Den typiske sjøhytta koster nå i snitt 2.426.164 kroner.

– Det har vært en stabil utvikling i markedet for sjøhytter det siste året med en moderat prisvekst og mange salg, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

I fjor kostet en gjennomsnittlig fritidsbolig i Færder kommune 5,225 millioner kroner, noe som gjør Vestfold-kommunen til landets dyreste sjøhytteområde. Like under følger Lillesand og Kristiansand kommune på henholdsvis 4,8 millioner kroner og 3,97 millioner kroner.

I snitt ble eiendommene som ble omsatt i fjor, solgt 0,3 prosent under prisantydning.

Et enkelt søk på Finn viser at noen av landets dyreste sjøhytter som ligger ute for salg, i sommer dukker opp i området rundt Tjøme og Nøtterøy. I slutten av mai ble prakteiendommen til skipsmegler Even Winje på øya Veierland lagt ut for salg med en prisantydning på 37 millioner kroner. Det gjør eiendommen til landets dyreste fritidsbolig som ligger ute til salgs for øyeblikket.

Nær Oslo

Eiendomsmegler Marius Berger i Eie Eiendom, som står for salget av Winjes fritidsbolig, forteller om stor interesse for eiendommen til tross for den stive prisen.

– Det er ti interessenter som har lastet ned prospektet, og boligen har hatt 21.813 visninger på Finn siden den ble lagt ut. Det er høye tall for en så dyr eiendom, sier han.

Skipsmegler Even Winjes eiendom på Veierland i Færder kommune ligger ute til 37 millioner kroner.
Skipsmegler Even Winjes eiendom på Veierland i Færder kommune ligger ute til 37 millioner kroner. (Foto: Tor Lie/Eie)

Selv mener han den store interessen for fritidsboliger i området handler om nærheten til Oslo-regionen.

– Særlig etter at E18 ble bygget ut med firefelts motorvei. Når det tar halvannen time å kjøre til fritidsboligen, så øker interessen, sier Berger.

Eiendomsmegler Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 har solgt flere fritidsboliger i området, og peker også på nærheten til hovedstaden.

– Færder og Tjøme er etter min mening Norges mest ettertraktede sjøhytteområde. Det er under en halvannen times kjøretur fra Oslo vest og Bærum der de fleste kjøperne bor. Jeg har solgt flere eiendommer til folk som er lei av reiseveien ned til Sørlandet, sier han.

Priset for høyt

Solberg opplyser at du fort må ut med nesten 20 millioner kroner for en fritidsbolig som er vestvendt og med egen strandlinje i området.

– De fleste fritidsboligene ligger likevel på mellom fem og ti millioner kroner.

Selv om eiendomsmegleren melder om god interesse, innrømmer han at en del eiendommer er blitt priset for høyt.

– Det er ikke å stikke under stol at jeg og en del selgere har vært vel optimistiske og lagt ut eiendommene litt for høyt. Det er noen som har måttet gå ned, da det er vanskelig å sette pris på slike eiendommer, sier han og legger til:

– Når markedet har vært så godt som det er nå, så går det bra. Både vi og en del selgere har nok likevel vært litt for optimistiske.

Færre fritidsboliger solgt

I løpet av det siste året er det blitt solgt 2240 fritidsboliger ved sjøen, noe som er en nedgang på 2,1 prosent fra året før. I mai og juni 2018 ble det solgt 606 sjøhytter, noe som er 7,3 prosent færre enn i mai og juni 2017. Flest sjøhytter ble solgt i Larvik og Fredrikstad med henholdsvis 60 og 52 hytter.

– Det er solgt noe færre fritidsboliger sammenlignet med sist år. Volumet er like fullt høyt sammenlignet med tidligere år, og det spesielt sett i lys av at sesongen i år kom sent i gang på grunn av den lange og snørike vinteren på Østlandet, sier Dreyer i Eiendom Norge.

I snitt tok det i fjor 98 dager å selge en sjøhytte, noe som er en nedgang på åtte dager sammenlignet med samme periode i fjor. Sandfjord er kommunen der det gikk raskest å selge fritidsbolig med et snitt på 33 dager. Tregest gikk det i Bamble med et snitt på 225 dager.

– Salgstiden landet under ett har økt siden i fjor, men det er store lokale forskjeller. Salgstiden vil svinge mye for fritidsboliger, da det lave salgsvolumet i de ulike områdene gjør at enkeltsalg får store utslag, sier Christian V. Dreyer.(Vilkår)