– Målet vårt er at Tollefsen betaler tilbake penger til beboerne, og at han får en straff, sier Siavash Mobasheri.

Han leder partiet Rødt i Oslo. Sammen med partikollega Eivor Evenrud har han signert politianmeldelsen av eiendomsmilliardæren Ivar Tollefsen. Både Tollefsen personlig og toppselskapet i eiendomsimperiet hans, Fredensborg as, er anmeldt.

– Vi kan bekrefte at vi har mottatt anmeldelsen. Vi ser nå på om det er grunnlag for å starte en etterforskning, sier seksjonsleder Rune Skjold i Oslo politidistrikt.

– Anmeldelsen ligger på seksjon for økonomi- og spesialetterforskning, sier Skjold, som regner med at politiet bestemmer seg for om de skal forfølge saken på nyåret.

Markedsføringsloven

Anmeldelsen gjelder to paragrafer i Markedsføringsloven om urimelig handelspraksis og villedende handlinger. Foranledningen til at Rødt politianmelder Tollefsen, er DNs artikler om at Fredensborg i en årrekke har annonsert leiligheter i Oslo med oppblåste arealer. DN har dokumentert at Fredensborg har annonsert 189 leiligheter med høyere arealer enn det som er angitt i plantegninger og annen dokumentasjon om de aktuelle gårdene DN har fått innsyn i hos myndighetene.

I anmeldelsen står det at Tollefsen og Fredensborg «gjentatte ganger og over et tidsrom på flere år» har «markedsført utleieleiligheter med et høyere areal enn det virkelige».

Boligkuppet

Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen er blitt Skandinavias største utleier av leiligheter. DN har sett på metodene som har gjort at han kan tjene 500 millioner kroner i året på sine 4000 leiligheter i Oslo. Her har vi samlet alle våre publiserte artikler knyttet til saken.

Samleside

«Det må antas at markedsføringen av uriktig areal er gjort forsettlig og i vinnings hensikt for å øke fremtidig leietagers vilje til å godta den husleien Tollefsen/Fredensborg krevde», står det i anmeldelsen.

I anmeldelsen fremkommer 11 konkrete eksempler på det Rødt mener er brudd på Markedsføringsloven. Eksemplene er dokumentert med annonser og offisielle dokumenter som plantegninger, takster, matrikkelbrev og areallister. Arealavviket i de 11 eksemplene er på 22 prosent.

Ivar Tollefsen er anmeldt til politiet for brudd på Markedsføringsloven.
Ivar Tollefsen er anmeldt til politiet for brudd på Markedsføringsloven. (Foto: Per Thrana)

De vanskeligstilte

Eivor Evenrud har kontor på rådhuset i Oslo og leder bystyregruppen til Rødt i hovedstaden. Hun er også nestleder av kultur- og utdannelseskomiteen.

– Det er en menneskerett å ha et anstendig sted å bo. Og da er det viktig at ikke noen utnytter mennesker i en vanskelig situasjon. De kan lett bli et bytte i et marked for spekulanter. Dette må vi rydde opp i, sier Evenrud.

– Dette er også et systemproblem, at eiendomsaktører kan spekulere på boliger i byen vår på denne måten. Nå er det viktig at kommunen tar i bruk de virkemidlene den har, sier Evenrud.

Mobasheri er spesielt opptatt av boligpolitikken i hovedstaden, der mange ikke har råd til å kjøpe egen bolig.

– Det er ille at Ivar Tollefsen skal tjene millioner på at folk trenger et sted å bo. Ofrene er vanlige folk som har stolt på Ivar Tollefsen, og mange av dem sliter økonomisk, sier Mobasheri.

– Det er spesielt alvorlig at det er mange vanskeligstilte som blir rammet. Det er så kynisk.

4000 leiligheter

Tollefsen har selv i et leserinnlegg i DN skrevet følgende:

«DN skriver at vi feilinformerer kundene om størrelsen på leilighetene. Det gjør vi ikke. Leilighetene markedsføres med et areal som ligger mellom bruksareal og bruttoareal. Leietager har vært på visning hos oss og mange andre (det er ofte flere tusen boliger til leie samtidig i Oslo), valgt sin leilighet med utgangspunkt i beliggenhet og utforming, og til en fast avtalt månedsleie.»

Etter DNs artikler, har Fredensborg, som i dag markedsfører sine 4000 leiligheter i Oslo under navnet Heimstaden, endret praksis. Nå opererer Heimstaden med bruksareal i sine annonser.

Fredensborg har ovenfor DN hevdet at selskapet hele tiden har operert med bruksareal i sin rapportering til banker, markedet og medaksjonærer. Men i annonsene har eiendomskonsernet, som i dag er Skandinavias største boligutleier, altså operert med andre størrelser.

DN har gjentatte ganger bedt Fredensborg om en forklaring på hvordan de har kommet frem til arealene som i årevis er blitt brukt i selskapets annonser, og hvorfor selskapet hevder å operere med ulike arealer til leiekunder og banker. Spørsmålene er ikke blitt besvart.

Angående politianmeldelsen, skriver konsernjurist Anders Tveter i Fredensborg følgende:

– Vi har allerede mottatt en henvendelse fra Forbrukertilsynet med spørsmål knyttet til arealer benyttet i vår markedsføring av leiligheter for utleie, og vil besvare dette i detalj. Vi legger til grunn at det er Forbrukertilsynet som har kompetanse til å evaluere om det har vært brudd på regler, noe vi mener at det ikke har vært.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: De har kjempet mot juleshoppingen siden 1992, med lite hell
DNs politiske julekalender | Luke 14: Kjøpefri jul?
01:21
Publisert: