Prisen på sjøhytter har steget kraftig det siste året. I årets første halvår steg gjennomsnittprisene for sjøhytter med hele 19 prosent, ifølge Eiendom Norges fritidsboligstatistikk.
De siste årene har prisene på øyene rett utenfor Oslo sentrum gått rett til værs, og det er stadig blitt satt nye prisrekorder.
For en snau uke ble en 29 kvadratmeter stor hytte på Lindøya rett utenfor Oslo sentrum lagt ut for salg med en prisantydning på 6,8 millioner kroner.
Nå er den kuppet før helgens visning for 7,3 millioner kroner, ifølge eiendomsmegler Marius Berger i Sem og Johnsen.
Dermed er prisrekorden for hytteøya slått med 780.000 kroner. Ifølge Avisa Oslo gikk en Lindøya-hytte i mai for 6,52 millioner kroner, noe som har vært lokal rekord frem til nå. Minihytta ligger i første rekke, få meter fra sjøen og den medfølgende bryggen.
Eiendomsmegler Marius Berger i Sem og Johnsen mener beliggenheten syv meter fra sjøen med egen brygge og gode solforhold som gjorde utslaget.
– Kjøper har sett etter hytte der ute i tre-fire år, men ikke funnet det rette objektet før nå, sier Berger.
Selv om hytta kun er 29 kvadratmeter målt i primærrom, har den et bruksareal på 36 kvadratmeter fordelt over to etasjer.
– Mye penger blant folk
Berger hadde inntrykk av at markedet roet seg litt etter en hektisk start på sesongen, men merker at interessen finnes der.
– Det er tydelig at det er mye penger blant folk, sier Berger
Salgssummen er også det høyeste beløpet oppnådd for en av minihyttene på de sentrumsnære øyene Nakholmen, Lindøya og Bleikøya i Oslo, der det ligger rundt 600 småhytter. Turen ut tar omtrent 20 minutter med ferge fra Aker Brygge.
Småhyttebebyggelsen på Lindøya, Nakholmen og Bleikøya er strengt regulert, og den maksimale tillatte størrelsen 32 kvadratmeter pluss hems, eller 40 kvadratmeter på ett gulv.
Disse hyttene ligger på festet grunn, og kjøpet kan ikke pantsettes. Dermed kreves det at kjøperen stiller med solid egenkapital.
Dette er de dyreste kjente omsetningene av småhytter på Oslo-øyene:
Nakholmen: 6,55 millioner kroner, 26 kvadratmeter (2019).
Bleikøya: 6,4 millioner kroner, 32 kvadratmeter (2020).
Lindøya: 7,3 millioner kroner (2022).
Enkelte salg skjer også utenfor det åpne markedet. Og ettersom prisene ikke fanges opp i noe register, kan det være vanskelig å ha nøyaktig oversikt over alle transaksjoner.
I tillegg til de 600 småhyttene finnes det noen få større eiendommer på øyene. Etter det Dagens Næringsliv kjenner til, er 17 millioner kroner oppnådd for en fritidseiendom på 129 kvadratmeter i 2018 prisrekord for større hytter på Lindøya. På Bleikøya innehas trolig stående rekord av en 90 kvadratmeter stor hytte med inngjerdet tomt, som i 2020 ble solgt for 8,75 millioner kroner. Hytta har eget gårds- og bruksnummer og eget såkalt målebrev. Dette gjør at den i motsetning til de andre hyttene på øya, kan belånes. De andre hyttene har punktfeste og kan altså ikke belånes.
Lavt utbud av sjøhytter
Hittil i år er det registrert 30 prosent færre fritidsboligomsetninger ved sjøen enn i samme periode i fjor, mens kvadratmeterprisen er åtte prosent høyere enn i fjor, viser ferske tall Dagens Næringsliv har hentet inn fra Prognosesenteret.
– Det er et betydelig lavere fritidsboligtilbud i år enn i fjor, som bidrar til at prisene holdes oppe. Samtidig er faktisk fritidsboligbygging og byggesøknader for fremtiden ganske lav, sier senioranalytiker Carl Christian Mathiesen i Prognosesenteret.
Det er primært en kombinasjon av høyere renter og økte materialkostnader, som gjør hytteprosjektet vanskeligere å realisere for mange, ifølge analytikeren som følger det norske fritidsboligmarkedet tett.
– Økte strømpriser, og flere signaler om at den «nye strømnormalen» vil bli betydelig høyere enn tidligere, gjør det også mindre attraktivt å eie flere eiendommer. Når det er nevnt, er det fortsatt mange som tiltrekkes av den nye arbeidshverdagen, hvor mange har anledning til å jobbe fra hytta et par dager i uken. Fritidsboligen er blitt mer en kombinasjonsbolig mellom fritid og jobb, sier Mathiesen.
Nå som det er ventet heving av renten både i august og september, vil flere utsette både brukthyttekjøp og hyttebygging, venter Mathiesen.
Han påpeker likevel at renten ikke biter like hardt på potensielle fritidsboligkjøpere som helårsboligkjøpere fordi de som kjøper hytte ofte er eldre og mer bemidlet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.