Boligkjøpere flest ble grepet av frykt for stigende renter og et mulig boligpriskrakk i 2017. Da la eiendomsinvestor Ivar Tollefsen ut på en handletur som det skandinaviske eiendomsmarkedet sjelden har sett maken til.

Det siste halvannet året har pressemeldinger om storkjøp fra Tollefsens nye hovedselskap, svenske Heimstaden ab, kommet på løpende bånd. Selskapet, som han eier mesteparten av, har de siste 18 månedene hamstret eiendom i Danmark, Sverige og Norge for 36 milliarder kroner.

Tollefsen er ikke enig med dem som tror eiendomsmarkedet har nådd toppen, og han tror boligprisene skal videre opp. Selv om rentene nå begynner å krype oppover.

På DNBs store eiendomskonferanse i Bjørvika i Oslo torsdag, samtidig som sentralbanksjef Øystein Olsen noen kvartaler lenger vest i byen forklarer hvorfor renten settes opp, utdyper Tollefsen sitt syn på bolig- og eiendomsmarkedet.

I en konferansesal fullstappet med mørke blazere og og ører på stilk er Tollefsen den store stjernen , i fritidsjakke, olabukse og t-skjorte.

– De aller fleste ønsker seg stabile eller stigende boligverdier. Ingen ønsker seg verdifall, i hvert fall langsiktig, sier Tollefsen, som sier boliger er den nye gullstandarden i samfunnet.

– Jeg ser ingen alvorlige trusler, fastslår han.

Han sier alle trenger et sted å bo, og at alle som har råd til det vil ha større og dyrere bolig, eventuelt fritidsbolig.

Obos-sjef Daniel K. Siraj tror heller ikke hverken dagens rentehopp, eller de neste varslede renteøkningene, vil senke boligprisene.

- Folk er ikke dumme, sier Siraj.

Han mener folk har sittet ved kjøkkenbordet og regnet på dette, og tatt høyde for renteoppgangen.

Obos-sjef Daniel K. Siraj mener folk ikke er dumme.
Obos-sjef Daniel K. Siraj mener folk ikke er dumme. (Foto: Per Thrana)

Tollefsen mener utviklingen for næringseiendom er litt forskjellig. Blant annet fordi selvkjørende biler vil føre til mindre behov for veier og parkeringshus, siden bilene er ute og kjører hele tiden. Men han påpeker at han også er optimist for næringseiendom.

– Er jeg for ekstrem? Helt sikkert. Har jeg rett. Også helt sikkert, sier Tollefsen.

Høye norske renter

Men selv om rentene i Norge har vært rekordlave i årevis, trekker Tollefsen frem Danmark og Sverige med enda lavere renter.

– Hvor skal jeg så investere, spør Tollefsen retorisk?

– Som nordmann skulle jeg gjerne svart Norge, men Sverige og Danmark er enda mer attraktivt, sier han.

I tillegg til de lavere rentene fremhever han at i Sverige er mesteparten av boligmarkedet er husleieregulert med faste indeksregulerte leiepriser.

– Det er helt fantastisk og den sikreste og beste kontantstrømmen som fins, sier Tollefsen.

Han trekker også frem at løpetiden på lån er mye lengre i Sverige enn i Norge, noe som også gir bedre sikkerhet og stabilitet.

I Danmark er det et lavt prisnivå som frister mest.

– Først nå er prisene tilbake på 2006-nivå, sier Tollefsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gruer du deg til renteøkningen? Her er 5 råd som gir deg like god råd
DNs kommentator Anita Hoemsnes forteller hvordan.
00:41
Publisert: