– Temperaturen i markedet er helt annerledes enn for en til to måneder siden. Aggressiviteten i budrunden har roet seg, kjøperne er mer reflekterte og er ikke ville til å strekke seg like langt. Det er ikke den samme aksepten for de ville prisene man har sett tidligere.

Det sier Ronny Jørstad, eiendomsmegler og daglig leder i Aktiv Kragerø, som har solgt hytter i regionen i mange år.

Han vektlegger at det fremdeles er selgers marked, men nærmer seg normalen.

– Vi har sett en voldsom prisutvikling i 2020 og så langt i 2021, men det kommer ikke til å fortsette. Samtidig ser vi at ekstremt mange nordmenn ønsker å kjøpe hytte ved sjøen, så med mindre det endrer seg veldig, er det ikke grunn til å tro at prisene faller tilbake. Med mindre trenden med kortreist ferie forsvinner så fort alt åpner opp og korona er historie, og alle skal ut og reise igjen, sier han.

Prisene for fritidsboliger steg med 12,6 prosent i første halvår 2021, viser Eiendom Norges rapport om fritidsboligmarkedet. Prisene for sjøhytter steg med 6,4 prosent. Gjennomsnittsprisen for en hytte på Kragerø var nesten 6,5 millioner kroner.

I slutten av mars sa Jørstad til DN at han ventet et prishopp på minimum ti prosent i Kragerø sammenlignet med fjoråret.

– Det er innfridd med skyhøy margin, sier Jørstad.

Lavere vekst de to siste månedene

I løpet av første halvår ble det tinglyst totalt 7186 fritidsboliger her til lands. Dette er 35 prosent flere enn ved samme periode i fjor – som var alle tiders rekordår, skriver Prognosesenteret i en markedsoppdatering på sine sider.

Veksten de siste to månedene har vært noe mindre enn tidligere i år, trekker de frem.

– Det var betydelige nedstengninger og reisebegrensninger innenlands ved samme periode i fjor, og like etter var det en eksplosjon i hyttekjøp. I år har ikke hyttekjøperne hopet seg like mye opp som i fjor, utdyper senioranalytiker Carl Christian Mathiesen i Prognosesenteret.

Sjøhyttemarkedet har opplevd en omsetningsvekst på 29 prosent første halvår sammenlignet med samme periode i fjor. Veksten i kvadratmeterprisen i samme periode er på syv prosent, ifølge Prognosesenterets tall.

– Hva tror du fasiten for sjøhyttemarkedet blir i sommer?

– Det er vanskelig å spå med tanke på hvordan pandemien utvikler seg andre halvår, men jeg blir overrasket hvis det er mer enn 20 prosent vekst i antall omsetninger fra 2020. Prisveksten blir nok også mellom fem til ti prosent, sier Mathiesen.

Fjellhyttemarkedet hadde en omsetningsvekst på 35 prosent i første halvår og en vekst i kvadratmeterprisen på 18 prosent, ifølge Prognosesenteret.

Tror på nok et rekordår

Fjoråret slo alle rekorder i hyttemarkedet, men Prognosesenteret skriver at mye tyder på at 2021 blir et nytt rekordår.

– Vi har fortsatt lave renter og reisebegrensninger, som gir en høy etterspørsel og et høyt prisnivå, sier Mathiesen.

Han trekker samtidig frem at det er betydelig lavere tilbud enn i fjor.

– Det er færre hytteannonser, og dette bidrar til å holde prisnivået oppe. Den norske kronen har også styrket seg betydelig det siste året, som gjør at det er noe mer attraktivt å kjøpe fritidsbolig i utlandet – skjønt prispresset er også høyt i utlandet, sier han.

Hjemmekontor på hytta: – Det var ikke noe spørsmål tidligere i det hele tatt. Aldri
Eiendomsmegler Tore Solberg merker at flere etterspør hytter med mulighet for hjemmekontor.
01:13
Publisert:

Han har bitt seg merke i at mange selskaper rapporterer om en litt annen arbeidshverdag i årene som kommer, der vi får en større arbeidsfrihet. Han tror trenden med at fritidsboligen blir mer en kombinasjonsbolig, hvor fritid og jobb kombineres, blir vedvarende.

Tilbake til mer normale tilstander

Eiendomsmegler Henrik Tangen i Krogsveen Bamble selger for det meste hytter fra Helgeroa og sørover mot Kragerø.

– Det har vært rekordhøy omsetning, og nå har mange fått tilfredsstilt sine behov. Derfor ser vi noe mindre omsetninger nå, sier Tangen.

Det er færre hytter i markedet. Samtidig solgte han senest i går en hytte til over prisantydning.

– Så det er absolutt fortsatt muligheter for å skaffe seg hytte der ute. På våre lister er antallet interessenter fortsatt på et rekordhøyt nivå, det er mange som drømmer om en hytte i skjærgården, sier han.

Eiendomsmegleren tror prisnivået kommer til å holde seg.

– Jeg har drevet med dette i over 25 år og i de aller fleste tilfeller trenger ikke de som selger å selge, og de som skal kjøpe har god økonomi, sier han.

Han vektlegger at det er helt vanlig at markedet roer seg etter Sankthans. Det var fjoråret som var unntaket, der omsetningen fortsatte utover sommeren.

– Det var egentlig helt uvanlig. Men i fjor var det mange vurderte å selge hytta, og når de så at prisene var gode, valgte de å selge, sier Tangen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.