Det er i selskapet Base Bolig investoren Jan Haudemann-Andersen bli ny eier med rundt ti prosent av aksjene i selskapet. Den profilerte investoren tar 50 millioner kroner av en emisjon på 110 millioner kroner. De resterende aksjene fordeles på Alfred Ydstebø, hans familie, og et knippe gamle kjenninger av Alfred Ydstebø fra ABG Sundal Collier.

– Det kommer så mange prosjekter fremover at vi ikke har balanse til å gjøre dette på egen hånd, sier Alfred Ydstebø.

Base Bolig er et datterselskap av Base Gruppen som kontrolleres i sin helhet av Alfred Ydstebø og hans familie. Etter emisjonen vil Base Gruppen eie vel halvparten av aksjene i Base Bolig. Etter emisjonen på 110 millioner kroner prises Base Bolig til 470 millioner kroner.

Investoren Jan Haudemann-Andersen satser på eiendom i Stavanger. Nå er Oslo neste mål.
Investoren Jan Haudemann-Andersen satser på eiendom i Stavanger. Nå er Oslo neste mål. (Foto: Elin Høyland)

Daglig leder Harald Arnet i Haudemann-Andersens investeringsselskap Datum oppgir at felles bekjente fra meglerhuset ABG Sundal Collier er koblingen som har ført Datum sammen med Base Bolig.

– Vi har gjort få eiendomsinvesteringer. Dette er en av de første, sier Arnet.

– Alfred Ydstebø og hans team har gjort godt inntrykk på Jan og meg, sier han.

Kontakten partene imellom skal ha blitt etablert i høst, og Haudemann-Andersen og kompani har vært på besøk i Stavanger-området for å inspisere pågående utbyggingsprosjekter.

– Vi har vært og sett på de prosjektene Base er involvert i. Vi syntes det så interessant ut. Teamet virker veldig bra, de kan markedet godt, det lokale, sier Arnet.

Skal investere milliarder

Det er voldsomme investeringsplaner den gamle Acta-gründeren Alfred Ydstebø nå planlegger.

– I år regner vi med investeringer på rundt en milliard kroner i Base Bolig, sier Ydstebø.

Selskapet jobber med en rekke boligprosjekter i Stavanger-området. Med Oslo-investorene på eiersiden legger ikke Ydstebø skjul på at Oslo også er et satsingsområde noe lenger frem i tid. Eiersitsen og ekspansjonsplaner gjør at en børsnotering også kan bli aktuelt.

– Men i dag er vi for små for det, sier Ydstebø.

Han nevner at kjøp av utbyggingsselskap eller partnerskap kan være modeller som kan gjøre det mulig å ekspandere. Arnet bekrefter at ekspansjonsplaner østover er blitt nevnt i diskusjonene.

Labre resultater så langt

Det er ikke bare i Base Bolig Ydstebø vil bygge seg stor. Innenfor næringseiendom jobber Ydstebø gjennom et annet eierselskap, Base Property, med flere investeringer, hovedsakelig i Stavanger-området som innebærer milliardinvesteringer. Den nærmeste kan bli byggingen av et nytt kontor for oljeselskapet Aker BP i samarbeid med Røkke-kontrollerte FP Eiendom og Bane Nor Eiendom. Dette prosjektet alene er anslått å koste mellom to til tre milliarder kroner.

Etter at Ydstebø gikk gjennom kollapsen i finansselskapet Acta, og en heller mislykket finanssatsning i USA, er det eiendom som har vært det store satsingsområdet.

Selv anslår Ydstebø at det er merverdier i Base Gruppen på mellom 400 til 500 millioner kroner. Den bokførte egenkapitalen i konsernet er på 113 millioner kroner. Fjoråret var imidlertid ikke noe jubelår for konsernet med et resultat før skatt på 1,2 millioner kroner. Base Property og Base Bolig fikk et resultat før skatt på henholdsvis 9,4 millioner kroner og 32,6 millioner kroner. Base Property er konsolidert inn i Base Gruppen, mens Base Bolig ikke er det.

– Vi sår for fremtiden. Får vi dette til, blir det bra, sier Alfred Ydstebø om resultatene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.