I fjor sommer ble landstedet Brattholmen rett ved ettertraktede Hankø ut for salg med en prisantydning på svimlende 60 millioner kroner.

Ingen kjøpte landstedet i løpet av sommermånedene, og annonsen ble trukket fra markedet i fjor høst.

I mars ble prakteiendommen lagt ut for salg igjen for 48 millioner kroner. For en måned siden ble prisen kuttet til 39 millioner kroner. Nå er prisen blitt kuttet igjen – til 32 millioner.

Prisen er dermed redusert med 28 millioner kroner, noe som tilsvarer 46,7 prosent.

Kjøpt for ti millioner

Selger Pål Terje Gabrielsen ga ti millioner kroner for den 103 mål store øya i 2006, og har siden brukt 15 millioner kroner på oppgradere eiendommen til dagens høye standard.

Hytta på 128 kvadratmeter ble ferdigstilt i 2013. Strandhuset med tre sengeplasser ble totalrenovert i 2012.

Med eiendommen følger også et stort, nyere bryggeanlegg og tre bøyeplasser. Miniskjærgården med holmer og skjær rett utenfor øya tilhører også eiendommen.

Ved bryggeområdet er det også godt opparbeidet og barnevennlige sandstrender.

– Det er de fineste strendene i distriktet. Det er ingen andre steder her med naturlige strender, sa Gabrielsen til Dagens Næringsliv i fjor sommer.

Eiendomsmegler Fredrik Dyve, som står for salget av eiendommen, har overfor Dagens Næringsliv tidligere beskrevet eiendommen som en eksklusiv skjærgårdsidyll som er få forunt, og privat luksus av det sjeldne.

– Veldig mange rike mennesker foretrekker å ha fritidseiendom i dette området. Det kan godt hende kjøperen vi ser etter sitter på Hankø yacht club, sa Dyve til DN i fjor sommer.

DN har ikke lykkes med å få kommentar fra Dyve eller Pål Terje Gabrielsen om det siste priskuttet.

Høili solgte med rabatt

I påvente av å få solgt Brattholmen ga Gabrielsen prisantydningen på 22 millioner kroner for en landfast strandeiendom med seks soverom ved Engelsviken, rett nord for Brattholmen og Hankø.

Denne uken fikk endelig Europrisarving Dag Høili solgt sitt landsted ved Blindleia. Eiendommen som opprinnelig ble lagt ut for 40 millioner kroner, ble til slutt solgt for 29,9 millioner kroner. 

– Få eiendommer ute for salg

Dagens Næringsliv kjenner til at det er solgt 20 fritidsboliger ved sjøen i prisklassen ti millioner kroner og oppover denne sommeren, halvparten av disse har kostet 15 millioner kroner eller mer. 

Eiendomsmegler Jan Olav Birkenes i DNB Eiendom Lillesand solgte nylig en eiendom på Humløya i Lillesand for 25,5 millioner, utenom det åpne markedet. Birkeland oppfatter at det er et godt marked for eiendommer i den høyere prisklassen.

Eiendomsmegler Jan Olav Birkenes i DNB Eiendom Lillesand solgte nylig en eiendom på Humløya i Lillesand for 25,5 millioner, utenom det åpne markedet.
Eiendomsmegler Jan Olav Birkenes i DNB Eiendom Lillesand solgte nylig en eiendom på Humløya i Lillesand for 25,5 millioner, utenom det åpne markedet. (Foto: Google Earth)

– Samtidig registrerer vi at det nesten aldri har vært så få eiendommer ute for salg. Bortfall av arveavgiften kan være en årsak, men det skyldes også at flere velger å satse mer tid på ferie her hjemme, sier Birkenes.

Birkenes mener også at det er god interesse for fritidsboliger i lavere prisklasser også.

– Der har nok kundene litt mer velge i. Mens kunder i den høyere prisklassen er veldig bestemt på hvor eiendommen skal ligge, er mitt inntrykk at kjøpere i prisklassen 4–5 millioner kroner ofte ser langs hele sørlandskysten, sier Birkenes.

– Skal være av en viss størrelse

Eiendomsmegler Christian Falkenberg i Privatmegleren solgte fjorårets dyreste sjøhytte og har solgt den fjerde dyreste denne sesongen. Det var en stor eiendom ved Slevikstranden som gikk for 25 millioner kroner sist måned.

Slevikstranden ved Fredrikstad. Sommerens tredje dyreste hyttehandel.
Slevikstranden ved Fredrikstad. Sommerens tredje dyreste hyttehandel. (Foto: Privatmegleren)

– I high end-markedet i sjøhyttemarkedet må du nesten handle når det dukker opp – det kommer ikke tilbake uken etter, sier Falkenberg.

Men han peker på flere ting som må være på plass for at betalingsviljen for alvor skal melde seg.

– Tomten må være sjønær, ha båtplass og gjerne egen brygge. Hyttas standard er ikke så viktig i den prisklassen. Her kjøper man kun beliggenhet og tomtens beskaffenhet. Så bygger man egen hytte i veldig mange tilfeller, sier Falkenberg.

Han understreker også at det viktig med stor tomt og god plass innendørs.

– Romslig tomt er viktig. Har du ikke romslig tomt støter du på problemer i 100 meters beltet eller så får du problemer med bygningsmassen. Det er gjerne slik når du kjøper fritidseiendom at det skal være av en viss størrelse, slik at du får plass til familien. Man har jo gjerne både barn og barnebarn, sier Falkenberg.(Vilkår)