Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen forsvarte seg med at han stiller seg bak det boligsosiale aspektet da han ble konfrontert med sterk kritikk av byrådsleder Raymond Johansen.

I etterkant av DN-dokumentaren Boligkuppet har det stormet rundt Fredensborg-eier Tollefsen.

Ivar Tollefsen forklarte til TV 2 at Fredenborg-systemet at det var en forglemmelse da det ikke ble meldt forkjøp for 12 eiendommene som DN har beskrevet. Hadde forkjøpsretten blitt benyttet, kunne leietagerne fått en mulighet til å kjøpe hjemmene sine for en billig penge.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes kaller Tollefsens reaksjon for krokodilletårer.

– Det er påfallende at Tollefsen og hans eiendomsselskap er blitt rammet av gjentatte akutte hukommelsestap som tilfeldigvis har gagnet ham selv. Men vi får vel tro ham på at forkjøpene bare var glemt.

Tollefsen har uttalt at forskjellen på å eie og leie bidrar til å skape vinnere og tapere.

– Jeg registrerer Tollefsens rørende omsorg for dem som sliter i boligmarkedet i Oslo. Han uttrykker nærmest et sosialistisk ønske om å utjevne de sosiale forskjellene, sier Moxnes.

Eiendomsinvestor Ivar Tollefsen (til høyre), på DNBs eiendomskonferanse sammen med Obos-sjef Daniel K. Siraj.
Eiendomsinvestor Ivar Tollefsen (til høyre), på DNBs eiendomskonferanse sammen med Obos-sjef Daniel K. Siraj. (Foto: Per Thrana)

Moxnes viser til salget av de 1741 sykehusboligene som kommunen solgte til Fredensborg og et fond tidlig på 2000-tallet. Dette salget er grundig beskrevet av Erling Folkvord i boken Det store Oslo-ranet.

– Det er rørende å høre det bankende hjertet for vanskeligstilte når man vet hans rulleblad. Det er interessant tatt i betraktning at Tollefsen selv er ansvarlig for det som er omtalt som Norges første moderne slum; sykehusboligene på Sinsen, der Tollefsen lot søpla flyte og leilighetene forfalle. Iblant er det lurere å se hva man gjør enn hva de sier.

Ivar Tollefsen og Fredensborg har ikke besvart DNs henvendelse om kritikken.

Et spill om folks hjem

Også Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) er også kritisk til det som er avdekket rundt Tollefsen-systemet.

– Svikten som er avdekket i oppfølgingen fra eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen, er kjempealvorlig. Dette er folks hjem. Vi må ikke glemme at dette er folks hjem, og jeg er glad for at Eby skal granske hva som har skjedd, sier ordfører Borgen.

Hun mener kommunen nå må vurdere å bruke mulighetene som ligger i forkjøpsretten. Det gjelder også for 12 gårdene Tollefsen ikke har meldt inn og som nå kan komme i spill.

– Kommunen må granske kjøpene og vurdere å ta noen av gårdene på forkjøp. Det er stor mangel på kommunale boliger, sier Borgen.

Marianne Borgen (SV) er ordfører i Oslo.
Marianne Borgen (SV) er ordfører i Oslo. (Foto: Javad Parsa)

Hun er trukket frem som arkitekten bak Tøyen-løftet som skulle gi bedre dekning av kommunale boliger over hele byen.

Ett av tiltakene til det rødgrønne byrådet er å øke antallet kommunale boliger for å gi en mykere inngang til boligmarkedet. Så langt har de kommunale boligene vært forbeholdt de mest vanskeligstilte.

Blant annet jobbes det med en egen plan kalt den tredje boligsektor der kommunen skal ta en mer sentral rolle i boligmarkedet. I saken som snart skal legges frem for bystyret skisseres det nye modeller for hvordan boligmarkedet kan reguleres.

– I Oslo er det en stor andel som ikke har råd til å komme seg inn på boligmarkedet, og som derfor må leie bolig. Folk trenger gode, trygge hjem og en forutsigbar boligsituasjon. Vi ønsker ikke et samfunn der de rikeste kan skalte og valte med noe så viktig som folks hjem. Derfor har vi satt i gang et større arbeid med å se på andre modeller som kan bidra til at flere grupper får gode, trygge boliger. Målet er å etablere en tredje boligsektor i Oslo – mellom det åpne markedet og kommunale boliger, påpeker Hanna E. Marcussen (MDG).

Kunne stoppet kranen til Tollefsen

Bjørnar Moxnes mener at kommunen bør børste støv av forkjøpsretten og forventer handling på flere nivåer. Nå har Rødt fremmet et lovforslag som skal gi sanksjonsmulighet når eiendomsaktører hopper bukk over forkjøpsretten.

– Her trengs det opprydning i loven og i Oslo kommune. Det rødgrønne byrådet har i de tre årene siden de overtok, vært fullstendig passive. Det er skuffende at de videreførte boligpolitikken til de borgerlige byrådene. De rødgrønne kunne stoppet kranen til Tollefsen.

Rødt fremmer også et forslag i Oslo bystyre om at kommune skal sikre seg full oversikt over gårder der forkjøpsretten kan være aktuell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Leieboer Egil Kolstø om Oslos største private boligeier: – Hold dere unna våre hjem
Egil Kolstø (77) synger om Ivar Tollefsen, den største boligeieren i hovedstaden etter Oslo kommune. Kolstøs husleie gikk kraftig opp etter at Tollefsen og eiendomsselskapet Fredensborg kjøpte boligblokken han bor i.
03:06
Publisert: