– Vi har nok hatt rundt 80 prosent økning i salg. Det har gått så voldsomt unna, sier daglig leder Jannike Seljevoll Herleiksplass i Privatmegleren Herleiksplass & Partnere som holder til på Geilo.

Lørdag skrev DN om sjøhyttemarkedet som eksploderte i mai. Sjøhyttemeglere har sett at hytter blir revet bort i rekordtempo, og at etterspørselen er mye større enn tilbudet.

Men det er ikke bare sjøhyttene som har gått som varmt hvetebrød de siste månedene. Normalt er det høst- og vintermånedene som er de travleste for fjellhyttemarkedet, og meglere pleier å ha det ganske rolig i vår og sommermånedene. Ikke i år.

Herleiksplass forteller at de siste månedene har vært tilsvarende vintermånedene. Etter 16 år i bransjen har hun aldri sett noe lignende tidligere, og eiendomsmeglerfirmaet har måttet omorganisere hele strukturen i år.

– Mai, juni og juli pleier å være ferietid for oss, men i år er det skalert ned til et minimum fordi vi må ha flest mulig meglere tilgjengelig, sier hun.

Priseksplosjon etter påske

Ifølge partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret har omsetningen vært stabil sammenlignet med fjoråret. 2019 var et rekordår for hyttemarkedet, og hvis man tar i betraktning at det var to måneder «pause» i fjellhyttemarkedet på grunn av korona, har det vært en voldsom vekst i mai og juni.

– Da jeg sjekket pristall i april var økningen på 3,2 prosent, men halvårstallene viser en prisvekst på 8,6 prosent, sier Øye.

Prisveksten har altså doblet seg under perioden mai-juni, og Øye beskriver det som en «prisveksteksplosjon».

– Før korona var det omtrent 40.000 som planla å kjøpe i utlandet. De kriteriene de har samsvarer med kjøp langs kysten, men mange av dem har nok også prøvd seg på fjellet, sier Øye.

Han peker på at når etterspørselen vokser så kraftig som den har gjort i år, gir det utslag på prisveksten. Tilbudssiden på fjellhytter er veldig fleksibel, med et overskudd av tometer og god byggekapasitet.

– Jeg vil anta at det blir en tosifret prisvekst i 2020, men så vil nok prisene normaliseres ganske kjapt, sier Øye.

Tror på høyt trykk i høstsesongen

Håkon Øvergård, eiendomsmegler i DNB Eiendom på Hamar sier at nordmenn var litt avventende i begynnelsen av koronakrisen. Han mener folk var holdt litt tilbake, og var redde for å gå på en smell, og ikke få god pris.

– Etter en periode innså man at vi har en ny realitet, og må feriere i Norge, sier han.

Normalt pleier Øvergård å ha lite salg i mai og juni, med et par etterslengere etter påske som blir solgt. Han sier at dette året ikke er sammenlignbart med tidligere år.

– Det har vært jevnt trykk hele tiden både med omsetning og interesse fra folk. Jeg tror ikke vi kommer til å få oppleve dette igjen dersom alt går tilbake til normalen, sier han.

Selv tok Øvergård ferie før helgen, men har jobbet både lørdag og søndag på grunn av høyt trykk. Øvergård peker på at høstsesongen, mot høstferien og videre mot vinterferien definitivt er den tiden det er mest folk i markedet for å selge eller kjøpe fjellhytter.

– Jeg tror det blir enda mer trykk i år.

Han mener at de som tenker på å selge hytta si ikke bør vente, men være med på bølgen som er nå, og tror det kan komme en del prisrekorder og lignende fremover.

Selgers marked

Herleiksplass sier at flere er på jakt etter en hytte man kan ta i bruk allerede denne sesongen.

– For en måned siden var vi spent på om vi kom til å få godt nok inntak av eiendommer, men det har gått bra, og det finnes et godt utvalg til de som vil kjøpe, sier Herleiksplass.

Hun tror at både ferie i eget land og lave renter er med på å øke etterspørselen etter hytter. På Geilo er det hytter i 4–5 millionerklassen som går raskest, men det er veldig stor variasjon i omsetningstid fra hytte til hytte.

Gjermund Svendsen-Rosendal, daglig leder i Eiendomsmegler 1 Hemsedal, mener også at de har hatt den beste mai og juni noensinne. Etter én natt på «ferie» er han på vei tilbake til kontoret for å jobbe.

Også hos dem har mai og juni pleid å være rolig, hvor meglere kan ta seg langhelger og ta seg litt fri, men i år har man måtte snudd om på planene.

Denne hytta ligger på høyfjellet på Hemsedalfjellet, og ble solgt i juni godt over prisantydning.
Denne hytta ligger på høyfjellet på Hemsedalfjellet, og ble solgt i juni godt over prisantydning. (Foto: Eiendomsmegler 1 / Aurelijus Photography)

– Totalt har vi hatt 90 prosent vekst i juni. Dette er tall for både hytter og boliger, men jeg tror tallet er ganske så likt for hyttemarkedet, sier han.

Han beskriver et marked hvor hytter selges med gode priser, og at det blir budrunder enkelte steder.

– Tendensen virker bra, og dette er en selgers marked, sier Svendsen-Rosendal.

Vil ha helårshytte

Det er viktig for folk å ha et aktivitetstilbud i nærheten av hytta, mener Svendsen-Rosendal, og steder som har tilbud også etter halv fem har den beste veksten.

– Vi ser at avstand til tilbud er viktig og påvirker prisen. Folk tar med seg en urban livsstil til fjellet og det er hyggelig å kunne gå ut på kvelden og for eksempel spise middag på restaurant med venner, sier han.

Dette understreker også tallene fra Prognosesenteret. Øye sier at det blir større forskjell på kommunene, og at det er destinasjonene som vinner prisveksten.

– Steder som Trysil, Hemsedal og Beitostølen gjør det bra. Selv om mange drømmer om en usjenert hytte for seg selv i skogbrynet, så havner de fleste nært tilbudene, sier Øye.

Svendsen-Rosendal trekker frem Golsfjellet som et område som har gått helt eksepsjonelt bra i mai og juni.

– Der er det utpreget veldig mye helårshytter, og de har normalt god trafikk på sommeren også, men juni i år har vært helt eksepsjonell. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.