– I november var ingen av disse 12 boligene solgt. I går solgte vi den siste. Nå gir vi full gass.

Eiendomsutvikleren Njål Østerhus er som vanlig i storform. Han står utenfor en uferdig enebolig i Sørbøhagene utenfor sentrum av Sandnes. Innenfor hamres og sages det.

Den gamle tømreren liker at det er full fart. I løpet av de siste 28 årene har han og broren, Cato Østerhus, bygget opp det som er Rogalands suverent største boligkonsern, Øster Hus Gruppen.

Superlikvide

I november i fjor fortalte Njål Østerhus til Dagens Næringsliv at konsernet hadde 192 boliger under oppføring. Ingen av dem var solgt. Fra november i fjor har Øster Hus-konsernet solgt 130 av boligene. Nå vil brødrene øke innsatsen i boligmarkedet.

– Vi er superlikvide og vil satse enda hardere. Nå skal vi bygge 300 boliger uten å ha solgt noen av dem. Nå «gunner» vi på, sier Østerhus.

Ifølge administrerende direktør Arild Sie i konsernet er likviditetsbeholdningen på rundt 350 millioner kroner.

– Tror dere markedet tar av?

– Vi håper selvfølgelig på en vekst i markedet på kanskje fem til ti prosent. Men vi legger ikke det til grunn. Vi innretter oss på et stabilt marked fremover. Grunnen til at vi nå øker innsatsen, er at vi håper å kunne bygge mer effektivt gjennom å ta større volumer, sier Østerhus.

Boom i fylket igjen

Under oljeboomen som varte frem til høsten 2014, var boligmarkedet Stavanger-området et av landets heteste. Frem mot januar 2016 falt oljeprisen fra 114 dollar til 27 dollar. Fredag ettermiddag var oljeprisen 77 dollar fatet og optimismen i oljefylket er stor. Sparebank 1 SR-Banks konjunkturbarometer viser at ledere i oljeindustrien er like optimistiske som under boomen i 2013.

Njål Østerhus tror likevel det vil ta en stund før prisene i eiendomsmarkedet får et kraftig oppsving.

– Vi tror ikke på noen prisoppgang til neste år. Det er for mange boliger til salgs i området før prisene kommer opp. Folk har fått tilbake jobbene sine, men de er blitt mer skeptiske, sier Østerhus.

Arbeidsledigheten i Rogaland er nå på 2,9 prosent.

Tjente 71 millioner kroner

Det er tomtearealer tilsvarende 5000 boliger og mye kapital som gjør at Østerhus-brødrene igjen kan ta sats. I løpet av de siste ti årene har de to brødrenes selskaper til sammen hatt et resultat før skatt på over én milliard kroner. Fjoråret var også solid.

Konsernet tjente 71 millioner kroner før skatt av en omsetning på 726 millioner kroner. Det var en nedgang på nesten 25 millioner kroner sammenlignet med 2016. Men Østerhus er fornøyd med tallene i et svakt marked.

– Jeg er mer stolt av dette resultatet enn da vi tjente 220 millioner kroner, sier Njål Østerhus.

Omsetningen i konsernet falt fra 996 millioner kroner i 2016 til 726 millioner kroner i fjor. På det meste, før oljekrisen, omsatte brødrene for 1,5 milliarder kroner.

– Målet er å nå to milliarder kroner i omsetning i løpet de neste fem til seks årene, sier Østerhus.

Store på hytter

Det er ikke bare eneboliger Østerhus-brødrene tjener gode penger på. Brødrene er også størst på hyttebygging i Sirdal i Vest-Agder, rogalendingenes foretrukne skisted. I fjor solgte brødrene hytter for 140 millioner kroner. Neste år er målet 150 millioner. Også i Sirdal satses det kraftig.

– Nylig kjøpte vi nye 200 nye hyttetomter, sier Østerhus.(Vilkår)

Før Norseman-dobbeltvinneren deltok første gang, sa faren: – Det her kommer du aldri til å få til!
Allan Hovda hadde dårlige forutsetninger for å delta i ekstremsportkonkurransen – men trosset dem.
04:08
Publisert: