DN omtalte fredag at hytteprodusenten Tinde Hytter må si opp mer enn 50 ansatte fordi hyttemarkedet har bremset kraftig opp etter rekordaktiviteten under pandemien.

Salget av nye hytter er halvert, antall bruktomsetninger faller og meglerne rapporterer at de setter ned prisene med opptil 15 prosent.

Men hytteprodusentene rammes ulikt av nedturen.

– Optimist

– Oppsigelser er noe vi nå ser hos flere av hytteprodusentene, men det blir foreløpig ingen oppsigelser i produksjonsdelen i Faun Gruppen. Men også vi må se på bemanningen i resten av organisasjonen, sier selskapets konsernleder Arve Noreng.

Faun Gruppen ferdigstilte henholdsvis 564 og 631 fritidsboliger i 2020 og 2021, ifølge en oversikt fra Boligprodusentene, og er dermed den største produsenten i markedet.

– Vi hadde rekordhøyt salg i 2020 og 2021, men på grunn av koronarestriksjoner og vanskeligheter med å få tak i en del byggevarer, fikk vi ikke så stor produksjonskapasitet som planlagt. Konsekvensen ble at vi dro med stor ordrereserve inn i fremtiden, og det er jo selvsagt positivt for 2023, men har vært veldig utfordrende for oss i år, sier han.

– Selv om salget er labert nå, er jeg optimist. Vi tenker langsiktig, at dette er en krise som vil gå over.

Snittet i markedet ligger ganske stabilt på 4500 – 5000 nye fritidsboliger i året, men det kan svinge en del fra år til år. I 2021 var tallet 5631.

Noreng sier det er forskjell på hytteprodusentenes driftsform, og at Faun Gruppen nå nyter godt av å være skalerbare.

– Noen er kanskje litt mer rigide, mens vi er mer ordrebasert, sier Noreng.

På grunn av etterslepet fra rekordsalget de to foregående årene, ligger Faun Gruppen ifølge Noreng an til å ferdigstille rundt 800 fritidsboliger i år og en liten nedgang til 700 i 2023.

– Starten på en nedtur

– Er dette en forbigående nedtur, eller starten på noe langvarig?

– Det er starten på en nedtur, og vi er mange som frykter det vil vare i hvert fall ett til to år frem i tid. Fra og med sommerferien har det vært veldig stille. Både renter, byggekostnader, og strømkostnader virker inn. Markedet er avventende, men blir aldri borte. Nordmenn vil ha hytter og det er fortsatt en relativt liten andel av befolkningen som har det, sier han.

Faun-sjefen tror ikke prisfallet for nye hytter blir veldig stort, men at prisene vil trekkes litt ned av rimeligere byggevarer.

For brukte hytter mener han det vil være sunt om prisene faller litt mer, fordi mange gikk langt over prisantydning da kunder ønsket å kunne flytte rett inn under pandemien.

– Klarer visse områder seg bedre enn andre?

– Det er ikke veldig store forskjeller, men attraktive steder som for eksempel Hemsedal, Kvitfjell Vest og Hafjell vil trolig få mindre prisfall, da det er begrenset med tomter der, sier Noreng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.