Fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at omsetningen av fritidsboliger falt med 13 prosent i første kvartal sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det høres helt merkelig ut, sier daglig leder Gjermund Svendsen-Rosendal i Eiendomsmegler 1 i Fjellmegleren som har kontorer både i Hemsedal, Geilo, Gol og Valdres.

Han er blant meglerne som har meldt om rekordsalg av hytter i blant annet Hemsedal i vinter.

– Det er all-time high – ever. Det har aldri vært solgt flere fritidseiendommer i Hemsedal de første månedene av året som i år. Vi har solgt enda mer etter påske som normalt er en stille periode, men trykket har holdt seg, sier Svendsen-Rosendal.

Snørik vinter

SSBs tall viser at det totalt ble omsatt 2800 fritidsboliger i kvartalet. Snittprosent var 1,9 millioner kroner for hytter på selveid tomt.

– Vi var litt overrasket vi også. Jeg greier ikke å finne en god årsak, så jeg tror kanskje det er litt tilfeldig, sier seniorrådgiver Trond Amund Steinset i SSB som har utarbeidet statistikken.

– Jeg tror ikke det er en trend som vil fortsette.

Han viser til at fallet også er størst i de store hyttefylkene Oppland, Hedmark og Buskerud.

– Men går du litt inn i i tallene, så ser du at det er for hytter under en millioner kroner at omsetningen faller mest. Ser du på salget av litt dyrere hytter, er det vel så høyt som i fjor, sier Steinset.

Sjøhyttemarkedet har liten innvirkning på tallene ifølge Steinset. De viser at det var liten endring i omsetningen i populære sjøhyttefylker som Østfold og Vestfold.

– Noen har pekt på at den veldig snørike vinteren kan være en årsak til at det ble lagt ut litt færre hytter denne sesongen. Så kom jo påsken i mars og gjorde sitt til at det var et par-tre dager uten omsetning, forklarer han.

Snakker sant

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund har liten tro på at eiendomsmeglerne overdriver i sine ytringer om hyttemarkedet

– Meglerne snakker sant, de. Samtidig som jeg nok tror at det er naturlig å tenke seg at omsetningsvolumene vil gå noe ned fremover i takt med at renten skal opp, tror Geving.

Han tror også priskorreksjonen i boligmarkedet kan ha hatt innvirkning på hyttemarkedet.

– Det er naturlig at markedet faller, du får en smitteeffekt fra boligmarkedet, sier Geving.

Heller ikke administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge tror det handler om noen feilrapportering fra hyttemeglerne.

– Det handler i så fall om at tilbudssiden har gått ned, for det har vært veldig stor etterspørsel gjennom vinteren er de tilbakemeldingene som vi har fått, sier Dreyer.

Eiendom Norges egen fritidsboligstatistikk som kom i januar, viste at det fra februar 2017 til januar 2018 ble solgt 3905 fjellhytter i Norge – en nedgang på to prosent fra året før. Samtidig steg prisene for fritidsboliger på fjellet med 5,4 prosent.

Nybygg ikke i statistikken

Gjermund Svendsen-Rosendal i Hemsedal tror mye av forklaringen i gapet mellom statistikken og meglernes salgsmeldinger kan ligge i nybygde hytter og prosjekter. Ifølge Svendsen-Rosendal inngår ikke nybyggene i statistikken.

– Her om dagen så jeg på tallene for Geilo-kontoret vårt, og vi har hatt tre fantastiske sesonger bak oss. Likevel har denne sesongen vært enda bedre enn fjoråret, men en god del skyldes nettopp nybygg og prosjektsalg. Jeg tror nesten 50 prosent av salget vårt er salg som ikke er tinglyst ennå fordi det skal bli ferdig først, sier han.

Når en hytte selges i bruktmarkedet tar det gjerne 4–12 uker før den blir tinglyst på ny eier, mens det tar fra 12–24 måneder før man får overlevert ny hytte om man kjøper den på prosjektstadium.

– Jeg har aldri opplevd lignende salgsvolum på så kort tid som den responsen vi har hatt på nye prosjekter i Hemsdal i år. Den vinteren vi har hatt- vi har fortsatt over en meter snø i bakkene her - en slik fantastisk vinter legger jo ikke noen demper på kjøpslysten, sier Svendsen-Rosendal som selv var på after-ski fredag etter sesongens siste tur i bakken.(Vilkår)

Dette ser de store bedriftene etter hos gründere
Espen Wiik fra Orkla Ventures røper hva de store bedriftene ser etter i første møte med en startup.
02:04 Min
Publisert: