– Jeg skal innrømme at jeg synes det virker som det verste hysteriet har lagt seg litt. Det er blitt litt «lugnere» på kjøpersiden, sier eiendomsmegler Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Sandefjord.

Tvungen innenlandsferie sørget for at sjøhyttene her til lands opplevde solid prisstigning i fjor. Og hittil i år er prisene på sjøhytter ni prosent høyere enn i samme periode i fjor, viser ferske tall fra Prognosesenteret.

Solberg opplevde at folk hadde enorme forventninger til årets sesong.

– Kjøperne var skikkelig på hugget veldig tidlig. Folk var helt på styr etter å få kjøpt seg noe. Det var veldig mange på visning, men det virker som de mest motiverte har kjøpt hytte nå, sier Solberg, som i en årrekke har solgt kostbare fritidsboliger langs Vestfold-kysten.

Han tror også flere som opplevde å tape budrunde etter budrunde, etter hvert har gitt litt opp å sikre seg hytte denne sommeren.

Solberg peker på at meglerne justerte opp prisantydningene i forkant av denne sesongen.

– Det er klart at både meglere og selgere er blitt godt vant. Men det viser seg nå at ikke alle ønsker å være med på slike priser. Nå går ikke alt over prisantydning, og alt blir heller ikke solgt på et blunk, sier Solberg.

Solberg påpeker at det har vært relativt få store og dyre eiendommer på markedet denne sesongen, og tror fortsatt det vil være stor kjøpsinteresse i det segmentet.

– Aggressiviteten vi hadde er blitt litt borte

En oversikt DN laget for en snau måned siden, viste at svært mange av sjøhyttene solgt nedover kysten fra Oslo til Sørlandet, gikk til dels langt over prisantydning. Etter å ha registrert 40 brukte fritidseiendommer med en prisantydning på tre millioner kroner eller høyere, viste opptellingen at 90 prosent av salgene endte over utgangsprisen. I gjennomsnitt gikk hyttene 18 prosent over prisantydning.

En ny opptelling etter 100 registrerte hyttesalg over tre millioner kroner, viser at nær syv av ti går over prisantydning. 69 av ble solgt for mer enn prisantydning, 11 ble solgt til prisantydning og 20 har gått under prisantydning. De registrerte hyttene er i gjennomsnitt gått 12 prosent over prisantydning. I en håndfull tilfeller har prisantydningen blitt satt ned.

– Aggressiviteten vi hadde er blitt litt borte, sier daglig leder Ronny Jørstad i Aktiv Eiendomsmegling Kragerø.

Han understreker at det fortsatt er selgers marked og at det fortsatt er budrunder, men observerer at det er blitt litt roligere.

– For bare et par-tre uker siden hadde man ingen sperrer og betalte 20–30 prosent over prisantydning. Nå gjør folk litt mer veloverveide kjøp og får litt fortere høydeskrekk, sier Jørstad.

Jørstad ser flere mulige faktorer som bidrar til at markedet har roet seg litt.

  • Vaksineringen har kommet langt, og solhungrige nordmenn har igjen begynt å tenke på å reise sørover.
  • Folk tenker på at det kan komme renteoppgang til høsten
  • De mest interesserte har nå kjøpt fritidsbolig.

– Tror ikke man kan gjøre et kupp nå

Tall fra Prognosesenteret viser også at salget av sjøhytter har vokst kraftig. Frem til 13. mai er det solgt 1131 fritidsboliger ved sjøen, en økning på 60 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det har vært rekordomsetning, og de mest ivrige har nok kjøpt allerede, sier daglig leder og eiendomsmegler Henrik Tangen i Krogsveen Bamble, som hovedsakelig formidler fritidseiendommer fra Helgeroa og sørover mot Kragerø.

Han understreker likevel at alt blir solgt.

– Til å begynne med denne sesongen klarte vi ikke å henge helt med, og priset for lavt, sier Tangen.

Etter å ha sett hvor hett det var i markedet justerte han prisantydningene oppover.

– Disse tingene medfører noe færre interessenter, men dette er interessenter som virkelig mener noe med det, og alt blir likevel solgt, sier Tangen, som oppgir at han så langt i sesongen kun har solgt én eiendom under prisantydning.

– Kan man gjøre bedre hyttekjøp nå enn tidligere i vår?

– Fritidsbolig er et gedigent luksusgode. De færreste som kjøper fritidsbolig trenger å selge. Det er fortsatt et hett markedet, så jeg tror ikke man kan gjøre et kupp nå, sier Tangen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.