– Prisnivået er et helt annet innover her mot det du finner langs Oslofjorden, sier eiendomsmegler Rune Bergheim i Eiendomsmegler 1 Modum, som i en årrekke har solgt fritidsboliger langs Tyrifjorden i Buskerud, en times kjøring fra Oslo.

Er man ikke avhengig av salt, og tåler litt mindre oppdrift i badevannet, kan man fortsatt sikre seg et feriested med morgenbadmuligheter for under halve prisen av det man må ut med for en hytte langs Oslofjorden.

– Prisene har beveget seg oppover i alle prisklasser de siste årene, og det ser ut som tendensen skal holde seg fremover, likevel er det flere som ser at de får mer for pengene hvis de kjøper en hytte i innlandet, sier Bergheim.

Ifølge Bergheim ligger hyttene i området stort sett mellom én og fire millioner kroner.

Mange interessenter kommer fra Oslo- eller Drammens-området.

– Vi merker også interessen fra et større geografisk område nå enn tidligere, sier Bergheim.

Utsikt mot Tyrifjorden, en time fra Oslo. Prisantydning er 2,95 millioner kroner.
Utsikt mot Tyrifjorden, en time fra Oslo. Prisantydning er 2,95 millioner kroner. (Foto: Eiendomsmegler 1)

Tror «kortreisttrenden» løfter prisene

– Innlandshytter er generelt veldig mye lavere priset enn hytter ved sjøen. Selv om de ofte har kvalitetene som nordmenn etterspør, sier partner Bjørn Erik Øye, som følger det norske hyttemarkedet tett.

Ifølge Øye ble mange av hyttene ved ferskvann bygget på 1960-tallet, og har ofte en enklere standard.

– Da var det også dårligere kommunikasjonsmuligheter, og man reiste ikke så langt for å feriere. Ettersom «kortreisthet» nå er en stadig sterkere trend, vil dette trolig slå ut i dette markedet og jeg tror at det vil føre til høyere priser, sier Øye.

– Alternativet er Oslofjorden, og der er det som kjent helt andre priser, sier Øye.

Sist måned pekte også sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til DN at trenden med kortreiste ferier bidrar til prispress på fritidseiendommer nær Oslo.

– Man skal bruke mindre tid på å komme seg til hytta, både av hensyn til at CO2-utslipp og at tid blir mer og mer verdifullt for oss, sa Macic.

– Vurderer noe annet enn sjøen

Eiendomsmegler Vegard Gran-Andersen i Krogsveen selger en 98 kvadratmeter stor hytte i Enebakk i Akershus med egen brygge ved innsjøen Øyeren. Prisantydningen er 1,8 millioner kroner.

Gran-Andersen peker på at ikke alle har råd til å realisere drømmen om en hytte ved havet.

– Prisene i innlandet gjør at man vurderer noe annet enn sjøen. Da velger folk innlandet for få sommeridyllen du får ved å ha hytte ved et vann, selv om det ikke er havet, sier Gran-Andersen.

Den 98 kvadratmeter store hytta i Enebakk har egen brygge ved innsjøen Øyeren. Prisantydningen er 1,8 millioner kroner.
Den 98 kvadratmeter store hytta i Enebakk har egen brygge ved innsjøen Øyeren. Prisantydningen er 1,8 millioner kroner. (Foto: Svein Michaelsen)

Han trekker også frem kort reisetid som et viktig kriterium for mange hyttekjøpere.

– En del fra Oslo ønsker fritidsbolig som bare ligger en time fra sentrum, og da faller dette området inn under deres søkekriterier, sier Gran-Andersen.

Han opplever interessen som god, men mener det er for få omsetninger til å si noe sikkert om prisutviklingen

25 meter strandlinje for 2,7 millioner

– Dette er attraktivt for dem som ikke har alle millionene man må ut med innover rundt Oslo, sier eiendomsmegler Gunn Margit Andreassen i DNB Eiendomsmegling Hønefoss.

Hun selger en fritidsbolig med 25 meter strandlinje og egen brygge på vestsiden av Randsfjorden i Oppland. Prisantydningen for den 61 kvadratmeter store hytta er 2,7 millioner kroner.

Hytta med 25 meter strandlinje langs Randsfjorden har en prisantydning på 2,7 millioner kroner.
Hytta med 25 meter strandlinje langs Randsfjorden har en prisantydning på 2,7 millioner kroner. (Foto: DNB Eiendom)

Hun opplever at prisene er stigende, understøttet av trenden med å ha kort vei til hytta.

– Og de eiendommene som ligger fint til ved vannet her er som regel alltid populære, sier Andreassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hytta til 2,7 millioner kroner ved Randsfjorden har egen brygge.
Hytta til 2,7 millioner kroner ved Randsfjorden har egen brygge. (Foto: DNB Eiendom)