– Boliglånet er det viktigste bokostnaden for de aller fleste norske boligeiere. I en tid med stor økonomisk usikkerhet er det viktig at bankene følger opp signalene fra Norges Bank på fredag, sier Huseiernes generalsekretær Morten Andreas Meyer i en pressemelding.

Fredag senket Norges Bank styringsrenten med 0,5 prosent, Meyer mener Norges største bank kunne fulgt etter med tilsvarende kutt.

Tre feller i DNBs rentekutt

Meyer peker på tre kritiske punkter ved kuttet til DNB: størrelsen på kuttet, hvem som får maksimalt med kutt og tidspunkt.

– I disse spesielle tidene burde banken følge opp med å gjøre det samme kuttet. Dette er en dugnad for å holde landet i gang, og her må også DNB og DNBs eiere bidra fullt ut, sier Meyer.

Meyer nevner at det ikke er sikkert at alle kommer til å få et kutt på 0,35 prosent.

– I sin melding skriver DNB at de kutter renten med «inntil» 0,35 prosentpoeng. Det er altså ikke sikkert at alle kundene får hele kuttet på 0,35 prosentpoeng en gang. Ulike undersøkelser har vist at det ofte er de mest trofaste kundene som ikke får fullt kutt og som dermed taper ekstra, sier han.

Ifølge Huseierne, er det også kritikkverdig at DNB-kuttet ikke kommer på plass med det første.

– Banken kutter renten for eksisterende kunder først etter seks uker. Dette i tråd med reglene, men i disse spesielle omstendighetene burde banken gått foran med et godt eksempel og gitt kuttet til alle nå.

DNB: – Eneste banken som har kuttet renten

– DNB er den eneste banken som har kuttet renten, fordi vi mente det var riktig å gjøre det raskt for de kundene som nå opplever usikkerhet. Vi har også iverksatt flere tiltak som skal hjelpe kunder i vanskeligheter, blant annet tilbyr vi nå avdragsfrihet kostnadsfritt for dem som trenger det, sier informasjonsdirektør i DNB Even Westerveld til DN.

Westerveld opplyser også om at Meyers kritikk er basert på feil premisser, ettersom DNB ikke låner penger fra Norges Bank.

– At Norges Bank har kuttet styringsrenten betyr ikke at bankene kjøper billigere penger, sier han.

Westerveld beskriver situasjonen akkurat nå som ekstrem og endrer seg fra dag til dag. Han sier banken vurderer bildet fortløpende.

Både viruskrisen og klimakrisen har vært forutsett. – Det er en såkalt svart svane
Det internasjonale energibyrået anslår nå en nedgang i det globale oljeforbruket, for første gang siden finanskrisen.
02:55
Publisert:

– Akkurat nå opplever vi at det viktigste for kundene er at vi er tilgjengelige og har kapasitet til å behandle søknader om avdragsfrihet, derfor flytter vi nå alle tilgjengelige ressurser til å gjøre det, sier Westerveld.

Frykter andre banker vil følge DNBs eksempel

– Vi oppfordrer derfor de andre bankene til å vise større ansvar for vanlige lønnsmottagere og boligeiere enn hva DNB har gjort i denne situasjonen, sier Meyer.

Så langt er DNB den eneste norske banken som har kuttet boliglånsrenten, noe som kan bety at de også velger å gjøre som DNB.

– Som landets største bank med staten som stor aksjonær er DNB er modellen for de andre bankene. Nå frykter vi at de andre bankene også velger å kutte boliglånsrenten mindre enn rentekuttet fra Norges Bank. Dermed sitter norske boligeiere igjen som tapere, skriver Meyer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.