– Det er omsatt nesten dobbelt så mange hytter i Norge i juni i år forhold til 2019, og hytter på fjellet og langs sjøen er blitt revet bort i rekordtempo de siste ukene, sier Terje Buraas, leder i DNB Eiendom om hyttemarkedet.

Etterspørselen etter hytter er stor, og Buraas mener den er langt større enn tilbudet som ligger ute for salg. Mange ønsker å beholde hyttene til eget bruk, samtidig som mange er på utkikk etter en hytte de kan bruke allerede i sommer.

– Vi begynner nå å bli utsolgt på hytter i flere områder av landet, sier Buraas.

I Færder kommune, som for et par uker sider ble tronet til landets dyreste sjøhyttekommune, har også tilbudet vært lavt og etterspørselen stor.

– Jeg vil anslå at forholdet er omtrent én til fire. Altså hvis tilbudet er på 10, så har du en etterspørsel på 40, sier Jørgen E. Pettersson, daglig leder i Krogsveen Tønsberg.

I Petterssons område har de solgt fire eller fem hytter i løpet av juli måned. Megleren peker på at Kragerø-området, som han mener har hatt størst trøkk hos dem i år, gjerne har høyere volum, men lavere pris.

Ikke for sent for hytteferien

Eiendomsmegler Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Sandefjord innrømmer at markedet er litt roligere nå enn det var i midten av juni. Han solgte rundt fem hytter forrige uke.

Fellesferien er i gang, og det er naturlig nok i seneste laget å kjøpe en hytte nå som man får brukt i ferien allerede i år. Solberg peker likevel på at det er hytter tilgjengelige i markedet.

– Man kan få egen hytte til ferien hvis man skyver den en uke eller to, det er ikke for sent for egen hytte, sier han.

Solberg sier at omsetningshastigheten er bedre enn i fjor, men at noe av trøkket fra begynnelsen av juni har roet seg litt.

– For 14 dager siden var det voldsom kort tid, og det tar nok litt lengre tid nå, men det er ikke mye man snakker om, sier han.

Justerer opp prisen

Den høye etterspørselen og det lave tilbudet i år gjør at både Solberg og Buraas mener det er en god tid for å legge hytta si ut for salg.

– Det er utvilsomt et godt tidspunkt å legge ut fritidsbolig for salg, og de gode objektene går rast og til gode priser. Men vi ser også at det er mange som prøver seg: Hytter som tidligere har vært tungsolgt har kommet på markedet igjen, og det er enkelte selgere som opererer med urealistiske priser, sier Buraas.

Pettersson sier at de har skrudd opp enkelte priser, men mener at dette har sammenheng med å justere seg etter markedet.

– Vi er blitt ganske flinke til å justere oss etter etterspørselssituasjonen. Vi har tatt hensyn og skrudd opp prisene, og vi har truffet ganske bra. Vi får ikke store avvik fra prisantydning. sier han.

Han påpeker at det er profesjonelt å forsøke å treffe markedsprisen, og at «lokkepriser» eller lignende gir store avvik. Lave prisantydninger er kjedelig for kjøpere som tror de skal være med på en realistisk budrunde, men ender med å ikke ha sjanse til å følge prisen.

– En god pris kan være et plaster på såret

Solberg mener at mye av salgene han har hatt har gått over prisantydning, og mener det kan være vanskelig å prise sjøhytter.

– Hyttene er så forskjellige, og det er veldig mange variabler å ta hensyn til. En hytte kan gå kjapt, og så er det en hytte du tror skal gå like kjapt, men så plutselig tar det en uke eller tre, sier Solberg.

Solberg mener at folk som har gått i mange år og lurt på om de skal selge hytta, bør gjøre det nå fordi de ikke vet hvor lenge dette vinduet vil stå åpent. Han mener det kan være vondt for en familie å selge hytta si, men at nå er tidspunktet for å få en god pris.

– Jeg vil si til folk: Man bør ta familiemøtet nå og benytte sjansen og det vinduet vi har nå til å få en god pris for hytta si. Det å selge hytta ved sjøen er ikke bare-bare. Og da er i alle fall det å få en god pris et lite plaster på såret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.