Etter et par elleville år i det norske hyttemarkedet som følge av reisebegrensninger, innenlandsferier og lave renter under korona er nå bremsene på.

Salget av nye hytter her til lands var hittil i år hele 55 prosent lavere enn i fjor, viser en fersk rapport lagt frem av Boligprodusentenes Forening torsdag.

Siste år ble det solgt 4266 nye fritidsboliger, noe som er 50 prosent under forrige tolvmånedersperiode.

Hittil i år ble det igangsatt tre prosent færre hytter enn i tilsvarende måneder i 2021. De siste 12 måneder har det blitt igangsatt 5532 nye fritidsboliger, 11 prosent flere enn den foregående tolvmånedersperioden.

Administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening Lars Jacob Hiim mener det fortsatt er god aktivitet i hyttemarkedet.

– Selv om det er fall i salg, bygges det fortsatt, sier Hiim.

Høye materialkostnader, inflasjon, renter og usikkerhet var blant årsakene til nedgangen i salg og igangsetting. Flere rapporterer at bankene er mer restriktive med å gi kunder boliglån. I tillegg har langdryge plan- og byggesaksprosesser blitt en stor flaskehals for gjennomføring av boligprosjekter.

– Det er ikke meldt om at det utsettes nye hytteprosjekter, slik vi opplever at det gjøres i bygging av boligenheter, legger han til.

– Toppen i hyttemarkedet er helt klart passert

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret har fulgt det norske hyttemarkedet tett i en årrekke. Han sier at det ikke er fare for noen kollaps i hyttemarkedet, selv om tallene viser kraftige fall.

Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret.
Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Vi er tilbake på samme nivå som vi var før pandemien. Toppen i hyttemarkedet er helt klart passert for denne gang, og vi skal ikke tilbake dit i årene som kommer. Salget stuper, men byggeaktiviteten holder seg høy enda noen måneder, sier Øye.

I motsetning til Hiim sier Øye at et økende antall prosjekter settes på vent, hvilket betyr betydelige svakere byggeaktivitet i tiden fremover.

Han er spent på analysen Prognosesenteret ferdigstiller i slutten av september som viser hvor mange som nå planlegger å kjøpe hytter fremover og hvor mange som har satt seg på gjerdet.

– Den kommende eldrebølgen, de mellom 45–55 år har fremdeles god råd og blir ikke like påvirket av renteoppgangene. At færre hytter selges, og at prisen faller er naturlig når rentene øker igjen og prisene har vært høye de siste årene. Et kraftig prisfall i dette markedet er ikke trolig før et større antall nå velger å selge på grunn av energipriser. Men, et salg av hytta sitter nok veldig langt inne for de fleste hytteeiere, sier Øye.

Kutter prisantydningen

Meglere Dagens Næringsliv har snakket med mener fjellhytteprisene skal justeres ned betydelig de neste årene, godt hjulpet av ekstreme strømutgifter og stigende renter.

– Omsetningen og prisstigningen har vært unaturlig høy. Derfor må vi prøve å være så realistiske og nøkterne som mulig. Derfor justerer vi ned prisantydningen med fem–ti prosent på enkelte objekter nå, sa eiendomsmegler Stig Svartor i Privatmegleren Lillehammer til DN sist uke.

Sett opp mot den unormale prisveksten de siste årene som følge av korona og situasjonen med svært høye strømutgifter og stigende renter, mener han det er logisk med en korreksjon, men han har fortsatt tro på hyttemarkedet. Når rentetoppen er passert og strømkostnadene kommer under kontroll, venter han at hytteprisene vil stabilisere seg igjen.

Kan få et prisfall på 15 prosent

– I verste fall kan vi få et prisfall på 15 prosent i løpet av 2022 og 2023, sa Svartor til DN sist uke.
I år venter han en prisnedgang på opptil ti prosent fra koronatoppen, fulgt av nye fem prosent i 2023.

Hytterapporten Eiendom Norge la frem i juni, viste at fjellhytteprisene har steget 13,7 prosent det siste året.

Ved utgangen av august var det tinglyst 34,5 prosent færre fjellhyttesalg her til lands sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge tall fra Prognosesenteret og DNB. For hyttemarkedet som helhet var nedgangen 28,7 prosent i samme periode.

– Kraftig ned

Leder Jørgen Hellestveit i Finn Eiendom sier interessen for fjellhytteannonser etter sommeren har dalt ganske kraftig målt mot foregående år. Trafikken er 40 prosent mindre sammenlignet med samme periode i fjor, sier han til Dagens Næringsliv.

Trafikktallene ligger også lavere enn før pandemien, i 2019, ifølge Hellestveit.

– Forenklet oversatt vil jeg si at interessen for fjellhyttene har gått kraftig ned de siste ukene, sier Hellestveit.

I forrige uke lå det drøyt 2.700 fjellhytter til salgs på Finn.

– Dette er 500 flere enn i samme uke i fjor, men likevel under nivåene vi så i 2019, sier Hellestveit.

Det at færre får solgt hytta si eller ikke ønsker å bruke den, kan føre til økt aktivitet i leiemarkedet, mener Finns reiseekspert Terje Berge.

– Flere ønsker å leie ut hytta si i høstferien. Generelt i år viser tallene våre en oppgang på ti prosent flere annonser i kategorien «fritidsbolig til leie» i 2022, målt mot fjoråret. Det er også tydelig at flere ønsker å leie hytte nå, da vi ser en økning på 23 prosent i besøk på «fritidsbolig til leie» denne høsten i forhold til samme tid i fjor, sier Berge i en pressemelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.