I fjor høst kjøpte eiendomsinvestor Ivar Tollefsen (58) og sønnen Nick Walter Tollefsen (32) et jaktparadis på 39.000 mål i Havradalen i Vinje kommune i Telemark for 33 millioner kroner.

Et av vilkårene fra kommunens side for at han skulle få overta eiendommen var en tiårig avtale om at et lokalt beitelag skulle få ha sine rundt 1500 sauer pluss lam på utmarksbeite på eiendommen.

Nick Tollefsen (t.v.) og Ivar Tollefsen.
Nick Tollefsen (t.v.) og Ivar Tollefsen. (Foto: Mikaela Berg)

Avtalen skulle ha en varighet på ti år, og den årlige leien skulle være på 40.000 kroner.

Nå har Tollefsen tatt i bruk advokat for å slippe unna vilkårene.

Vil ha to år i stedet for ti

Fordi eiendommen er på over 100 mål måtte Tollefsen søke om konsesjon fra Vinje kommune. Dette har han fått, men et av vilkårene er at han må undertegne en ti år lang avtale med et lokalt beitelag.

Advokat Christian Wefling har nå på vegne av Tollefsen klaget på konsesjonsvilkårene til kommunen.

I klagen skriver advokaten at det er manglende praksis for denne type avtaler, og at avtalen er for lang. I stedet foreslår advokaten en avtale på to år.

Ivar Tollefsen har ifølge ligningstallene for 2018 en formue på 4,2 milliarder kroner, men Kapital anslår formuen hans til 23 milliarder, noe som gjør han til en av Norges rikeste.

Eiendom med reinsdyrsjakt

Havradalen-eiendommen ligger ved Hardangerviddas sydøstre hjørne, og strekker seg innenfor Hardangervidda nasjonalpark.

– Havradalen er en vakker fjelleiendom – vi er glade i fjell. Og snø. Og vinter, skrev Ivar Tollefsen i en epost til Dagens Næringsliv i fjor høst.

Jaktterrenget i Havradalen strekker seg innenfor Hardangerviddas nasjonalpark, og det står fire hytteeiendommer på eiendommen.
Jaktterrenget i Havradalen strekker seg innenfor Hardangerviddas nasjonalpark, og det står fire hytteeiendommer på eiendommen. (Foto: Koppang Landbruks- og næringsmegling)

Eiendomsmegler Pål Ivar Lauritzen i Koppang landsbruks- og næringseiendom uttalte at eiendommen som Tollefsen har kjøpt er en eiendom for mennesker med genuin interesse for jakt, fiske og friluftsliv.

I konsesjonssøknaden kommer det frem at det er nettopp jakt og fiske som er formålet med eiendommen, som i 2019 blant annet hadde fellingstillatelse til 27 reinsdyr.

Vil ikke binde seg

Havradalen beitelag argumenterer med at de har hatt godt samarbeid med grunneierne i området, og at det er viktig for dem å få på plass en skriftlig avtale.

Tollefsen skriver i søknaden at de er positive til beiting, som er et fint tiltak for å holde kontroll på vegetasjonen på eiendommen, men at de vil vurdere omfanget før de går med på en langsiktig avtale.

«Jo lengre frem i tid man binder seg opp ved en avtale med Havradalen beitelag, jo mindre fleksibilitet får eierne med hensyn til annen utnyttelse av eiendommen», skriver de.

Utover dette opplyser ikke Tollefsen om noen spesiell grunn til at de ikke ønsker en ti års lang avtale med beitelaget, og hverken han eller advokat Weffling har besvart DNs henvendelser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.