Koronapandemien med nedstengning og lave renter har bidratt til et hett hyttemarked det siste året. Det viser Eiendom Norges ferske rapport om fritidsboligmarkedet i Norge for 2020.

– Oppgangen i både priser og omsetningsvolumer i hyttemarkedet i 2020 overgår alt vi har sett tidligere, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Prisene for fritidsboliger steg med 5,5 prosent i 2020.

Dette er den sterkeste prisveksten vi har sett de siste tre årene, men lavere enn prisveksten i både 2015 og 2017, sier Lauridsen.

Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå 2.470.676 kroner.

Mens prisene steg med 11,5 prosent for sjøhytter, steg fjellhytter med 4,9 prosent og innlandshytter med 3,2 prosent.

Siste ti år har fritidsboliger i gjennomsnitt blitt solgt under prisantydning. I 2020 ble de derimot solgt over i snitt. Avviket mellom pris og prisantydning var på 0,3 prosent i fjor.

Neste mandag starter vinterferien i Oslo. Det betyr en strøm av fjelltørste Oslofolk til Norges mange vinterdestinasjoner.
Neste mandag starter vinterferien i Oslo. Det betyr en strøm av fjelltørste Oslofolk til Norges mange vinterdestinasjoner. (Foto: Thomas Haugersveen)

Flest omsetninger til fjells

I 2020 ble det solgt 8.916 hytter i Norge – en oppgang hele på 35,8 prosent fra 2019. 4739 var fjellhytter, 2697 var sjøhytter og 1604 var innlandshytter. Det var flest omsetninger i Trysil, Vinje og Ringsaker kommune.

– I tillegg til veksten i brukthyttemarkedet kommer et betydelig antall nybygde fritidsboliger i Norge, hovedsakelig på fjellet og innlandet. Norge opplever nå en kraftig fritidsboligboom, og det spesielt på fjellet, sier Lauridsen.

Høyest snittpris av fjellkommunene hadde Øyer med 4.618.556 millioner kroner.

– Etterspørselen i hyttemarkedet har gått kraftig opp under koronapandemien, og aktiviteten i 2020 har vært spesielt sterk sett i lys av hytteforbudet i mars og april, som i praksis var omsetningsforbud, sier Lauridsen.

Økning i salg av dyre hytter

Eiendom Norge viser også til at det har vært en eksplosiv økning i salg av dyre hytter.

Det er blitt omsatt 728 hytter for over fem millioner kroner, en økning hele på 79,3 prosent fra 2019.

– Mens andelen dyre hytter har vært stabilt de siste årene, har veksten blant disse vært eksplosiv i 2020, og langt større enn veksten i hyttemarkedet som sådan. Mange husholdninger har mulighet til å anskaffe seg svært kostbare fritidseiendommer, sier Lauridsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.