Prisene for fritidsboliger her til lands steg i gjennomsnitt 7,3 prosent i 2021.

Av de ulike hyttetypene, hadde fjellhytter den høyeste prisveksten i 2021 med en oppgang på hele 10,1 prosent sammenlignet med 2020.

Det viser rapporten med fritidsboligstatistikk for 2021 som Eiendom Norge la frem torsdag i samarbeid med Eiendomsverdi og Finn Eiendom.

Fra 2019 til 2020 steg fjellhytteprisene 4,9 prosent.

– Vi har de siste to årene opplevd en fritidsboligboom i Norge uten sidestykke historisk, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Under koronapandemien har hyttemarkedet her til lands opplevd en historisk oppgang i priser og salg. Prisene gikk i været og antall brukte hytter til salgs falt bratt da pandemien førte til at folk gikk mann av huse for å sikre seg fritidsbolig til norgesferien.

– Særlig er veksten stor for hytter over fem millioner kroner. Her er omsetningsveksten hele 21,4 prosent fra 2020. Sammenlignet med 2019 har dette segmentet mer enn doblet seg i størrelse, sier Lauridsen.

Øyer fortsatt dyrest

Fjellhyttene hadde en gjennomsnittspris på 2,85 millioner kroner i 2021. I fjor oppnådde hytteselgerne for første gang å få mer enn prisantydning for hyttene. I snitt ble brukte hytter solgt for 1,3 prosent mer enn prisantydningen, ifølge Eiendom Norge.

Slik var gjennomsnittsprisene for de dyreste fjellhyttekommunene i 2021. Øyer kommune er fortsatt på topp med snittpris på 4,95 millioner kroner i fjor.

Kilde: Eiendom Norge, Finn.no, Eiendomsverdi

Flest omsetninger i Trysil

I 2021 ble det omsatt 8549 hytter i bruktmarkedet, 4338 av disse var fjellhytter.

Det var flest omsetninger i Trysil, Ringsaker og Vinje kommune.

– I tillegg til veksten i brukthyttemarkedet kommer et betydelig antall nybygde fritidsboliger i Norge, hovedsakelig på fjellet, sier Lauridsen.

Gjennomsnittlig formidlingstid for alle hyttetyper var 47 dager i 2021, mens median formidlingstid var 16 dager.

I januar falt imidlertid salget av nybygde hytter viser statistikk fra Boligprodusentenes Forening som også ble lagt frem torsdag. Salget av nye fritidsboliger hittil i år er 53 prosent lavere enn samme periode i fjor, mens igangsettingen var ned to prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.