– Det er litt frustrerende å gjøre en så god jobb for en selger og så ende opp med dette resultatet i reklamasjonsnemnda. Når selgeren føler seg så lurt, eller hva man skal kalle det, får man bare følge det nemnda har kommet frem til. Selv om jeg synes det er litt merkelig at vi ikke kunne ta noe betalt for den perfekte jobben vi har gjort, sier Hugo Wee, daglig leder i Eiendomsmegler A.
I 2018 solgte en kvinne en bolig for 3,2 millioner kroner i Haugesund. Kort tid senere oppdaget kvinnen noe rart i lokalavisen. Den samme boligen var solgt for 3,5 millioner kroner. På kort tid hadde altså boligen steget 300.000 kroner i pris og ikke nok med det: Det sto at selgeren var kvinnen. Salgssummen kom som en bombe på kvinnen som heller ikke gjenkjente navnet på kjøperen. Hvordan kunne dette skje?
Hemmelig bud
Da kvinnen skulle selge boligen, kom det inn et hemmelig bud på 3,1 millioner kroner. Dette budet kom fra et selskap som driver med boligutleie, og det skulle senere vise seg at dette selskapet var villig til å gi vesentlig mer for boligen. Etter den første budrunden gikk til slutt boligen for 3,2 millioner kroner. Kvinnen skal overfor eiendomsmegleren ha gitt uttrykk for at hun var veldig fornøyd med prisen. Det skulle imidlertid endre seg.
Etter salget tok selskapet som hadde budt 3,1 millioner kroner kontakt, og spurte om kjøperen kunne være interessert i å selge boligen. Kjøperen godtok til slutt et bud fra utleieselskapet på 3,5 millioner kroner.
– Hvordan kan en bolig gå for 300.000 kroner mer kort tid etter det opprinnelige salget? Har dere da gjort en god nok jobb med å hente inn bud?
– Selskapet hadde kjøpt et nabohus, og ønsket seg nå dette huset. De tenkte vel at dette bare var noe de måtte få tak. Vi hadde mange interessenter under budrunden, og boligen gikk over prisantydning. Selskapet ble også presentert for budet på 3,2 millioner, men var ikke villige til å by over på daværende tidspunkt, sier Wee.
I tillegg viste det seg at megleren hadde endret skjøtet slik at det var kvinnen som sto som selger av boligen til utleieselskapet. Dette ble gjort for å slippe å tinglyse eiendommen to ganger på én uke, opplyser megleren.
Kvinnen var ikke veldig fornøyd med prosessen, og tok saken til Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester. Hun lurte på hvordan megleren håndterte det hemmelige budet, og prosessen som endte med et videresalg på 3,5 millioner kroner. Kvinnen krevde derfor å få erstatning for differansen på de to salgene, og at meglerens vederlag på 122.000 kroner må krediteres kunden. Klagen førte delvis frem.
«I strid med god meglerskikk»
Nemnda ser svært alvorlig på at megleren endret skjøtet uten å ta kontakt med selgeren for å innhente samtykke.
– Det er klart i strid med god meglerskikk, skriver nemnden i sin avgjørelse.
I sitt tilsvar forklarte eiendomsmegleren at det var en saksbehandler som hadde gjennomført endringen. Det er ikke av betydning, ifølge nemnden.
– Det er ansvarlig megler som her har ansvaret, og det er uten betydning hvem hos innklagede som foretok den fysiske endringen på skjøtet.
Nemnden påpeker at endringen av skjøte kan ha skattemessige konsekvenser og at man unngår dokumentavgift i et ledd. På bakgrunn av dette mener nemnden at megleren har utvist en «ikke ubetydelig pliktforsømmelse». Dermed får kvinnen medhold, og vederlaget på 122.000 kroner faller bort i sin helhet.
– Prosedyrene sier man skal hente inn samtykke fra selger. Det ble ikke gjort og det var feil. Det må vi ta konsekvensen av. Dersom vi bare hadde fått selger ned på kontoret og forklart situasjonen, hadde dette vært en ikke-sak, sier Wee.
Boligselgeren fikk imidlertid ikke medhold for erstatning for differansen mellom salgene. Nemnden mener det ikke er sannsynliggjort at kvinnen led et økonomisk tap. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.