– Det er et velfungerende hyttemarked for alle. Kjøperne vet hva de vil ha, og meglerne treffer godt på prising, sier segmentsjef for hytter i DNB Eiendom, Tone Cecilie Krange.

Hun har hentet ut tall for brukthyttemarkedet i de store fjellhyttefylkene Buskerud, Oppland, Hedmark og Telemark. Alle kan vise til en gjennomsnittlig prisøkning det siste året.

Samlet i de fire fylkene har gjennomsnittsprisen på hyttene som er solgt økt med nær 200.000 kroner – fra 1,875 millioner kroner i 2017 til 2,072 millioner i år, ifølge tallene fra DNB Eiendom.

– Det ser også ut til at meglerne treffer godt på prisantydningen, for avviket sammenlignet med salgspris er stort sett lite. I Hedmark går hyttene to prosent under prisantydning, men det er fremdeles ganske marginalt, mener Krange.

Tallene er ikke vektet, men er gjennomsnittspris av enkelteiendommer i eiendomsdatabasen Eiendomsverdi. Ettersom det er relativt få hyttesalg kan enkelteiendommer gi store utslag i tallene. Derfor kan man ikke fastslå at prisene faktisk har steget ti prosent.

Selv om det selges flere hytter til høyere priser i vinterfylkene, går salget noe tregere enn i 2017.

– Omsetningstiden viser at det ikke er noe klondyke i markedet, men at kjøperne har nok å velge i og kan bruke tid på å se etter det rette, sier Krange.

Tone C. Krange i DNB.
Tone C. Krange i DNB. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Venter forsiktig prisoppgang på Geilo

– Jeg opplever at prisbildet er relativt flatt. De siste årene har vi vel til sammen hatt en prisøkning på fem til ti prosent, men vi har hatt en økning i antall solgte hytter. Vi har aldri omsatt flere hytter enn i år, sier eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 Geilo, som i en årrekke har solgt fritidseiendommer i regionen.

I Buskerud, med destinasjonene Geilo og Hemsedal, er det hittil i år solgt 910 hytter. Det er 30 hyttesalg mer enn i fjor, ifølge DNB Eiendoms tall. Her er gjennomsnittsprisen i år 2,326 millioner kroner, og salget gjøres unna på 86 dager, syv dager mer enn i 2017. Hyttene går i gjennomsnitt 0,5 prosent under prisantydning.

Haatuft forklarer den moderate prisveksten med at det er god tilførsel av nybygg, og at markedet er nær er fritt for spekulanter.

– Grunnen til at vi selger flere hytter er kort og godt at byene Oslo og Bergen vokser. I tillegg ser vi at fjellet fortsetter å være attraktivt for neste generasjon. Mange som ikke har råd til hytte ved sjøen, har råd til hytte på fjellet. Blant de yngre kjøperne ser vi også at mange leier ut for å dekke driftsutgifter, sier Haatuft.

Ifølge Haatuft er det rundt 90 fritidseiendommer til salgs i Hol kommune nå. Det er ikke mye i en kommune med godt over 6000 fritidsboliger, sier Haatuft.

Haatuft venter en prisstigning på et par prosent, i takt med den generelle prisstigningen.

Hyttemegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo.
Hyttemegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo. (Foto: Pål Harald Uthus)

Høy nybygging holder prisene i sjakk

– Vi har solgt flere enheter til høyere priser enn tidligere. I vårt område går salgene også raskere, sier eiendomsmegler Stig Svartor i Privatmegleren Lillehammer.

I Oppland, der Hafjell og Kvitfjell er de største destinasjonene er det i år solgt 896 brukte hytter, noe mer enn året før, ifølge DNB Eiendoms tall. Gjennomsnittprisen ligger på 2,145 millioner kroner for en hytte.

I Oppland er det nå 476 hytter til salgs på Finn.no. I Øyer kommune, der Hafjell ligger er det 36 hytter til salgs. Svartor skulle gjerne gitt kjøperne mer å velge i.

Hva skipsreder John Fredriksen får for sin 265 kvadratmeter store Geilo-leilighet er uvisst, den ble nylig lagt ut med en pris på 25 millioner kroner.
Hva skipsreder John Fredriksen får for sin 265 kvadratmeter store Geilo-leilighet er uvisst, den ble nylig lagt ut med en pris på 25 millioner kroner. (Foto: Pål Uthus/ Eiendomsmegler 1 Geilo)

– Samtidig ser vi at markedet er selektivt, og enkelte hytter blir liggende lenger enn ventet.

Svartor har ikke merket noe til prisduppen i boligmarkedet siste del av året.

– Men vi merker heller ikke noe til periodene med kraftig boligprisstigning. Vi har en jevn og moderat prisstigning på rundt 2,5 prosent årlig.

I 2019 venter han en prisvekst på rundt tre prosent i regionen han dekker.

– Grunnen til at det er såpass moderat prisvekst er at høy nybygging holder prisene på brukt nede, sier Svartor.

Eiendomsmegler Stig Svartor i Privatmegleren Lillehammer.
Eiendomsmegler Stig Svartor i Privatmegleren Lillehammer. (Foto: Fartein Rudjord)

Økt interesse for dyrere eiendommer

– Jeg vil anslå at hytteprisene i Trysil har steget fire-fem prosent det siste året, sier eiendomsmegler Petter Birkrem i Privatmegleren Ullevål.

Den 3,5 mål store eiendommen i Trysil ble etter flere priskutt nylig solgt for 18,5 millioner kroner.
Den 3,5 mål store eiendommen i Trysil ble etter flere priskutt nylig solgt for 18,5 millioner kroner. (Foto: Privatmegleren Ullevål)

I Hedmark, der Trysil og Sjusjøen er de største destinasjonene, er det hittil i år solgt 667 hytter mot 642 i samme periode i fjor. Gjennomsnittsprisen i år har vært på 1,784 millioner kroner, og hyttene går i gjennomsnitt to prosent under prisantydning.

Birkrem mener prisstigningen dels skyldes at skistedet i større grad tilbyr helårsaktiviteter og har satset tungt på sykkel i løypenettet i sommerhalvåret.

– Dessuten bygges det en internasjonal flyplass i Sälen, rett på andre siden av svenskegrensen, en kjøretur på 40 minutter. Den skal åpne neste jul, og da kommer det nok vesentlig flere besøkende til Trysil, sier Birkrem.

Ifølge Birkrem har det også i Trysil vært litt høyere interesse for litt dyrere og mer eksklusive hytter.

Nylig solgte han den gamle hytta til avdøde investor Svein Erik Bakke. Siste prisantydning på den tungsolgte prakteiendommen var 19,5 millioner kroner. Birkrem vil bare opplyse at den gikk «rett under prisantydning». Etter det DN erfarer endte salgssummen på 18,5 millioner kroner.

Birkrem opplyser at kjøper er et selskap som skal drive utleie i det eksklusive segmentet.

– I 2019 tror jeg vi får en prisøkning å 2–3 prosent i Trysil, sier Birkrem.

I Telemark er det hittil i år solgt 588 vinter- og innlandshytter, kun åtte flere enn i samme periode i fjor. Gjennomsnittsprisen på de solgte eiendommene er 2,059 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Etter flere saftige priskutt fikk Rema-arving Magnus Reitan til slutt solgt den 300 kvadratmeter store Norefjell-leiligheten for 16,2 millioner kroner i oktober.
Etter flere saftige priskutt fikk Rema-arving Magnus Reitan til slutt solgt den 300 kvadratmeter store Norefjell-leiligheten for 16,2 millioner kroner i oktober. (Foto: Sem & Johnsen Eiendomsmegling)