Riggmegler og seriegründer Erland P. Bassøe (60) har gjennom riggmeglerfirmaet Bassøe Offshore startet opp en rekke selskaper i offshoresektoren. I tillegg til luksusvillaen i Svarttrostveien 23 i Holmenkollen i Oslo, har Bassøe flere eiendommer på Tjøme, deriblant en 136 kvadratmeter luksushytte som ligger på en egen øy rett utenfor kongefamiliens private sommersted Mågerø.

I tillegg har han en eiendom på Kinnhovdun på Ål som han eier sammen med sine to søsken Hans-Fredrik Bassøe og Bente Kristin Bassøe.

Etter 25 år kvitter han seg nå med eiendommen i Holmenkollen og selger til Petter Collier for 51,3 millioner kroner.

Nabo til Magnus Carlsen

Petter Collier (34) er sønn av meglernestor Jan Petter Collier som i 1984 grunnla meglerhuset ABG Sundal Collier sammen med Dagfinn Sundal.

34-åringen var i flere år på listen over Norges rikeste under 30 år. Siste ligningstall fra 2015 viser at Collier jr. hadde en formue på 326 millioner kroner og en netto inntekt på 13,6 millioner kroner, hvorav han skattet 6,7 millioner kroner.

Det har ikke lykkes Dagens Næringsliv å få en kommentar fra Petter Collier. Bassøe ønsker heller ikke å kommentere salget.

Riggmegleren kjøpte luksusboligen i 1992 for 4,6 millioner kroner.

Boligen ligger i et nokså fasjonabelt nabolag. Sjakkspiller Magnus Carlsen er av de nærmeste naboene, mens investor Jan Christian Opsahl bor på den andre siden av veien. Opsahl kjøpte huset av investor Øystein Tvenge i 2001, som hadde kjøpt det av Bassøes mor, Else Torgun Bassøe, i 1996.

Colliers nye 428 kvadratmeter store villa har totalt ni rom fordelt over to etasjer. Boligen har tre bad, et garasjeuthus og er utstyrt med automatisk port.

Overskudd på 100 mill.

Petter Collier har en stor del av formuen plassert i Collier-familiens private investeringsselskap Sanden as. Der deler han og søsteren Margrethe Collier Høegh en eierandel på 90 prosent, mens far Jan Petter Collier sitter på alle de stemmeberettigede a-aksjene i selskapet.

I fjor la familieselskapet frem et overskudd på 100 millioner kroner. Familien tok ut utbytte på 28 millioner kroner.

Collier var også gjennom sitt heleide investeringsselskap Havcollen as investert i en rekke børsnoterte storselskaper ved nyttår, deriblant Selvaag Bolig, Kjell Inge Røkkes Aker, Orkla, Telenor, DNB og Gjensidige, ifølge DNs aksjonærregister. (Vilkår)

Årets fredspris gir neppe færre bomber, men komiteen viser en positiv selvstendighet.
Kjetil Wiedswang kommenterer årets fredsprisvinner ICAN.
01:58
Publisert: