– Rekorden er ikke mindre oppsiktsvekkende da Norge er inne i den største økonomiske krisen i fredstid, sier produktsjef for dataanalyse Carl Christian Mathiesen i Prognosesenteret.

Hittil i år har det blitt tinglyst 11.856 fritidsboliger i Norge, mens det i samme periode i fjor ble tinglyst 9500 fritidsboliger.

– Det har aldri blitt tinglyst så mange fritidsboliger noen gang for et helt år, og det er oppsiktsvekkende at denne rekorden brytes to måneder før statistikkåret er omme, skriver Prognosesenteret.

Ifølge Mathiesen ble forrige rekord satt i 2016. Det året ble det omsatt 11.833 fritidsboliger her til lands, ifølge analytikeren.

Han forklarer den kraftige oppgangen med de lave utlånsrentene, som har ført til at den typiske fritidsboligkjøperen har bedre kjøpskapasitet enn noen gang. Statistikken inkluderer både brukte og nye fritidsboliger.

Ender på 13.000

I fjor ble det til sammen tinglyst 11.674 hytteomsetninger.

– Basert på det tallet kunne vi endt på 14.500 hytteomsetninger i år, men jeg tror ikke det vil skje. Jeg tror det er mer realistisk at vi havner rundt 13.000 omsetninger. Da Norge gikk inn i nedstenging i mars og april var det svært få omsetninger. Nå ser det ut som vi er på vei inn i en ny nedstenging hvor folk kan bevege seg mindre. Dermed kan det være at en del av hyttene som blir lagt ut nå ikke blir omsatt før i 2021, sier Mathiesen til Dagens Næringsliv.

– Rekord uten like

Meglerne beskriver et hyttemarked uten like.

Marit Wangensten eiendomsmegler i Privatmegleren Valdres forteller at kontoret hennes mer enn doblet omsetningen i oktober i år.

– Oktober 2019 var en veldig god måned. Vi hadde 18 salg, men i oktober i år hadde vi 37 salg. Det er veldig mye for et lite kontor som vårt – rekord uten like, sier Wangensten.

Hun tror november i år også kommer til å slå fjoråret, og opplyser at Privatmegleren Valdres allerede har solgt syv fritidseiendommer så langt denne måneden.

– Januar og februar tok skikkelig av, og så plutselig satt jeg her midt mars med permitterte meglere og lurte på hvordan det skulle gå. Så smalt det noe helt utrolig – det var surrealistisk, forteller Wangensten om årets hyttemarked.

Partner Marit Wangensten i Privatmegleren Valdres.
Partner Marit Wangensten i Privatmegleren Valdres. (Foto: Privatmegleren Valdres.)

Megler Jannike Seljevoll Herleiksplass i Privatmegleren Herleiksplass og Partnere selger hytter på blant annet populære Geilo. Hun har samme opplevelse av hyttemarkedet som Wangensten.

– Det har rett og slett vært knallbra. Denne høsten har toppet alle høster, sier Herleiksplass.

Hennes meglerkontor med tre megler solgte 45 fritidseiendommer i oktober.

– September har alltid vært toppmåned, men oktober i år har slått september. Vi har solgt 226 fritidseiendommer hittil i år, sier Herleiksplass.

Hyttemegler Jannike Seljevoll Herleiksplass på Geilo
Hyttemegler Jannike Seljevoll Herleiksplass på Geilo (Foto: Pål Harald Uthus)

Koronaboom

Lav rente og reiserestriksjoner har ført til rekordinteresse for hytter, både i fjellet og ved sjøen viste en fersk rapport fra Eiendom Norge fra slutten av september. Da viste tallene en omsetningsøkning fra i fjor på nær 40 prosent på fjellet og en økning på 34 prosent for sjøhyttene.

Hytteliv: Slik dusjer du med bare fem liter vann
Med kun fem liter vann kan du få deg en fullverdig dusj på hytta.
03:02
Publisert:

I mars var det full panikk blant fjellhyttemeglerne. regjeringen hadde innført det mye omdiskuterte hytteforbudet. Folk kom seg ikke til hyttene sine og meglerne var redde for salgsstopp.

Men så snudde stemningen. Hytteforbudet ble opphevet og renten kuttet, mens utenlandsreisene ble lagt på is.

– I mars fikk man mange tanker om hvordan det skulle bli fremover, og hele Norge satt og skalv. Men det gikk bedre da vi så at sjøhyttemarked tok seg opp. Vi er evig optimister i denne bransjen, men at det skulle bli så bra – at vi topper måned på måned – hadde vi ikke sett for oss, sier Herleiksplass.

De dyreste hyttene

På Finn.no ligger det for tiden tre hytter til salgs for over 30 millioner. Helt på toppen troner gjengangeren Budalsvegen 183 på Geilo til 39 millioner kroner som er forsøkt solgt flere ganger de siste årene.

DN har tidligere skrevet at da hytta sto ferdigbygd i 2005 hadde investor Steinar Mikkelsen brukt over 40 millioner kroner på det 700 kvadratmeter store bygget som har både motstrømsbasseng og vinkjeller.

Den storslåtte hytta med tilnavnet Skarvegløtt lå i 2008 ute for 60 millioner kroner. I 2013 ble den på ny lagt ut til salgs for 45 millioner før den i 2018 ble satt ned til 39 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.