Statsbygg har jobbet med å selge Oslo-øyene Nakholmen, Lindøya, Bleikøya og Heggholmen, som kun ligger en 20 minutters fergetur fra Aker Brygge.

Sist uke skrev Dagens Næringsliv at Statsbygg har tilbudt Oslo kommune å kjøpe øyene, og at kommunen denne måneden takket nei.

– Øyene består i dag av store friområder og det er viktig for oss at de flotte øyene er tilgjengelige for alle. Dette er ikke noe som vil endre seg ved et eventuelt kjøp. Det vil medføre både mye administrasjon og betydelige kostnader å kjøpe øyene og vi ser ingen grunn til å gjøre det nå, uttalte byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen til Dagens Næringsliv.

Velforeningene ønsker å kjøpe

Ved salg av eiendom må Statsbygg forholde seg til Avhendingsinstruksen, som sier at salg skal skje til markedspris, men ifølge Statsbygg er markedsprisen ikke endelig fastsatt.

Avdelingsdirektør Margrethe Fløystad i avdeling for eiendomsutvikling og forvaltning i Statsbygg fortalte DN at Statsbygg vil diskutere saken nærmere med Kommunal- og moderniseringsdepartementet før det vurderes hvem som kan være aktuelle kjøpere.

På Nakholmen, Lindøya og Bleikøya ligger det til sammen rundt 550 småhytter på festet tomt eid av staten.

Hyttene er små, ligger tett i tett, og er noen av Norges dyreste – Attraktiviteten er krystallklar, sier arkitekturprofessor
Bli med til Lindøya i indre Oslofjord.
02:42
Publisert:

I referatet fra årsmøtet i Nakholmen vel avholdt i april uttrykkes det bekymring for at «en privat aktør vil kunne ha en helt annen agenda enn velforeningene knyttet til eierskap».

Derfor har Fellesstyret for velforeningene på Lindøya, Bleikøya og Nakholmen via advokat meldt interesse for å kjøpe øyene.

Hytteeierne får anledning til fremme krav om innløsing av sine festetomter i 2020, og det fremgår av kontraktene og tomtefesteloven at festerne ville kunne innløse sine tomter uavhengig av statens salg av friarealet på øyene.

Hytteeiere kan puste ut

På spørsmål om hvem som kan være aktuelle kjøpere svarte først Kommunal- og moderniseringsdepartementet at det er uaktuelt å selge til private aktører. Etter noe betenkningstid kommer det nå en melding fra departementet som gjør at hytteeierne trolig kan puste lettet ut.

– Siden Oslo kommune ikke ønsker å kjøpe øyene, fremstår det ikke som veldig aktuelt å selge, sier statssekretær Lars Jacob Hiim i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Han sier at det for staten er vesentlig å understreke at friluftsområdene på øyene skal bevares.

– Beliggenheten nær byen og tilgjengeligheten med ferger, gjør at dette er viktige rekreasjonsområder for Oslos befolkning. Det er derfor viktig at det for fremtiden ikke åpnes for mer utbygging eller for andre private tiltak som vil kunne redusere friluftsinteressene, sier Hiim.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.