De sesongkorrigerte boligprisene steg noe overraskende 0,4 prosent i oktober - etter seks måneder med prisfall.

Tirsdag klokken 11 legger Eiendom Norge frem den landsomfattende bruktboligstatistikken for november.

- Vi klarer ikke helt å tro at bolignedturen er over, skriver seniorøkonom Joachim

Bernhardsen i Nordea Markets i dagens morgenrapport.

«Litt over «fair» boligprisnivå»

Han peker på at det fortsatt er mange usolgte boliger ute på markedet.

- Og spesielt i Oslo så er prisene fortsatt litt over «fair» boligprisnivå, skriver Bernhardsen.

Forrige måned kan likevel ha vært et varsel om at vi er i ferd med å se begynnelsen på slutten for bolignedturen, tror han.

- Det har kommet flere tegn fra markedet den siste tiden om at markedet er i bedre balanse, skriver Bernhardsen.

Ser stabilisering første kvartal neste år

Nordea Markets venter at de sesongkorrigerte prisene på landsplan vil vise et fall på 0,4 prosent for november.

- Vi tror det også blir slik noen måneder fremover, før vi ser en stabilisering i løpet av første kvartal, skriver Bernhardsen i morgenrapporten.

Norges Bank venter en marginal oppgang i boligprisene for november (+0,1%).

- Men boligprisene lå litt over deres anslag forrige måned, og om vi får rett så bør ikke det bety nevneverdig for den nye renteprognosen neste uke, skriver Bernhardsen.

- Kan indikere at prisnedgangen nærmer seg slutten

Handelsbanken Capital Markets forventer fortsatt en myk landing i boligmarkedet.

- Det gjenstår å se om nedgangen i den nasjonale boligprisindeksen allerede er bak oss, eller om den positive månedsveksten i oktober bare var midlertidig, skriver makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbankens morgenrapport tirsdag.

Han påpeker at detaljene viser at den moderate, men negative, boligprisveksten for Norge totalt i år har vært drevet av Oslo. Og til en viss grad Akershus.

- I hovedstaden var det igjen klart negativ vekst i oktober, og prisene falt en god del mer enn hva som følger av normalt sesongmønster. Det kan være litt tidlig å si at bunnen er nådd for Oslo. I relativ forstand har lageret av usolgte boliger bygd seg opp mer enn andre steder, når vi også tar hensyn til at «folk flest» ikke bor i Oslo. Men ut ifra de siste tallene ser også denne lageropphopningen ut til å ha bremset opp, skriver makroøkonomen.

Og de siste tallene fra Obos, kan indikere at prisnedgangen nærmer seg slutten, skriver makrøokonomen, men minner om at Obos-tallene svinger en del fra måned til måned.

- Sesongjustert er prisene i Oslo ned med 8-9 prosent siden toppen ble nådd i april. Utenom Oslo har det vært en ganske flat utvikling i prisene i år, alt i alt, skriver Gonsholt Hov.

DNB Markets venter at de sesongkorrigerte prisene falt 0,2 prosent i november, og at prisene først vil stabilisere seg langt inn i 2018.(Vilkår)