– Fem generasjoner i vår familie har feriert her, så det blir jo litt jo vemodig å selge, sier Martin Tesli (41), som eier feriestedet sammen med fetter og kusine.

Eierne har funnet ut at det blir for mye vedlikehold og for lite hyttetid når ferieukene er fordelt, og er blitt enige om at salg er det beste.

På de sentrumsnære øyene Nakkholmen, Lindøya og Bleikøya i Oslo ligger det rundt 550 ettertraktede småhytter. Turen ut tar omtrent 20 minutter med ferge fra Aker Brygge. Bare for de siste fire årene er prisstigningen på småhyttene blitt anslått til 50 prosent.

I tillegg til småhyttebebyggelsen på Lindøya er det en privat del med større hytter, der hytta som nå kommer for salg, ligger.

Nabohytta satte rekord for dette segmentet i fjor; den 3,8 mål stor strandeiendommen med en 129 kvadratmeter stor hytte ble solgt for 17 millioner kroner, tre millioner over prisantydning.

«En voldsom prisøkning»

Prisantydningen for familiestedet som kommer for salg i begynnelsen av august, blir rundt 15 millioner kroner, oppgir eiendomsmegler Marius Berger i Eie Eiendomsmegling Vinderen.

– Denne eiendommen er større enn den som ble solgt i fjor, men det blir noe fratrekk fordi man må påregne en omfattende rehabilitering for å få en moderne standard, sier Berger.

Hytta over to etasjer har et bruttoareal på rundt 110 kvadratmeter. I tillegg har eiendommen et anneks med to soveplasser, tørrklosett og et dusjrom.

– Jeg vil anslå at man må påregne 1,5 til 2 millioner kroner for å få en moderne standard, sier Berger.

– Kan det likevel ende med ny prisrekord?

– Det er ikke usannsynlig ettersom markedet har gått noe kolossalt i år. Det har vært en voldsom prisøkning her på øyene. Samtidig kan det være at denne eiendommen får drahjelp fra fjorårets salg av nabohytta. Det var den første store hytta som er solgt på Lindøya i nyere tid, og jeg tror at det har gjort at flere har fått øynene opp for dette markedet, sier Berger.

Martin Tesli, som er en av selgerne av familieeiendommen på Lindøya, har allerede kjøpt seg en ny og mer praktisk hytte med kona Natalia.
Martin Tesli, som er en av selgerne av familieeiendommen på Lindøya, har allerede kjøpt seg en ny og mer praktisk hytte med kona Natalia. (Foto: Javad Parsa)

Eiertiden går ned

Den 4,8 mål store strandeiendommen med utsikt mot Bygdøy og indre havn kom i familiens eie for 8000 kroner i 1929, oppgir Tesli.

Fra Lindøya-eiendommen har Tesli siden barndommen sett Akers mekaniske verksted bli til Aker Brygge, og de senere årene har han hatt orkesterplass til fremveksten av fjordbyen.

– Det har også vært en klassereise. Før var det mange arbeidere som hadde hytter her. Nå er det blitt så dyrt, at det er andre folk som eier her ute, sier Tesli.

Berger, som i en årrekke har solgt eiendommer på øyene, sier at eiertiden på hyttene har gått drastisk ned.

– Før gikk de gjerne i arv, men det ser vi sjeldnere. Nå er det en annen type kjøpere. I en del tilfeller kjøpes hyttene av småbarnsforeldre, som selger når barna er blitt tenåringer som ikke vil være med, sier Berger.

I mai ble en hytte med en grunnflate på 26 kvadratmeter på Oslo-øya Nakkholmen solgt for 6,55 millioner kroner. Det var sannsynligvis ny småhytterekord for øyene. Småhyttene på øyene ligger på festet grunn, og kjøpet kan ikke pantsettes. Når salget i tillegg skjer utenfor det åpne markedet, fanges ikke prisene opp i noe register. Derfor kan det være vanskelig å ha nøyaktig oversikt over alle transaksjoner.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret påpekte tidligere i sommer overfor DN at trenden med kortreiste ferier bidrar til prispress på fritidseiendommer nær Oslo.

– Man skal bruke mindre tid på å komme seg til hytta, både av hensyn til at CO2-utslipp og at tid blir mer og mer verdifullt for oss, sa Macic.

I juni la Eiendom Norge frem sin årlige statistikk for sjøhyttemarkedet. Den viste at prisene for fritidsboliger ved sjøen har steget med tre prosent det siste året.

Det siste året har Lillesand vært landets dyreste sjøhyttekommune med en medianpris på 6,51 millioner kroner, ifølge rapporten. Deretter følger Færder og Søgne på henholdsvis 5,07 millioner kroner og 4,015 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hyttene er små, ligger tett i tett og er noen av Norges dyreste: – Attraktiviteten er krystallklar, sier arkitekturprofessor
Bli med til Lindøya i indre Oslofjord.
02:42
Publisert: