Den norske eiendomsinvestoren Ivar Tollefsen har de siste årene bygd opp en gigantisk nordisk eiendomsportefølje gjennom det svenske selskapet Heimstaden AB. Tollefsens private investeringsselskap Fredensborg as eier drøyt 86 prosent av aksjene i Heimstaden.

De siste årene har det regelmessig ramlet inn nyheter om milliardkjøp fra Heimstaden. I begynnelsen av februar kjøpte Heimstaden to boligprosjekter i København for 1,5 milliarder kroner. Kun en snau måned tidligere hadde Tollefsen brukt 1,2 milliarder kroner på boligkjøp i den samme byen.

I et slikt tempo baller verdiene fort på seg. Stigende boligpriser bidrar også til at eiendomsverdiene eser ut. I rapporten for første kvartal oppgir Heimstaden at selskapet sitter på eiendom for 54,8 milliarder svenske kroner i Sverige, Danmark og Norge. Det beløpet inkluderer ikke avtalte eiendomshandler som ennå ikke er fullt gjennomførte.

Økte med 28 milliarder

Den kraftige veksten preger også selskapets balanse. Sammenlignet med første kvartal i 2017 har verdien av selskapets eiendeler nær doblet seg fra 29,9 milliarder svenske kroner ved utgangen av mars 2017 til 58,5 milliarder kroner på samme tidspunkt i år.

Det betyr at Heimstadens totale verdier har økt med 28,5 milliarder kroner det siste året. Selskapets gjeld har også skutt i været. Ved utgangen av mars hadde selskapet drøyt 32 milliarder kroner i langsiktig gjeld, opp fra 17,3 milliarder på samme tid i fjor.

– Vår investeringskapasitet er sterkere og større en noensinne, hvilket gir oss mulighet til en fortsatt sterk vekst. Om interessante eiendommer og forretningsmuligheter dukker opp på vår radar kan vi handle raskt og besluttsomt, sier administrerende direktør Patrik Hall i Heimstaden.

Tjente én milliard

Med en kjapt voksende eiendomsportefølje legger også resultatet til Heimstaden på seg. I første kvartal fikk selskapet et resultat før skatt på over én milliard kroner. Dette er nær en dobling fra samme kvartal i fjor.

Selskapet hadde i kvartalet 706 millioner kroner i leieinntekter. Verdiøkningen på eiendommene bidro imidlertid enda mer til det gode resultatet. I løpet av første kvartal ble Heimstadens eiendommer 817 millioner kroner mer verdt.

Det kraftige omslaget i det norske boligmarkedet får mye av æren for dette.

– Norge har i perioden vist en betydelig innhenting med en positiv utvikling med 411 millioner kroner i verdiøkning, står det i Heimstadens kvartalsrapport. (Vilkår)

Se de historiske bildene fra møtet mellom Nord- og Sør-Korea
Kim Jong-un er den første nordkoreanske lederen siden 1953 som krysser grensen til Sør-Korea
01:22
Publisert: