– Flere virket interessert, men det er kanskje alltid sånn. Folk vegrer seg og virker litt usikre på situasjonen, sier Nils Andreas Schive (29).

Ti stykker skrev seg på liste, men ingen la inn bud da Schive la leiligheten sin på Frogner i Oslo ut for salg sist måned. Prisantydningen var 4,7 millioner kroner. 

I begynnelsen av juli overtok han nykjøpt leilighet på Grünerløkka i Oslo, som han kjøpte fordi han ønsket å prøve et nytt område i byen. Frogner-leiligheten er tatt av markedet frem til etter sommeren.

Schive er en av de heldige som raskt fikk leid ut sin gamle leilighet i påvente av å få solgt.

– Leien betjener renter, fellesutgifter og litt av lånet. Det hadde vært stressende om jeg ikke fikk det til å gå rundt, men leien dekker mye. Jeg fikk en kjempehyggelig leieboer på én dag, sier Schive.

Avviser endret kredittpraksis

Etter prisfall de to siste månedene er Oslo-prisene nå 4,4 prosent lavere enn i april, samtidig går salgene langt tregere. Omsetningstiden har steget fra 13 dager i juni 2016 til 21 dager i årets juni-måned. Antall boliger for salg i hovedstaden økte fra 700 til 2500 i samme periode.

Mange av dem som er i samme situasjon som Nils Andreas Schive, som har kjøpt nytt men ikke får solgt sin gamle leilighet, vil kunne komme i en økonomisk skvis når de må betjene lån på to boliger samtidig.

– Det er en frykt for å bli sittende med skjegget i postkassen som gjør at flere rett og slett ikke tør kjøpe før de har fått solgt, sier administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank.

Han sier banken ikke har endret kredittpraksis i særlig grad som følge av uroen i boligmarkedet, og venter ingen bølge av søknader om forlenget mellomfinansiering.

– Seks måneders løpetid på mellomfinansiering er i de aller fleste tilfeller tilstrekkelig, og vil trolig også være det fremover, sier Hovland.

 Han mener man nå bare ser en sunn korreksjon av prisene etter fjorårets kraftige prisvekst.

 – Vi må huske på at boligene, spesielt i Oslo, er blitt solgt eksepsjonelt raskt i perioden som har gått. Flere boliger har knapt vært innom Finn.no før de er merket solgt. Det normale er at boligen ligger ute noen uker, slik at folk får tid til å tenke seg om, sier Hovland.

Nordea krever heller ikke i større grad at kunder selger bolig før de kjøper ny.

– Vi håndterer hver kunde individuelt. Vi har ikke forandret noe på vår policy hverken på mellomfinansiering eller annen boligfinansiering den siste tiden, sier Nordeas leder for personbank i Norge, John Sætre.

Kredittsjef for personmarkedet Marianne Kolstad i Danske Bank sier at hun i juni så en liten økning i antall mellomfinansieringer som må forlenges utover normal varighet på seks måneder, men understreker at dette er minimale tall.

Disse må påregne å selge først

Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN sier bankene på papiret har samme retningslinjer som før nyttår. 

– Samtidig er vårt inntrykk at det er vanskelig å få mellomfinansieringslån der det er risiko for at lånet blir over 85 prosent etter boligbytte, sier Reite.

Bankene legger til grunn en sikkerhetsmargin for salgspris på boligen du flytter fra, trekker fra normale salgsomkostninger og bruker det til å beregne om du har minst 15 prosent egenkapital etter boligbytte. Når det tar lengre tid å selge, og er litt mer usikkerhet om salgspris blir det vanskeligere der man ligger nær minimumskravene.

– De nye låneforskriftene strammet inn ved å introdusere nye krav og da må bankene være mer forsiktig med avvik for å holde seg innenfor rammene. Er det stor usikkerhet om salgspris, høy belåning og høy sannsynlighet for avvik fra forskrift etter boligbytte må du påregne å selge først, sier Reite.

Å selge før kjøp har aldri vært et alternativ for Schive. Selv hvis han hadde hatt muligheten til å gjøre det på nytt, ville han ikke solgt før salg.

– Det er lett å si at du burde solgt før nå, men i det lange løp så har boligprisene gått oppover, sier han.

Han forstår at de som kjøpte seg inn i boligmarkedet i vår er litt skuffet eller lei seg. 

– Men altså, gi det noen år. Eller mindre, jeg tipper det er tilbake på samme nivå til høsten, sier Schive.(Vilkår)

Båtkaptein Vedum: Skal du imponere med båt, kjør sakte inn i havna
Som ung ville Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum imponere på en dame, det endte med båthavari. I partilederens sommerparadis Mjøsa lader Vedum opp til valgkamp.
02:15
Publisert: