Det børsnoterte eiendomsselskapet Heimstaden, som i all hovedsak er kontrollert av den norske eiendomsinvestoren Ivar Tollefsen, kjøper den tsjekkiske Residomo-gruppen gjennom datterselskapet Heimstaden Bostad.

Med på kjøpet kommer en stor portefølje som består av 42.584 boenheter og 1675 næringslokaler.

Prisen er 1,3 milliarder euro, tilsvarende 12,8 milliarder kroner. Oppkjøpet blir finansiert gjennom en blanding av gjeld og egenkapital.

– Sterkt og stabilt

– Det tsjekkiske eiendomsmarkedet har vist seg å være sterkt og stabilt og vi ser frem til å utvikle både porteføljen og organisasjonen, i tillegg til forholdet til våre kunder i årene som kommer, sier investeringsdirektør Christian Fladeland i Heimstaden.

Heimstaden har fra før eiendom i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Nederland, og var ved utgangen av andre halvår i fjor verdt over 100 milliarder svenske kroner. Ganske nylig har selskapet varslet en ekspansjon videre i Europa.

Porteføljen er i hovedsak lokalisert i regionen Moravia-Silesia som ligger helt øst i Tsjekkia på grensen til Polen og Slovakia. Regionen skal ha nest mest befolkningstetthet etter hovedstaden Praha. Porteføljen består av totalt 2,6 millioner kvadratmeter utleibart areal.

– Vi er veldig opptatt av å eie hele verdikjeden i de markedene vi er i, og med teamet i Resimodo får vi en velfungerende operasjonell plattform med det samme, sier administrerende direktør Patrik Hall i Heimstaden.

Fikk inn nye eiere

Ivar Tollefsens (58) private selskap Fredensborg as eier 86,21 prosent av aksjene i Heimstaden og kontrollerer nær alle stemmerettene i selskapet.

Det nye oppkjøpet er gjort gjennom datterselskapet Heimstaden Bostad. I fjor høst åpnet selskapet for å få inn nye institusjonelle investorer for å være med på den europeiske ekspansjonen. På tampen av året ble det klart at det svenske forsikringsselskapet Folksam tegner seg for aksjer for fire milliarder kroner i en kapitalutvidelse i Heimstaden Bostad. Det gjør Folksam til nest største aksjonær i selskapet med syv prosent av de utestående aksjene.

Kort tid etter kjøpte selskapet en portefølje av 599 boenheter, 48 næringslokaler og 36 parkeringsområder i Tyskland for 1,32 milliarder svenske kroner.

Tirsdag sendte selskapet ut en melding om at Magnus Nordholm, som det siste året har vært administrerende direktør i Fredensborg, går tilbake til Heimstaden hvor han vil fungere som viseadministrerende direktør.

Gjennom eierskap i preferanse- og stamaksjer kontrollerer Heimstaden cirka 52 prosent av stemmene i Heimstaden Bostad, ifølge finansdirektør Arve Regland i Heimstaden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.