– Forbruksgjeld er den raskest økende årsaken til at vi gir avslag på boliglånssøknader, sier administrerende direktør Gunnar Hovland i BN Bank.

I 2015 ga BN Bank avslag på 30 prosent av boliglånssøknadene. I 2017 har banken så langt gitt avslag på 44 prosent av boliglånssøknadene. Og over halvparten av avslagene i 2017 skyldes at søkeren har for mye kredittkort- og forbruksgjeld, ifølge Hovland.

– Andelen er stor og økende. Mens gjeldsveksten ligger på fem–seks prosent har forbruksgjelden vokst med 14–15 prosent. Dermed slår dette inn for mange som søker boliglån, etter hvert, sier Hovland.

«Har levd livet langt på forskudd»

– Jeg tror rett og slett vi har en generasjon som vokser opp nå som har et helt annet forhold til gjeld, og tar ut forbruket på forskudd uten at de helt skjønner hva rentekostnadene og konsekvensene ellers blir. Denne gruppen får ikke boliglån fordi de har levd livet langt på forskudd, sier Hovland.

Etter nyttår får man maksimalt låne fem ganger inntekten til kjøp av primærbolig. Bankene har muligheten til å utvise skjønn i ti prosent av lånesøknadene og der gi mer boliglån enn forskriften tilsier. I Oslo ble rammen strammet inn til åtte prosent.

Selv om boligprisene i hovedstadsområdet nå bremser, steg de over 20 prosent på et år. Dermed gjør regelen om at man maksimalt får låne fem ganger inntekten at mange i utgangspunktet etter nyttår har fått langt mindre å handle bolig for. Likevel har flere banker overfor Dagens Næringsliv oppgitt at de ikke bruker opp unntakskvoten.

BN Bank har fraveket utlånskravene i bare seks prosent av sine boliglån i hovedstaden i år.

«Risikobegrensning i et glohett marked»

I tillegg sa flere banker til DN at de nå krever 20 prosent egenkapital ved boligkjøp i Oslo, mens retningslinjene bare stiller krav om 15 prosent egenkapital.

– At flere banker nå krever 20 prosent egenkapital ved boligkjøp i Oslo er en helt naturlig risikobegrensning i et glohett marked. Bankene er blitt betydelig mer forsiktige både for å sikre at kunden har betjeningsevne og at pantet har en verdi som tilsvarer det som det er mulig å selge boligen for, sier Hovland.

Flere eiendomsmeglertopper DN har snakket med tror prisene skal ned i hovedstaden fremover.

– Man ser at perioden med kraftig prisvekst nå har ført til at man er mer restriktive på sin belåningsgrad, sier Hovland.

BN Bank-sjefen mener det nå er bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel landet over.

– Det er ikke noe som tyder på at det er en boligboble, ettersom vi nesten har full sysselsetting og markedet tar unna det som bygges. Vi får kanskje en periode med noen korreksjoner og nullvekst i enkelte områder, men jeg venter at vi på sikt får et mer balansert boligmarked der boligprisene følger lønns- og prisveksten tettere, sier Hovland.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.