Den globale boligprisveksten er ikke kraftig, men fortsatt relativt solid, konkluderer Oxford Economics i sin årlige boligprisindeks, som nylig ble publisert.

Økonomene peker likevel på at det er flere risikotegn: Prisene stagnerer eller faller i noen markeder som har høye verdivurderinger, og enkelte utviklingsmarkeder sliter med lokale finansielle stressfaktorer.

Boligprisindeksen viser at realprisveksten (justert for inflasjon) falt fra fire prosent i midten av 2017 til 2,7 prosent i andre kvartal i år. Dette er så vidt over det langsiktige gjennomsnittsnivået siden 1997. Men prisutviklingen er veldig ulik fra land til land, påpeker Oxford Economics.

Prisveksten har vært rask og sterk i Hongkong, Nederland og Mexico, men negativ i Canada, Italia, Brasil, Tyrkia og Sverige.

Prisveksten har imidlertid skapt problemer enkelte steder og snudd brått. Dette har ennå ikke skjedd i Hongkong, Irland, Nederland eller New Zealand, men økonomene peker på at dette er mulige risikoområder i fremtiden.

Har slått alle rekorder i år

Boligprisene i Hongkong har steget mest i verden det siste året, med 15,5 prosent. Et krypinn på 40 kvadratmeter koster nå over seks millioner kroner, og mange må ta til takke med å bo i kistelignende hybler.

– Hongkongs eiendomspriser har slått tidligere rekorder hver eneste måned i år. Vi ser ikke når dette vil ta slutt. De rekordhøye prisene gjør at folk får panikk, sa analysesjef Derek Chan ved Ricacorp Properties til South China Morning Post i sommer.

Hongkong er rangert som en av verdens dyreste byer å bo i. Gjennomsnittsprisen for en leilighet er nesten 20 ganger årsinntekten. Rundt 70 prosent av månedsinntekten går til tilbakebetaling av boliglån og renter for en vanlig familie.

I bydelen Kwai Chung i Kowloon har rundt 200.000 innbyggere i gjennomsnitt fem kvadratmeter å boltre seg på hjemme, ifølge offisielle statistikker. Disse leier små rom i eksisterende leiligheter.

Må løse boligkrisen

– I Hongkong blir retten til en bolig, som er en av de grunnleggende menneskerettighetene, fullstendig oversett. Det er den alvorlige virkeligheten, sier Gordon Chick hos den frivillige organisasjonen Hongkong Society for Community Organization til Nihon Keizai Shimbun.

Den japanske avisen har møtt personer som bor i kistelignende «hybler» hvor det ofte ikke er mulig å stå oppreist. Leietagere deler bad og kjøkken, som ofte er i samme rom.

– Den viktigste oppgaven for meg nå er å løse boligkrisen, sa Hongkongs administrative leder, Carrie Lam, på en pressekonferanse i sommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Lagringsvennlig rødvin
Strålende rødvin med kjellerpotensial.
01:37
Publisert: