Torsdag morgen måtte ledelsen i økolandsbyselskapet Filago møte i retten. Selskapet har slitt i lang tid, og britiske Fort Knight Group har begjært Filago konkurs etter at selskapet har misligholdt et lån på over ti millioner kroner.

I retten satt både styreleder Helge Lund Roland og daglig leder Trygve Harder Strand. Under rettsmøtet henvender Lund Roland seg direkte til Fort Knight Groups advokat Johan Kristian Falk-Pedersen i et forsøk på å løse saken før retten kommer med sin konklusjon.

– Så dere har bestemt dere?

– Dere må nesten komme opp med noe mer konkret, svarte Falk-Pedersen.

– Man kan skape løsninger, men vi kan ikke gjøre det i et rettsmøte, repliserte Lund-Roland.

I rettsmøtet forsøkte Lund-Roland og Strand å få en to måneders utsettelse – til ingen nytte. Kjennelsen fra Oslo byfogdembete viser at det nå er åpnet konkurs i Filago.

Johan Kristian Falk-Pedersen, advokat for Fort Knight Group, ba Filago om å legge noe mer konkret på bordet i rettsmøtet.
Johan Kristian Falk-Pedersen, advokat for Fort Knight Group, ba Filago om å legge noe mer konkret på bordet i rettsmøtet. (Foto: Gunnar Blöndal)

Langvarig krise

Eiendomsselskapet Filago har bygget økolandsbyen i Hurdal, og har hatt store planer om utvidelser, samt bygging av nye økolandsbyer på Gran på Hadeland og på Tjøme. Det har imidlertid ikke gått på skinner.

I juni skrev DN om at Filago-konsernet hadde store lån utestående, det aller største et obligasjonslån sydd sammen av det omdiskuterte finanshuset Jool på 140 millioner kroner. Lånet ble erklært misligholdt av trustee InterTrust i juni. Lånet gjennom britiske Fort Knight Group ble erklært misligholdt 28. mai. Av et brev til obligasjonseierne fra Filago tidligere år, går det frem at selskapet også har banklån hos Hønefoss Sparebank og Cultura Bank på til sammen 37 millioner kroner, som har prioritet foran obligasjonslånene. Også banklånene er sagt opp. I tillegg kommer to lån som folkefinansieringsplattformen Monner har formidlet.

I kjennelsen fra Oslo byfogdembete kommer det frem at den totale gjelden er anslått til 370 millioner kroner, hvorav 70 millioner er lån fra aksjonærer.

Da DN besøkte Hurdal økolandsby var innbyggerne splittet i synet på Filago.
Da DN besøkte Hurdal økolandsby var innbyggerne splittet i synet på Filago. (Foto: Gorm K. Gaare)

Konkursbegjæringen som ble behandlet torsdag er heller ikke den første. DN skrev om selskapet i mars, da et av datterselskapene var krevd konkurs av kemneren. I siste liten kom eierne inn og hindret konkurs. Ledelsen skyldte da på likviditetsskvis som følge av en tvist om momsrefusjon.

Denne gangen klarte imidlertid ikke Filago å komme frem til en løsning.

Ny eier

Som en del av et forsøk på å redde selskapet, ble det for kort tid siden foretatt et eierskifte i selskapet. Tidligere har investor Tom Vidar Rygh vært tungt inne i selskapet på eiersiden. Rygh er kjent fra en rekke lederstillinger i norske selskaper. Blant annet har han vært direktør i Orkla og styreleder i Telenor. Rygh har nå solgt seg ut.

– Jeg kan bekrefte at jeg har solgt aksjene, men vil ikke si noe mer utover det, sier han til DN.

Tidligere i sommer skrev DN at Filago arbeidet med å selge selskapet til Cavalieri Property. Bak sto blant andre Patrick Møgster, som eier 3,3 prosent av Møgster-familiens investeringsselskap Laco. Dette selskapet eier blant annet deler av oppdrett- og fiskeselskapene Austevoll Seafood og Lerøy Seafood, og offshorerederiet Dof. Denne transaksjonen har imidlertid ikke skjedd.

Jan Herman Plavnik Dante har nylig kommet inn på eiersiden av Filago. Fra venstre: Styreleder Helge Lund-Roland, daglig leder Trygve Harder Strand og Jan Herman Plavnik Dante.
Jan Herman Plavnik Dante har nylig kommet inn på eiersiden av Filago. Fra venstre: Styreleder Helge Lund-Roland, daglig leder Trygve Harder Strand og Jan Herman Plavnik Dante. (Foto: Gunnar Blöndal)

Inn kom i stedet Jan Herman Plavnik Dante og Drøbak Invest, som også var til stede i retten. I rettsmøtet kom det frem at Dante ville hjelpe til med å betale for at Filago skulle få fullført regnskapene som ikke er blitt ferdigstilt. Han kunne imidlertid ikke gi noen andre forsikringer til Fort Knight Group og advokat Johan Kristian Falk-Pedersen.

Kritiske beboere

Da DN besøkte økolandsbyen i Hurdal, var flere beboere svært kritiske til selskapet. De fortalte om mangler ved husene sine som ikke hadde blitt fikset. I et brev til låneeierne fra tidligere i år fortale Lund-Roland om en langvarig krise.

«Første halvår 2018 ble det jobbet intensivt med å skape nye finansieringsløsninger, men arbeidet var vanskelig. Det tok tid og salgsstart ble stadig utsatt. Dette fordi man ikke fikk løst utfordringene rundt feil og mangler i Hurdal raskt nok», skrev Lund-Roland.

Helge Lund-Roland hadde ikke anledning til å kommentere saken torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.