I 2021 ble det gitt 8.762 såkalte igangsettingstillatelser til fritidsbygg, noe som er en økning på nær 40 prosent sammenlignet med året før, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Veksten har vært enorm de siste 20 årene, hvor det i snitt er blitt bygget 14 nye hytter hver eneste dag, skriver Nationen.

Norges Hytteforbund (NHF) mener byggingen er kommet ut av kontroll, og at utbyggere og kommunene er for lite opptatt av de langsiktige negative konsekvensene utbyggingen utgjør for naturen.

Håper kommunenen kan gripe mer inn

– Konsekvensen er at forurensingen i fiskevann og elver vokser, støy og lysforurensning øker samtidig som habitatområder for dyr blir ødelagt. I noen områder med massiv hyttebygging er naturen nesten ikke til å kjenne igjen, sier styreleder Trond G. Hagen i NHF.

Han får støtte av Norsk Hyttelag, som uttrykker håp om at kommunene kan gripe mer inn for å bremse veksten noe.

– Vi håper og tror at det vil bli litt mer begrensninger framover. For rundt store hyttebyer med flombelysning hele døgnet forstår jeg godt at verken fugl eller reinsdyr trives, sier generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.