Ivar Tollefsen kjøpte eiendom for 27,9 milliarder svenske kroner i 2019. Det var en økning på seks milliarder fra året før, ifølge en årsrapport for Heimstaden ab.

Den totale eiendomsporteføljen er nå på 113,3 milliarder.

Den norske milliardæren har bygget seg opp en enorm eiendomsportefølje i Nord-Europa, og pengene fortsetter å trille inn.

- Fjerde kvartal var ganske intenst, og jeg spår at den positive trenden fortsetter, sier Patrikk Hall, daglig leder i Heimstaden Bostad.

Doblet overskuddet

I 2019 økte verdien på eiendomsporteføljen til Tollefsen med 6,5 milliarder svenske kroner, over dobbelt så mye som året før.

Leieinntektene var på 4,9 milliarder, mens driftsinntektene var på 2,7 milliarder.

Totalt doblet overskuddet seg fra året før til 6,0 milliarder svenske kroner.

- Vi vokser raskt, men omtenksomt, sier Patrik Hall.

Tollefsen har i flere tiår bygget eiendomsverdier i sitt heleide selskap Fredensborg. Mye av verdiene ligger i nettopp Heimstaden, det svenske børsnoterte datterselskapet som Tollefsen eier 86 prosent av.

Gikk inn i Tsjekkia

For en drøy måned siden ble det kjent at Tollefsen kjøpte eiendom for 13 milliarder kroner i Tsjekkia, noe som gjør at Heimstaden blir landets største private eiendomsselskap.

Hall kommenterer kjøpet i rapporten:

- Selv om jeg har fått mange spørsmål om valg av marked, har Tsjekkia etter mitt syn en fordelaktig infrastruktur, et veldig godt arbeidsmarked og andre viktige drivere, sier Hall.

Tollefsen kjøpte den tsjekkiske Residomo-gruppen gjennom datterselskapet Heimstaden Bostad.

Med på kjøpet kommer en stor portefølje som består av 42.584 boenheter og 1675 næringslokaler.

– Det tsjekkiske eiendomsmarkedet har vist seg å være sterkt og stabilt og vi ser frem til å utvikle både porteføljen og organisasjonen, i tillegg til forholdet til våre kunder i årene som kommer, sa investeringsdirektør Christian Fladeland i Heimstaden i januar.

Hentet penger i fjor høst

I fjor høst åpnet Heimstaden Bostad for å få inn nye institusjonelle investorer for å være med på den europeiske ekspansjonen.

På tampen av året ble det klart at det svenske forsikringsselskapet Folksam tegner seg for aksjer for fire milliarder kroner i en kapitalutvidelse i Heimstaden Bostad. Det gjør Folksam til nest største aksjonær i selskapet med syv prosent av de utestående aksjene.

Kort tid etter kjøpte selskapet en portefølje av 599 boenheter, 48 næringslokaler og 36 parkeringsområder i Tyskland for 1,32 milliarder svenske kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.