– Forretningsfolk blir definert ut fra hvor de bor, sier Christian Ringnes (60) og tar imot i sitt hjørnekontor mot Karl Johans gate omgitt av kunst fra gulv til tak – og med enorme skap proppfulle av store og små drikkebeger laget av oksehorn fra fjern og nær.

– Kommer det en til meg som vil selge et finansprodukt eller noe, og han sier han bor på Scandic Høvik, ja da signaliserer han at han ikke har særlig peiling på det han holder på med.

– Scandic Høvik?

–Ja. Det kan jeg bruke som eksempel fordi det er nedlagt. Men om vedkommende i stedet sier at han bor på Grand Hotel, ja da er han en av oss. Da har han god peiling på det han holder på med. Sånn er det jo, sier Ringnes.

Ringnesdominerte Eiendomsspar har eid Grand Hotel i 20 år. Like lenge har hotellet vært drevet av Rica, hotellkjeden Jan E. Rivelsrud i vår valgte å selge til Scandic Hotels.

–Scandic skal ut, sier Ringnes bestemt.

–Det er ikke det at jeg har noe imot Scandic, altså. Men Scandic og Grand Hotel hører bare ikke sammen. Og det var de jo enig i. Vi var kommet ganske langt i forhandlingene om fornyelse av leiekontrakten med Rica. Etter Scandics kjøp merket jeg raskt at Rica og Scandic så forskjellig på Grand. Rivelsrud hadde jo sitt kontor der og han så på Grand som utrolig viktig for Rica. Signalene fra Scandic var annerledes. De snakket om at dukene skulle bort fra bordene, om mer selvbetjening og å ta bort kaffeservering ved bordene og slike ting. Jeg følte rett og slett ikke Scandic kunne levere det Grand fortjener. Jeg var redd for å ødelegge Grand som den institusjonen hotellet er. Grand er ikke hvilken som helst hotellbygning. Jeg leier jo ikke ut Ekebergrestauranten til kebabrestaurant. Uten sammenligning forøvrig, altså, understreker Ringnes.

Jeg leier jo ikke ut Ekebergrestauranten til kebabrestaurant. Uten sammenligning forøvrig

150 millioner

Christian Ringnes sier han raskt skjønte at han måtte finne en mer eksklusiv hotelloperatør for Grand. Og det ble Pandox, hotellselskapet som Eiendomsspar eier sammen med Sundt-familien.

–Vi ville ha en operatør med et blikk også utenfor Skandinavia. Det har Pandox som når de overtar driften første mars neste år også får 150 millioner kroner til oppussing.

–For Grand er vel litt slitent?

–Litt gammeldags, i alle fall. Det trenger et skikkelig løft inn i dagens verden, sier Ringnes.

–Du har et nært forhold til Grand?

–Ja, Grand har en spesiell plass i hjertet mitt. Og jeg skjemmes nesten av å si det, for som kapitalist skal jo alt være til salgs om prisen er riktig. Men jeg kan ikke tenke meg at noen har stor nok lommebok til å betale riktig pris for Grand.

Anders Nissen, sjefen i Pandox, gleder seg til å pusse opp og drive Grand.

–Grand Hotel er et av de mest kjente hotellene i Skandinavia og har en magisk location og bygning. Med nobelmiddager og sånne saker som alle hotelldrivere drømmer om.

– Hva skal du bruke de 150 ­millionene til?

– Det skal vi planlegge nøye. Vi må blant annet se på hvilke trender internasjonalt som vi skal inkludere i hotellet. Og vi snakker både design, materialvalg, teknologi, smaker og lukter. Men vi må og skal være varsomme, sier Nissen som tror det vil være en fordel for Grand å være uten kjedetilknytning.

– For ti år siden var det åpenbare fordeler distribusjonsmessig å være med i en kjede. Det er mindre viktig nå som du kan kjøpe deg distribusjonen hvor du måtte ønske. Og mens du for ti år siden gjerne drømte om å bo på Hilton når du skulle til London, jakter du i dag etter de uavhengige og spesielle hotellene, mener Nissen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - For eiendom er de beste tidene bak oss. Jeg rakk det. Stakkars dere.


  Stordalen og Ringnes i rettssak om 1,6 milliarder

  Flere turister overnatter på norske hoteller