Gjennom høsten er det kommet flere tegn på at hyttemarkedet sakker av, etter to brennhete pandemiår.

Mandag kom DNB Eiendom med tall som bekrefter trenden. Basert på det faktum at det hittil i år er tinglyst 26 prosent færre hytter sammenlignet med samme periode i fjor, konstaterer avdelingen at farten i hyttemarkedet har «dabbet av».

Analysen viser ifølge DNB Eiendom «et totalt taktskifte i markedet».

Det er solgt 2570 færre brukte hytter hittil i år enn i samme periode i fjor.

Tone C. Krange, leder for hyttesegmentet i DNB Eiendom, forteller at det «akkurat nå er få på visning», som riktignok er relativt normalt for årstiden.

– Men vi ser også en klar tendens til at temperaturen i hyttemarkedet har gått ned. ​Kjøperne er nå mer selektive og har god tid. Vi har mistet «koronakjøperne» og mange sitter på gjerdet på grunn av trangere økonomi, sier Krange i en pressemelding.

Forberedt på korreksjon

Hun peker på de kraftige renteøkningene som har kommet det siste halvåret, samt at økte kostnader generelt i samfunnet presser økonomien til husholdningene. I tillegg er høye strømpriser en bekymring, all den tid strømforbruket på fritidsbolig faller utenfor strømstøtten til husholdningene.

Til tross for at det har vært en viss bekymring for at folk blir tvunget til å selge hytta grunnet for høye driftskostnader, les høye strømpriser, forteller Krange at man ikke har opplevd dette enda.

– Selv om det er kjøpers marked opplever vi ikke at det er kunder som er tvunget til å selge hytta. Selgerne er bevisst på at hyttesalget kan ta tid, og forberedt på at man ikke oppnår like høye priser som tidligere, sier hun.

– Det legges ut færre hytter i markedet, og også nybyggtakten har sunket, noe som tyder på at markedet er forberedt på en korreksjon, sier Krange.

Syv av ti under prisantydning

DNB Eiendom skriver i pressemeldingen av hytteprisene har holdt seg godt, men at det nå er tegn til en endring. I forrige måned ble 74 prosent av hyttene i Norge solgt under prisantydning, sammenlignet med 58 prosent i samme måned i fjor.

– Den kraftige prisoppgangen har stoppet opp og fremover ser vi for oss at prisene vil synke. Men prisene for 2022 viser likevel at de som har solgt hytta si i år har fått godt betalt, sier Krange.

Ifølge pressemeldingen er volumnedgangen klart størst i fjellhyttemarkedet. Samtidig holder hytter som ligger i nærheten av kjente alpindestinasjoner fortsatt populære, påpekes det. I løpet av de seneste årene har prisøkningen vært størst for innenlandshytter, og det er for disse hyttene DNB Eiendom tror prisfallet også vil bli størst. Videre venter DNB Eiendom at prisene på sjøhytter vil holde seg stabile fremover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.