Østafjells er det fortsatt Geilo, Hafjell og Hemsedal som kan skilte med høyest andel omsetninger av hytter over fem millioner kroner, mens Geilo skiller seg klart ut i den aller øverste enden av skalaen med hele ni tinglyste hyttehandler over ni millioner kroner siden høstferien i fjor.

Det viser tall eiendomsinformasjonstjenesten Ambita har utarbeidet for DN.

Likevel er det i Hemsedal man finner de høyeste snittprisene siste 12 måneder, med 3,16 millioner i snitt, hårfint foran Geilo, Norefjell (Krødsherad) og Sirdal som alle ligger rundt tre millioner kroner i snitt.

I fjor høst toppet Geilo listen.

Den 200 kvadratmeter store hytta på Solhovda på Geilo hadde en prisantydning på 13,5 millioner kroner.
Den 200 kvadratmeter store hytta på Solhovda på Geilo hadde en prisantydning på 13,5 millioner kroner. (Foto: Foto: Pål Harald Uthus/Herland Eiendom Geilo)

– Jeg er ikke overrasket. Det er riktig at det har vært en fin prisutvikling her, men det har med å gjøre at det har vært en produktutvikling her også, sier daglig leder Gjermund Svendsen-Rosendal i Eiendomsmegler 1 Fjellmegleren i Hemsedal.

Meglere Dagens Næringsliv har snakket med sier de gjerne skulle hatt mer for salg, og at hyttesalgene ofte ender opp rundt prisantydning.

Størrelsen på hytta mindre viktig

Svendsen-Rosendal mener mange nå søker til destinasjoner med et komplett tilbud.

– Vi ser jo at det kommer både yngre og nye generasjoner til som har andre preferanser og tenker litt annerledes enn hyttekjøperne gjorde for ti år siden. Det er andre ting som er viktigere. Størrelsen på hytta er ikke like viktig, beliggenheten er viktigere, sier Svendsen-Rosendal.

Folk ønsker ifølge megleren å ta med seg det sosiale livet til fjells.

– Her treffer man venner og kjente og knytter nye kontakter, mange forteller meg at via Heimatt har barn og ungdommene også raskt fått nye venner og det er lett og få med tenåringen til fjells, sier Svendsen-Rosendal med henvisning til medlemsklubben i det eksklusive leilighetsanlegget Skigaarden midt i alpinbakken.

Veireno-eier Jonny Enger la opprinnelig ut fritidseiendommen i Lunnstadlia på Hafjell med en prisantydning på 25 millioner kroner.
Veireno-eier Jonny Enger la opprinnelig ut fritidseiendommen i Lunnstadlia på Hafjell med en prisantydning på 25 millioner kroner. (Foto: Foto: Zovenfra/Privatmegleren)

– På hytta har du tid til ungene dine og vennen dine. Kommer du først opp på hytta har du tid til å gjøre de tingene du ikke har tid til å gjøre i hverdagen. Her er de ute med ungene og spiser med vennene. Det trenden synes jeg bare blir sterkere og sterkere.

Prisstatistikken må tas med en klype salt, etter som tallene ikke er vektet. Salgsvolumene er relativt lave og kostbare enkeltobjekter kan gi betydelig utslag i statistikken.

Paradoksale hyttepreferanser

Ifølge Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret er det et paradoks at tilgang på servicetilbud og alpinbakker kommer svært langt ned på prioriteringslisten når han spør folk hvilke kriterier de vil velge hytte etter.

– Det som kommer lavest på skalaen er nærheten til alpinanlegg og et godt utbygget aktivitetstilbud i nærheten. Det som er på topp er gode turområder, kjørevei helt frem, pris, solforhold, godt utbygd løypenett og utsikt, sier Øye, som har undersøkt folks hyttepreferanse siden 1998.

– Alt det som jeg kaller «ikke-hytte» kommer ikke høyt opp i det hele tatt, men det må jo være en årsak til at alpinstedene bygger det, og at det går bra likevel. Det er veldig paradoksalt hva du gjør og hva du sier du skal gjøre. Du drar ikke på hytta for å gå på Peppes, men så gjør du det likevel.

Trysil har som alltid hatt soleklart flest omsetninger siste 12 måneder. I perioden ble det tinglyst omsatt 420 fjelleiendommer i Hedmark-kommunen. Deretter følger Ringsaker hvor Sjusjøen ligger med 358, ifølge Ambitas tinglysingstall.

Siste fjellhytterapport fra Eiendom Norge viste at prisene i snitt steg 5,5 prosent fra februar 2016 til januar 2017.(Vilkår)

Åpenbart at det har gått med en del kyr når de har laget dette interiøret her
Lexus LC 500h er en bil det er litt vanskelig å forstå seg på. Men den er svært gjennomført.
02:26
Publisert: