Prisene for fritidsboliger på fjellet steg med 4,4 prosent det siste året. Den typiske fritidsboligen på fjellet i Norge koster nå 1.875.000 kroner.
Det viser Eiendom Norges årlige fjellhytterapport lagt frem fredag.
Interessen for fritidsboliger på fjellet er stabil. Fra februar 2018 til januar 2019 ble det solgt 4104 fjellhytter i Norge – en oppgang på 3 prosent fra foregående år.
Kommunene Ringsaker (Sjøsjøen), Trysil, Krødsherad og Sigdal (Norefjell og Haglebu) topper statistikken over flest omsetninger, mens de høyeste medianprisene finner vi i Øyer (Hafjell), Hol (Geilo, Ustaoset og Haugastøl) og Flå.
Fjellhytter beliggende ved langrennsdestinasjoner steg med 3,9 prosent det siste år, mens fjellhytter beliggende ved alpinanlegg steg med 5,5 prosent.
Årlig prisendring i fjellhyttemarkedet, tidligere år.
2018: +5,4%
2017: +5,5%
2016: +6,0%
2015: +0,3%
2014: -0,3%
2013: -1,4%
2012: +3,3%
2011: +2,6%
2010: 6,4 %
2009: +1,1%
Rapporteringsperioden går fra februar til januar påfølgende år. 2018 er derfor i realiteten fra februar 2017 til og med januar 2018.
Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi, Finn.no
Fire sterke år
– Den sterke prisutviklingen i markedet for fjellhytter forsetter for fjerde år på rad etter de noe svakere årene i 2013 og 2014. Hyttemeglerne har meldt om stor aktivitet gjennom året, og det inntrykket bekreftes av statistikken, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.
– For sesongen 2018/19 er det rekord i antall omsetninger, og vi ser foreløpig ingen tegn til at interessen for å kjøpe fjellhytte vil dempes. Mange husholdninger går med planer om å realisere hyttedrømmen og gjør det, noe både våre tall og tallene for bygging av nye hytter viser, sier Dreyer.
– Enkelte områder har hatt en markant økning i antall omsetninger sist år, dette gjelder spesielt kommunene Ringsaker (Sjusjøen m.fl.) og Øyer (Hafjell m.fl.). Det er spesielt på Østlandet stor konkurranse mellom de ulike destinasjonene om kjøpernes oppmerksomhet og vår statistikk viser store forskjeller i utviklingen i antall omsetninger i ulike områder, sier Dreyer.
Selges under prisantydning
Gjennomsnittlig salgstid øker fra 84 til 91 dager. Raskest går det i Sirdal med 46 dager. Tregest går det i Krødsherad og Sigdal (Norefjell og Haglebu) og Ringebu (Kvitfjell m.fl.) med 118 dager.
– Salgstiden er normalt lenger i fritidsboligmarkedet enn i det ordinære boligmarkedet, og gjennomsnittlig salgstid har gått vesentlig ned fra toppen i 2015 og har steget svakt fra forrige sesong, sier Dreyer.
I snitt ble fritidsboliger på fjellet solgt 1,1 prosent under prisantydning.
– Selgerne må fremdeles belage seg på å akseptere en pris under prisantydningen, noe som historisk er normalt i hyttemarkedet. Utbudet av fjellhytter er stort i de aller fleste områdene vi måler i statistikken. Dette gjør at kjøperne har mye å velge blant og gir dem god tid til å fatte en kjøpsbeslutning, sier Dreyer.
Tror ikke Thon påvirker prisvekst i Flå
Flå er en av kommunene som har hatt høy prisvekst de siste årene.
Mens medianprisen for en hytte i Flå var 1,8 millioner kroner i 2015, er medianprisen idag på 3,24 millioner kroner – en økning på 80 prosent.
– Flå er allerede en konkurrerende hyttedestinasjon. Vi har ikke så mange eldre hytter, fra 60- og 70-tallet, som andre tradisjonelle hyttekommuner. Det har blitt bygget mye nytt som har hevet standarden, sier eiendomsmegler Bjørn Arne Kjerstad Bersvendsen i Privatmegleren Hallingdal.
Områdene Varden og Turufjell er populære og voksende områder, påpeker Bersvendsen. Sistnevnte område hører også til én av flere investeringer Olav Thon har hatt i kommunen.
– Flå har høyfjell med god infrastruktur til gode tomtepriser. Skiløypene er gode, og nesten viktigst er det kort avstand til sentrale østlandsstrøk, noe vi ser folk kanskje er mest opptatte av, sier han, og letter til han ikke tror at Thons investeringer så langt har hatt en vesentlig påvirkning på populatiteten.
– Det kan ha hatt medvirkning, men det er beliggenheten og standarden som har trukket menneskene hit. Investeringene hans vil nok kunne ha større utslag i fremtiden, da vi ser at butikker og servicetilbud blir viktigere for hyttekjøperne, spår megleren.
«Svenske tilstander» i Telemark
Kommunene Tinn og Vinje har også skutt fart på statistikken – både over en vekst i pris og hytteareal.
– Tallene samsvarer med vår erfaring av hyttemarkedet. De siste to-tre årene har prisene og omsetningshastigheten økt, sier Sindre Tjønn, eiendomsmegler i Aktiv Tinn/Vinje.
Han påpeker at det i Tinn kommune er bygget flere nye hytter. Dette, sammen med forbrukernes behov, har bidratt til utviklingen, mener han.
– Folk er nok generelt sett mer opptatt av høy standard nå enn for noen år tilbake. Samtidig tror jeg flere nå synes det er tryggere og bedre å investere i fritidseiendom i Norge enn i utlandet, sier Tjønn, og legger til en spesiell gruppe kjøpere de har bitt seg merke i de siste årene:
– I tillegg har det vært en økning i svenske turister som kjøper hytte her, spesielt i området Gaustablikk. Det ligger geografisk like nært svenskene rundt Göteborg som populære svenske skisteder, sier Tjønn, og fortsetter:
– Det foreligger også nye store planer for utbygging og oppgradering av Gaustablikk-området, noe som er med på å trekke folk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.