både tenkte nybygg og komme seg inn på boligmarkedet. Det er perfekt balanse både for kjøper og selger, sier Meier.

Festen er ikke over, det er billige lån igjen. Hør fersk podkast fra Finansredaksjonen:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arthur Buchardt har bygget verdens høyeste hus i tre: – Dette her er ikke for pyser
03:52
Publisert: