Etter syv måneder på rad med boligprisnedgang har de nominelle boligprisene i Oslo nå falt 10,5 prosent.

Det viser den landsomfattende bruktboligprisstatistikken for november som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge. Rapporten ble lagt frem tirsdag.

– Ingenting vokser inn i himmelen. Det som går opp kommer ned. Små og mellomstore leiligheter steg mest i pris i 2016, dermed faller disse enhetene også mest gjennom priskorreksjonen i 2017, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Prisfallet altså har slått ulikt ut i de ulike bydelene siden toppmåneden april.

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no

– Prisene faller mye mer for denne type objekter

Mens boligene i bydelen Vestre Aker har hatt en nedgang på 8,2 prosent siste syv måneder har prisnedgangen på Grünerløkka vært på hele 12,1 prosent.

En bolig som på Grünerløkka som var verdt 4 millioner kroner i april, var i november verdt 3,516 millioner kroner – hvis den har fulgt den generelle prisutviklingen for bydelen.

Prisfallet blir derfor større i bydeler med mange små enheter, altså leiligheter, sammenlignet med bydeler med flere eneboliger og rekkehus, påpeker Geving.

– Det er ikke uten grunn at vi i 2016 advarte de som kjøper små byleiligheter i et sterkt stigende marked mot risikoen for at prisene faller mye mer for denne type objekter ved en korreksjon, sier Geving.

– Bidratt til å drive prisene opp

– Små leiligheter er for realrenteobligasjoner å regne, mener sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen, og utdyper synet:

– Husleier stiger i takt med inflasjonen og verdien av disse svinger med rentenivået. Leiligheter blir da som en realrenteobligasjon som gir en litt høyere kupong i takt med at prisene stiger, mens verdien av slike obligasjoner avhenger av det realrenten i samfunnet. Når rentene minimeres, maksimeres realrenteobligasjoner, og dermed leiligheters verdi – i hvert fall for dem som er lett utleibare, mener sjeføkonomen.

Utover nedgangen i rentenivået må man også se på andre politikkendringer som har preget markedet, mener Andreassen.

– En advokat sa til meg at når arveavgiften ble fjernet, var det mange som ønsket å overføre arv til barna, i form av en utleieleilighet. Oslo kommunes store og dyre kjøp av leiligheter har trolig også preget prisene i enkelte bydeler. Så pengepolitikk, arveendringer og kommunens direkte kjøp har alle bidratt til å drive prisene opp. Disse prisene faller nå tilbake så lenge kommunen er ute av bildet, og etter hvert som rikingers kjøp av utleieleiligheter ebber ut, sier Andreassen.

Mange nye leiligheter de kommende årene

Som følge av de kraftige prisoppgangen i 2016, peker Andreassen på at det blir bygget og tilført svært mange leiligheter i Oslo de kommende årene.

– Det er vanskelig å friskmelde Oslos boligmarked før 2020, sier Andreassen.

De nærmeste årene venter han et kontinuerlig utbud av nye leiligheter i områder hvor det fra før er blitt bygget mest, og at disse vil selges til stadig lavere realpriser.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Det er én gave folk absolutt ikke vil ha
Kjetil Wiedswangs julekalender: Økonomer har sett på gaveutvekslingen og funnet den totalt irrasjonell. Hver tiende gave vi får er totalt uønsket.
01:02
Publisert: