I et intervju med TV 2 kommer eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen med en forklaring på hvorfor ikke eiendomsselskapet hans Fredensborg ikke meldte forkjøp til Oslo kommune etter lov om kommunal forkjøpsrett.

– Vi har glemt å melde 12 kjøp av eiendommer. Og det er vi veldig lei oss for, sier Tollefsen til kanalen tirsdag kveld.

Bakgrunnen er dokumentaren «Boligkuppet», som DN publiserte fredag, der det ble avdekket hvordan Tollefsen-systemet unngikk forkjøpsretten. Loven skal sikre at leietagere skal kunne kjøpe sin egen bolig ved hjelp av forkjøpsretten.

Dermed har beboerne og kommunen mistet muligheten til å kjøpe mer enn 600 leiligheter på forkjøp.

Fredensborg-eier Tollefsen har frem til nå ikke latt seg intervjue om at eiendomsselskapet ikke meldte forkjøp til Oslo kommune. Det er hans personlige assistent som har kommentert saken overfor DN.

Tollefsen sier nå til TV 2 at selskapene hans ikke tjente noe på å glemme å melde forkjøpsretten. For Fredensborg-konsernet kunne like gjerne ha kjøpt andre gårder, ifølge Tollefsen.

– Hvis disse hadde blitt tatt på kommunal forkjøpsrett, så hadde vi bare kjøpt en annen eiendom, svarer Tollefsen til TV 2.

Totalt kan det være snakk om over 600 leietagere og eiendomsverdier for milliardbeløp som nå settes i spill.

Hvis leietagerne nå velger å ta leilighetene på forkjøp, så kan de få med seg flere års boligprisoppgang i perioden etter at forkjøpet skulle vært meldt.

Til TV 2 sier Tollefsen at han gleder seg på vegne av dem som nå kan høste en gevinst på forglemmelsen.

– I dag, 12 år senere, er det fantastisk. Da kan man sitte med boligprisoppgangfasiten i hånden, og så kan man bli spurt om vil du kjøpe, sier han.

At konsernet kan tape opp mot 500 millioner hvis leietagerne benytter seg av muligheten, synes han er helt uproblematisk.

– Dette er en liten eller stor lottokupong for mange privatpersoner, og det har jeg ingen problemer med, at vi blir den store økonomiske taperen, sier han til TV 2.

Tirsdag ble det klart Tollefsen må forklare flere kjøp.

I januar 2017 kjøpte Ivar Tollefsen to leiegårder i Vika, et steinkast fra Aker Brygge. Disse ble heller aldri meldt til kommunalt forkjøp.

– Vi kan ikke se at overdragelse av disse eiendommene i 2017 er meldt til oss. Ut fra den informasjonen vi sitter med nå ser vi ingen forhold som tilsier at disse ikke skulle vært meldt til oss, uttalte kommunikasjonssjef Lena Nesset i Eiendoms- og byfornyelsesetaten (Eby) til DN.

Ivar Tollefsens personlige assistent, Anders Tveter, skriver følgende til DN om at de to leiegårdene ikke er meldt til Eby:

– Det er ingen bevisst omgåelse fra vår side, kun en forglemmelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Leieboer Egil Kolstø om Oslos største private boligeier: – Hold dere unna våre hjem
Egil Kolstø (77) synger om Ivar Tollefsen, den største boligeieren i hovedstaden etter Oslo kommune. Kolstøs husleie gikk kraftig opp etter at Tollefsen og eiendomsselskapet Fredensborg kjøpte boligblokken han bor i.
03:06
Publisert: