Hyttekommunene har ikke bare fått en økonomisk knekk etter at regjeringen innførte hytteforbud for et par uker siden. Forbudet har også ført til bråstopp i omsetningen av hytter, ifølge flere meglere DN har vært i kontakt med.

– Vi selger 30 prosent av hyttene våre til dansker og svensker. De har nå plutselig fått 20 prosent rabatt på grunn av kronekursen, men får ikke komme opp for å se på hyttene, sier eiendomsmegler Petter Birkrem i Privatmegleren som selger mye hytter i Trysil.

Dagsturtillatelse hjelper lite fordi grensene fortsatt er stengt.

Håper på flere Norgesferier

Det er fortsatt usikkert når folk kan reise til utlandet igjen som normalt. Birkrem tror det kan gi et oppsving for hyttemarkedet.

– Vi har allerede sett flere som avbestiller sommerferien til utlandet på grunn av usikkerheten, og begynner kanskje å tenke at fjellet er bedre, sier han.

Han tror ikke hytteinteressen vil dale på grunn av det midlertidige hytteforbudet.

– Folk vil gjerne ha hytter. De vi ser som er interesserte nå, kommer på dagsturer fordi de er interessert – ikke for bare å se på. Jeg tenker at det blir spennende å se hva som vil skje til sommeren, sier Birkrem.

I hele 26 kommuner i Norge er det flere hytter enn det totale antallet fastboende
Se hvilke fem som har aller flest.
00:47
Publisert:

Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 som selger fritidseiendommer på Geilo mener det samme.

– Hyttemarkedet kommer til å komme tilbake. Jeg tror folk blir mer reiseusikre. Vi har nå sett folk i utlandet som har slitt med å komme seg hjem og blitt satt i diverse karantener. Folk kan komme til å søke mer trygghet i Norge – enten det er ved sjøen eller på fjellet, sier han.

– Så lenge kronen er så svak som den er, vil det være betydelig dyrere å reise utenlands. Vi kommer til å bli mer forsiktige økonomisk.

– Hva med arbeidsledigheten?

– Det er jo argumentet på den andre siden. Men arbeidsledigheten kom veldig brått, og da kommer den kanskje til å forsvinne veldig brått, sier Haatuft.

Hyttemegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo tror at reiserestriksjoner taler for flere hyttesalg innenlands.
Hyttemegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo tror at reiserestriksjoner taler for flere hyttesalg innenlands. (Foto: Pål Harald Uthus)

Bra annonsetrafikk

Stig Svartor i Privatmegleren Lillehammer selger fritidseiendommer i Gudbrandsdalen. I likhet med Birkrem opplevde også han at markedet snudde brått.

– Før alt dette skjedde, var omsetningen mye bedre enn på samme tid i fjor. Det var høyere priser, dyrere hytter ble solgt og volumet var bedre. Så stoppet det opp nå.

Svartor har ikke hatt mer enn fire-fem visninger de siste to ukene. Han har også hatt en halvering av volumet på kort tid.

– Jeg anbefaler folk å legge ut hytter til salgs som normalt. Det er bra trafikk på annonsene og folk har bedre tid nå til å se på annonser og komme opp på dagsturer. Men det er ikke volumet vi er vant med for denne tiden av året, sier han.

– Skremmende diskusjon

Bjørn-Erik Øye er partner i Prognosesenteret tror også at hyttemarkedet kan komme på bena igjen relativt fort.

– Jeg tror ikke du fjerner den norske folkesjelen og tradisjonen med «ut på tur, aldri sur» med det første, sier Øye.

Han er mer bekymret for de langsiktige konsekvensene av debatten rundt hytteforbudet. Han viser til at diskusjonen tydeligvis har stukket hull på en og annen byll som må ha ligget der lenge, nemlig hyttefolk versus bygdefolk.

– Hyttekommuner har sagt ja til hytteutbygging fordi det har vært lukrativt. De siste dagenes diskusjon rundt hytteforbudet har vært både overraskende, skremmende og stigmatiserende for alle parter.

Ifølge Øye tilsvarer hyttebruk og kjøp 30 milliarder av norsk økonomi.

Koronatrygge visninger

Eiendomsmegler Marit Wangensten i Privatmegleren Valdres tør ikke spå om hyttemarkedet fremover.

– Vi får henvendelser fra folk som har lyst til å gå på visning, men som er usikre på om de kan komme. Vi gjør alt vi kan for å tilrettelegge for trygge visninger og befaring, sier Wangensten som sitter midt i en budrunde da DN ringer.

Hun tror hun kommer til å vise tre til fire eiendommer i helgen. Ifølge meglerne tilbys både Facetime-visninger og privatvisninger for bekymrede kunder og interessenter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.