Den typiske sjøhytten koster nå i snitt kroner 2.530.439 kroner. Det viser Eiendom Norges årlig rapport for sjøhyttemarkedet, lagt frem torsdag.

I tilsvarende rapport lagt frem i juni i fjor toppet Færder listen med en gjennomsnittspris på 5,225 millioner kroner.

Rapporteringsperioden går fra juni et år til juni påfølgende år. 2019 er derfor i realiteten fra juni 2018 til juni 2019.

– Stabil utvikling

– For andre år på rad ser vi en stabil utvikling i antall solgte sjøhytter i kombinasjon med moderat prisoppgang, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

I løpet av det siste året ble det solgt 2.358 fritidsboliger ved sjøen, noe som er en oppgang på 2,7 prosent fra året før. I mai og juni 2019 ble det solgt 586 sjøhytter, noe som er 2,8 prosent færre enn i mai og juni 2018. Flest sjøhytter ble solgt i Larvik og Hvaler med henholdsvis 57 og 56 hytter, ifølge rapporten.

– Antall omsatte hytter i sjøyhyttemarkedet i Norge har vært påfallende stabilt de siste fire-fem årene, og det selges også jevnt over et ganske likt antall sjøyhytter i de ulike områdene, sier Dreyer.

Selektive og prisbevisste

I snitt tar det 104 dager å selge en sjøhytte. Det er en nedgang på syv dager fra samme periode året før. Raskest gikk det å selge fritidsbolig i Grimstad med et snitt på 36 dager. Tregest gikk det i Lillesand med et snitt på 235 dager.

– Salgstiden i landet under ett har økt siden i fjor og året før, men det er store lokale forskjeller. Salgstiden vil svinge mye for fritidsboliger, da det lave salgsvolumet i de ulike områdene gjør at enkeltsalg får store utslag, sier Dreyer.

I snitt ble hyttene som ble omsatt sist år solgt 1,3 prosent under prisantydning.

Det er flest hytter til salgs i Kragerø, Lindesnes og Lyngdal med henholdsvis 56, 55 og 43 fritidsboliger for salg.

– Det er et godt utbud av sjøhytter i flere områder. Tilbakemeldingene fra bransjen er at det er stor etterspørsel etter sjøhytter, men at kjøperne er selektive og prisbevisste noe som illustreres med det negative avviket i pris/prisantydning. I sum tilsier dette fortsatt stabil utvikling i markedet for fritidsboliger ved sjøen gjennom sesongen, sier Dreyer.

Rentehevinger vil dempe trykket

Segmentsjef for hytter Tone Cecilie Krange i DNB Eiendom påpeker at det er mange faktorer som spiller inn på hyttemarkedet.

– De varslede rentehevningene vil på sikt kunne dempe trykket noe. Vi tror først og fremst det vil gjelde mellomsegmentet. Selv om været normalt ikke spiller så stor rolle, ser vi at både den gode sommeren i fjor og relativt dårlige sommeren hittil i år har påvirket aktiviteten på visningene i hyttemarkedet. I fjor var litt større rift om typiske sommerhytter, samtidig som utvalget også var litt dårligere, sier Krange i en markedskommentar sendt ut før Eiendom Norges hytterapport ble lagt frem.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.