I dokumentaren De mystiske kvadratmeterne avdekket DN hvordan eiendomsmilliardær Ivar Tollefsens selskap Fredensborg benyttet en egen arealdefinisjon i annonser på Finn.no.

I annonsene fremsto leilighetene som større enn de var sammenlignet med gjeldende standarder som blir brukt innen eiendom.

I annonsene har Fredensborg bare brukt begrepet areal, uten å forklare for kundene hva som ligger i deres definisjon.

Fredensborg har i etterkant av dokumentaren lagt seg på en ny linje og vil for fremtiden benytte bruksareal.

Også Finn.no vil nå gjøre endringer i informasjonen som gis i proffkunders eiendomsannonser på rubrikktjenesten. Produktdirektør for eiendom i Finn.no, Jørgen Hellestveit, opplyser at de nå er gjort oppmerksomme på at det er flere gamle kategorier i annonsene som fortsatt er tilgjengelig.

– Vi har ikke vært klar over omfanget av dette, og kommer til ta en gjennomgang av våre rutiner rundt annonseinnleggingen samt endre betegnelsen for dette feltet så snart som mulig, sier han.

Hellestveit viser til at arealbetegnelsen «areal» er et felt som henger med fra før det kom standardiseringer som blant annet p-rom og bruksareal.

Mens privatkunder ikke har hatt noen valgmulighet for hvilken arealdefinisjon de kan legge inn, har Fredensborg kunnet legge inn det utdaterte begrepet areal.

– Vi ønsker ikke å bidra til mulige misforståelser for våre brukere. Vi ser imidlertid at løsningen hvor profesjonelle kunder kan benytte seg av flere begrep, gjør at vi ikke lykkes godt nok med dette. Det skal vi gjøre noe med nå. Fremover vil vi jobbe for en løsning som gjør det enklere å sammenligne på tvers av annonser, uavhengig av om det er private eller profesjonelle som leier ut.

Fredensborg har benyttet et annonseoverføringssystem som har gjort det mulig å omgå de tre standardbegrepene p-rom, bruksareal og bruttoareal.

Boligkuppet

Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen er blitt Skandinavias største utleier av leiligheter. DN har sett på metodene som har gjort at han kan tjene 500 millioner kroner i året på sine 4000 leiligheter i Oslo. Her har vi samlet alle våre publiserte artikler knyttet til saken.

Samleside

Økte fra 25 til 28 m²

En av leilighetene som ble blåst opp på Finn.no ligger i en leiegård i Brobekkveien 33 ved foten av Groruddalen i Oslo.

Med sine ni etasjer og 107 leiligheter ruver leiegården. I DNs dokumentar fortalte sykepleier Pål Thorbjørn Pedersen om en annonse fra Fredensborg som han fant på Finn.no. Leiligheten på 28 kvadratmeter i 4. etasje var ledig for 9700 kroner i måneden. Prisen var stiv, men kjøkkenet var nytt og beliggenheten og badet helt kurant.

På plantegninger DN fant, sto det at leilighet 403 er 25,3 kvadratmeter. Avstandsmåleren DN brukte for å måle leiligheten, viste det samme som plantegningen.

Med andre ord er leiligheten til Pedersen nesten tre kvadratmeter mindre enn det Fredensborg oppga i annonsen ut fra bransjens vanlige arealmål.

– Jeg føler meg svindlet når de gjør sånn med oss, sa Pedersen.

DN fant til sammen ni leiligheter i den samme blokken som er blitt annonsert med avvikende areal.

Avvik på 189 av 202

Av de 202 leilighetene i DNs oversikt hadde 189 økt med noen kvadratmeter i Fredensborgs annonser på Finn.no. Bare 13 var like store i annonsene som på tegningene. Det samlede avviket er på nesten ti prosent.

Noen dager etter dokumentaren ble publisert, fortalte Ivar Tollefsen i et leserinnlegg i DN at Fredensborg vil gå bort fra sin egen arealdefinisjon og i stedet benytte bruksareal. Både Leieboerforeningen og Forbrukertilsynet hadde da uttalt seg kritisk til praksisen.

– Vi står fast ved at vi ikke har gjort noe galt i vår markedsføring av leilighetenes areal, men ser at det kan være mer informativt om vi i fremtiden bruker bruksareal, og vil derfor endre til dette, skrev Tollefsen i leserinnlegget.

Nå har Fredensborg/Heimstaden gått over til bruksareal i nyutlyste annonser for leiligheter i Brobekkveien.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Leieboer Egil Kolstø om Oslos største private boligeier: – Hold dere unna våre hjem
Egil Kolstø (77) synger om Ivar Tollefsen, den største boligeieren i hovedstaden etter Oslo kommune. Kolstøs husleie gikk kraftig opp etter at Tollefsen og eiendomsselskapet Fredensborg kjøpte boligblokken han bor i.
03:06
Publisert: