Forbrukertilsynet mener Ivar Tollefsens boligselskap har drevet villedende markedsføring. Nå varsler tilsynet et overtredelsesgebyr på mellom tre og fire millioner kroner til Tollefsen-selskapet Heimstaden Norge as.
– Heimstaden benyttet seg av en metode som gjorde at deres leieboliger fremsto som større enn konkurrentenes, uten at det nødvendigvis var tilfellet, sier direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet.
I fjor høst avdekket DN hvordan Ivar Tollefsens boligimperium Fredensborg systematisk skrudde opp størrelsen for utleieboliger på Finn.no. I stedet for å benytte de innarbeidede standardene i bransjen, som bruttoareal, bruksareal og primærrom, har Fredensborg brukt sin egen definisjon på areal.
DNs undersøkelser viste at Fredensborgs arealdefinisjon systematisk gjorde leilighetene større enn de faktisk var.
Forbrukertilsynet vurderer det som sannsynlig at forbrukere er blitt påvirket til å dra på visninger og inngå leieavtaler som følge av den villedende markedsføringen.
– Vi mener størrelsen på boligen er viktig informasjon for forbrukere som skal leie, og at dette er et av flere forhold som forbrukere vektlegger når de skal dra på visning eller inngå leieavtaler. Dette er åpenbart en praksis som var egnet til å villede forbrukerne, sier Haugseth.
Forbrukertilsynet opplyser at overtredelsesgebyret tilsynet nå varsler er uvanlig høyt. Årsaken er at omfanget er stort og det er snakk om mange leiligheter.
– Det er viktig å merke seg at dette er et utkast til vedtak, hvor Forbrukertilsynet presenterer sine vurderinger, sitt syn og ber om tilleggsinformasjon. Vi mener at en del av vurderingene bygger på feil fakta og premisser, og vil klargjøre dette samt oversende den tilleggsinformasjonen man har bedt om, skriver konsernjurist Anders Tveter i Ivar Tollefsens Fredensborg-konsern.
Tollefsens metode
DN forsøkte i flere måneder å få svar på hvilken eksakt beregningsmodell Tollefsens utleieselskap benyttet. Det var først da Forbrukertilsynet purret på en redegjørelse fra Tollefsen, at det kom et svar. Kortversjonen var som følger: Han har rundet opp, lagt til ti prosent, og rundet opp en gang til.
Et eksempel DN omtalte i dokumentaren «De mystiske kvadratmeterne», var en leilighet i Kirkeveien 166 som på Finn.no var markedsført med et areal på 15 kvadratmeter. Da DN målte leiligheten med en avstandsmåler, viste den et areal på 12,5 kvadratmeter.
Boligkuppet
Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen er blitt Skandinavias største utleier av leiligheter. DN har sett på metodene som har gjort at han kan tjene 500 millioner kroner i året på sine 4000 leiligheter i Oslo. Her har vi samlet alle våre publiserte artikler knyttet til saken.
SamlesideSlik forklarte Tollefsen hvordan denne leiligheten vokste med 2,5 kvadratmeter i Finn-annonsen.
- I Heimstadens datasystem benyttes kun hele tall. En leilighet på 12,5 kvadratmeter i bruksareal blir derfor automatisk rundet oppover til 13 kvadratmeter.
- For leiligheter av denne størrelsen gjør Heimstaden et påslag på ti prosent, noe som gjør at arealet stiger til 14,3 kvadratmeter.
- Så tar Heimstaden en ny avrunding opp til nærmeste hele kvadratmeter, slik at den øker fra 14,3 til 15 kvadratmeter.
Arealbegrepet som ble brukt i annonsen gjorde dermed at leiligheten ble 20 prosent større enn det opprinnelige bruksarealet som lå til grunn.
– Veldig fornøyd
Mannen som bor i denne leiligheten, Alexander Herring Orby, reagerer slik på Forbrukertilsynets varsel om bot:
– Jeg er veldig fornøyd. Det er fint å se at det Heimstaden har holdt på med har ført til konsekvenser for dem, og at de nå slutter med falsk markedsføring. Det jeg er spent på er om de kommer til å gjøre opp for seg ovenfor beboerne som de har lurt, eller gjemme seg bak kontrakten sin. Jeg personlig tror det sistnevnte, basert på tidligere erfaring med dem, sier han.
Etter DNs artikkel, klaget Orby til Heimstaden og ba om lavere leie.
«Det er forbehold i leiekontrakten hvor det fremgår at avvik på mål ikke gir grunnlag for reduksjon på leien», skrev en Heimstaden-direktør i en epost til Orby.
Hovedegenskap
Heimstaden har argumentert med at areal ikke er en «hovedegenskap» ved leiebolig, men at det er pris, beliggenhet, antall soverom og standarden på leiligheten som er de sentrale egenskapene.
Dette er ikke Forbrukertilsynet enig i. I varslet om overtredelsesgebyr som Heimstaden nå har fått, skriver tilsynet: «Etter Forbrukertilsynets vurdering vil arealet på en bolig utgjøre en egenskap som har stor betydning for gjennomsnittsforbrukere ved valg av leiebolig. Dette illustreres også av at areal – sammen med pris, beliggenhet, antall rom og bilder av boligen – er de egenskapene ved leiebolig som fremheves i annonser på Finn.no.»
Tollefsens konsernjurist, Anders Tveter, varsler at saken kan havne i Markedsrådet, et forvaltningsorgan der man kan anke vedtak fra Forbrukertilsynet.
– Vi mener fortsatt at vi ikke har gjort noe feil med vår tidligere markedsføring av leiligheter med et areal som lå mellom bruksareal og bruttoareal, og forventer at det endelige vedtaket vil se annerledes ut enn utkastet vi har mottatt. Om det endelige vedtaket ikke blir endret betydelig fra utkastet, er det sannsynlig at vi vil bringe saken inn for Markedsrådet, skriver Tveter.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.